ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόφαση ΚΑΣ: Φωτογραφήσεις του Dior σε Ακρόπολη, Ηρώδειο, Σούνιο και Νεμέα

Μετά από αρκετές αντιπαραθέσεις κατά το παρελθόν που κατέληξαν σε αρνήσεις και συγκρούσεις, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα να χρησιμοποιηθούν εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι για την φωτογράφηση μεγάλου οίκου μόδας.

Όπως έγινε γνωστό, ο οίκος Dior μπορεί να κάνει φωτογραφήσεις για τη συλλογή του Cruise 2022 στην Ακρόπολη των Αθηνών, στο Ηρώδειο, στην Αρχαία Αγορά, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον ναό του Διός στη Νεμέα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ύστερα από πολύωρη συζήτηση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, γνωμοδότησε ομόφωνα για την παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μέσα στον Ιούνιο.


La collection Dior croisiere 2020, devoilee le 29 avril a Marrakech.
Nadine Ijewere pour Dior

Σήμερα Πέμπτη, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συζητά την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου για την επίδειξη της συλλογής.

Κινηματογραφήσεις, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεν δόθηκαν από την Ακρόπολη, όπως αναφέρει το liberal.gr.

Εκεί, δόθηκε άδεια να κινηματογραφηθούν τα μοντέλα όχι στην κορυφή του λόφου, αλλά από την πύλη Μπελέ στην κάθοδο προς το Ηρώδειο. Θα γίνουν όμως σε όλα τα άλλα μνημεία που ζητήθηκαν. Επίσης, δεν θα γίνει φωτογράφηση μέσα στον ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, αλλά έξω από αυτόν.

 

Ειδικά για την Ακρόπολη, κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι οι φωτογραφίες θα λειτουργήσουν και ως διαφήμιση των εξαιρετικών έργων που γίνονται με φροντίδα της ελληνικής πολιτείας εδώ και 70 χρόνια,

Η σχετική αίτηση είχε γίνει στο υπουργείο Πολιτισμού από το υπουργείο Τουρισμού. Η επετειακή συλλογή του οίκου, είναι εμπνευσμένη από τον ελληνικό πολιτισμό, τις προγονικές τέχνες, την τεχνογνωσία, την ελληνική μυθολογία αλλά και το διαρκές αποτύπωμα της ελληνικής παράδοσης και δημιουργίας στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης.


H φωτογράφηση του Οίκου Dior στην Ακρόπολη το 1951

Επίκεντρο των δράσεων στην Αθήνα θα είναι η επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου. Στα υπόλοιπα μνημεία θα γίνουν φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις και αεροφωτογραφήσεις, μερικές από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν στη διεθνή καμπάνια του οίκου μόδας. Σε κάθε χώρο θα εργαστούν από 120 έως 150 άτομα. Οι ημερομηνίες που έχουν ζητηθεί είναι από 14 έως 22 Ιουνίου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που παραχωρούνται μνημεία για επίδειξη μόδα. Η πρώτη ήταν το 2019, οπότε παρουσιάστηκε συλλογή ενδυμάτων της Μαίρης Κατράντζου στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Είναι, δε, η πρώτη φορά που παραχωρούνται για τέτοιο σκοπό όλοι οι άλλοι χώροι. Ας σημειώσουμε πως ο οίκος Gucci είχε εισπράξει αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για παρουσίαση κολεξιόν του στην Ακρόπολη.

1951: Οταν ο Christian Dior έκανε φωτογράφιση με τα μοντέλα του στην Ακρόπολη

Το 1951 ο φωτογράφος του γαλλικού περιοδικού Paris Match, Jean Pierre Pedrazzini, ταξίδεψε στην Αθήνα συντροφιά με μερικά από τα ωραιότερα μοντέλα του διάσημου οίκου Υψηλής Ραπτικής Christian Dior.

Ο σχεδιαστής ήθελε να φωτογραφίσει τη νέα συλλογή του στην Ακρόπολη και τα μοντέλα πόζαραν στο Ερέχθειο στα πόδια των Καρυάτιδων.

Εξαιρετική ομορφιά, σπουδαία αισθητική διακρίνουν αυτή τη φωτογράφιση μόδας του 1951 στον βράχο της Ακρόπολης.

H φωτογραφία εκπλήσσει με την σχεδόν εικαστική της αξία και βέβαια γεννά και πάλι ερωτήματα και αντιπαραθέσεις σχετικά με τη χρήση της Ακρόπολης και σημαντικών αρχαιολογικών τόπων και μουσείων για θέματα εμπορικής χρήσης που όμως ταυτόχρονα προβάλλουν μοναδικά στοιχεία της ελληνικότητας

Πηγή: iefimerida.gr,liberal.gr

Διαβάστε επίσης

Εθνική Λυρική Σκηνή: Επικαιροποιημένο πρόγραμμα Ιουνίου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου 2021Πολιτισμός

H Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των ζωντανών θεαμάτων σε ανοιχτούς χώρους και βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ανακοινώνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ...

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Παραδοσιακή και δημοτική μουσική «πειραγμένη» από μαθητέςΠολιτισμός

  Θα συμμετάσχουν  συγκροτήματα του Schoolwave                       - Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία   Νεαροί μουσικοί και τραγουδιστές συμμετέχουν στον εορτασμό της ...

Επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά - Πρεμιέρα με «Nomadland» και άλλες 7 ταινίεςΠολιτισμός

Επιστροφή στο σινεμά σήμερα, έπειτα από επτά μήνες, και τα θερινά είναι έτοιμα να υποδεχθούν το κοινό, με τη γνώριμη δροσιά τους, τα αρώματα και τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Έτ...

Πολιτισμός: "Ιστορία  χωρίς Όνομα", Θεατρική παράσταση σε περιοδείαΠολιτισμός

Από  τις πρώτες θεατρικές παραστάσεις  που εξορμούν στα καλοκαιρινά θέατρα είναι η επιτυχημένη παράσταση 'Ιστορία  χωρίς Όνομα" βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο  του Στέφανου Δάνδολου ...