ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ" Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας (αρχιτέκτονας - πολεοδόμος) - Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου ΕΡΤ2 - ώρα 20:00

 

                                                   "ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ"

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΚΑΒΑΛΛΑΣ

 (αρχιτέκτονας - πολεοδόμος)

                    Προβολή :  Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 στις 20:00 – ΕΡΤ2

 

 

Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας μοντερνιστής αρχιτέκτονας, με μεγάλη προσφορά στη σύγχρονη Ελλάδα, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.

 

Είχε την τύχη, εκτός από τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, να μαθητεύσει δίπλα σε κορυφαίους αρχιτέκτονες, όπως οι Φρανκ Γκέρι και Μις φαν ντερ Ρόε, αλλά και να αναδείξει τη νεότερη γενιά Ελλήνων δημιουργών ως καθηγητής του Πολυτεχνείου.

 

Αειθαλής στα 95 του χρόνια με ένα λαμπερό μυαλό και μια γλώσσα που κόκκαλα τσακίζει, δεν χαρίζεται σε τίποτα και σε κανέναν. Με μια συναρπαστική ζωή, πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες και δημιουργία.

 

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Ως παιδί ήταν ατίθασος, ως έφηβος επαναστάτης. Θυμάται τις βόλτες με τα ποδήλατα που έκανε με τους φίλους του σε μια Αθήνα, που λόγω Κατοχής ήταν άδεια, δεν είχε καθόλου αυτοκίνητα.

 

Ο αγαπημένος τόπος των διακοπών του ήταν η Αίγινα. Μικρός ήθελε να γίνει ναυπηγός. Στην αρχιτεκτονική στράφηκε λόγω ενός θείου του, του αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου Gorham Philips Stevens, που ήταν σύζυγος της αδελφής της γιαγιάς του. Ήταν αυτός που έκανε την πρώτη σοβαρή μελέτη του Ερεχθείου. Ο μικρός τον παρακολουθούσε έκθαμβος να σχεδιάζει καθημερινά.

 

Δάσκαλοί του στο Πολυτεχνείο, ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Τάκης Μιχελής ο Ντίνος Δοξιάδης στην Πολεοδομία, ο Θουκυδίδης Βαλεντής στην Ειδική Κτιριολογία, ο Γιάννης Δεσποτόπουλος, ο Γιώργος ο Κανδύλης. Ακολούθησαν πολύχρονες σπουδές στο εξωτερικό.

 

«Λοιπόν εγώ σπούδασα Πολεοδομία γιατί πίστευα ότι έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί με την Πολεοδομία Όποτε μου ανατέθηκαν πολεοδομικές μελέτες, το κράτος τις έριξε στα σκουπίδια. Τις πολεοδομικές μελέτες και τις εφαρμογές δεν τις κάνουν οι αρχιτέκτονες ούτε οι πολεοδόμοι, τις κάνουν οι εμποροσπιτάδες» λέει.

 

Από το 1956 ως το 1960 υπηρέτησε ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων (υπεύθυνος για τις πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες της ανοικοδόμησης της Σαντορίνης μετά τις καταστροφές του σεισμού).

 

Το 2008 το Νέο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς παρουσίασε αναδρομική έκθεση του συνόλου του έργου του. Με την ευκαιρία το Μουσείο εξέδωσε το βιβλίο «Από τη μεγάλη κλίμακα στη μικρή», αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα και το έργο του.

 

Τα έργα του χαρακτηρίζονται από απλές και λιτές γραμμές στα οποία υλοποιείται με το καλύτερο δυνατό τρόπο η ελεύθερη κάτοψη και η αλληλουχία μεταξύ ανοιχτών και υπαίθριων χώρων. Οι σπουδές του στο Κολούμπια τον ώθησαν να αναζητήσει αρχιτεκτονικές μορφές που επιλύουν προβλήματα φυσικού αερισμού και φωτισμού.

 

Έτσι σχεδίασε κληματαριές, σκιερές αυλές και μεγάλα ανοίγματα, πάντα προφυλαγμένα, που επιτρέπουν στον ήλιο και τον άνεμο να διαπερνούν το κτίριο και να το ανανεώνουν ανάλογα με την εποχή του έτους.

 

 

 

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Κιμ Ντίμον, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

 

Διαβάστε επίσης

Προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής, μέσω live streaming- Το ΠρόγραμμαΠολιτισμός

  Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον πολιτισμό. Ξεκίνησε η προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής, μέσω live streaming   Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων μέχρι και τ...

«Ο άνθρωπος με το άδειο»: Επανακυκλοφορεί η εμβληματική νουβέλα του Βασίλη ΒασιλικούΠολιτισμός

  Τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του   Το βιβλίο του   Βασίλη Βασιλικού  « Ο άνθρωπος με το άδειο » είναι μία εμβληματική νουβέλα, που πρωτοκυκλοφόρησε πριν 30 χρόνι...

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία ΟλυμπίαΠολιτισμός

  Ένα εμβληματικό και συμβολικό έργο, όπως έχει χαρακτηριστεί, αποτελεί η αποκατάσταση και η αναβάθμιση του μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται κα...

Η Μελίνα, η Μούσχουρη, ο Χατζιδάκις και ο Ντασσέν ξανά μαζί στη ΓαλλίαΠολιτισμός

    Αναστασία Κουκά   Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που διοργανώνεται στη Λυών για  τα 100 από την γέννηση της Μελίνας με παρουσιάστρια στην Νάνα Μούσχουρη   Δύο διεθνείς Ελλ...

«Η τελευταία νύχτα» του Ιωάννη Καποδίστρια - O σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας μιλά λίγο πριν την πρεμιέραΠολιτισμός

«Εκείνο το απόγευμα, και είναι το μόνο τελευταίο που ξέρουμε, διάβασε τις αγγλικές εφημερίδες που τον κατακρεουργούσαν και νιώθω ότι κατέρρευσε. Ενώ λίγα χρόνια πριν όλος ο ξένος τ...

Ένας T Rex βγαίνει στο σφυρίΠολιτισμός

  O εικονιζόμενος «Σταν» θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s.   Μπορεί να έχει πεθάνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αλλά η όψη του παραμένει τρομακτική. Ενας τυραννόσαυρος Ρεξ, ...