ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

FT: Η Αθήνα, το πολιτιστικό λίκνο του αρχαίου κόσμου, αναδύεται ως κέντρο σύγχρονης τέχνης

 

Με ένα εκπληκτικό τους αφιέρωμα, οι Financial Times παρουσιάζουν την Αθήνα ως το νέο κέντρο σύγχρονης τέχνης.

 

Γράφουν οι FT:

 

Υποτίθεται ότι αυτό θα ήταν το καλοκαίρι που ο Larry Gagosian θα παρουσίαζε τη νέα του γκαλερί στην Αθήνα, ο Jeff Koons θα πρωτοστατούσε στον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα και μια σειρά από νέα ξενοδοχεία θα άνοιγαν τις πόρτες τους. Ο κορωνοϊός είχε φυσικά άλλα σχέδια.

 

Όμως η δημιουργική Αθήνα, που διαμορφώθηκε στην οικονομική κρίση, έχει μάθει πώς να κινείται -κάποιοι θα πουν να ευδοκιμεί- μπροστά στις αντιξοότητες. «Η τέχνη στην Αθήνα βράζει επειδή η ίδια η πόλη βράζει και αλλάζει», λέει ο Ανδρέας Μελάς της γκαλερί AMP. «Ο κορωνοϊός δεν το άλλαξε αυτό».

 

Ενώ ορισμένοι καλλιτέχνες έχασαν τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια του lockdown, για άλλους ήταν μια περίοδος δημιουργικότητας. Πολλοί έλαβαν μέρος στο Artist Support Pledge, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πουλήσουν σε πελάτες μέσω Διαδικτύου.

 

«Μου άρεσε να υποστηρίζω άλλους καλλιτέχνες και να πουλάω έργα σε ένα στενότερο δίκτυο απ' ό,τι συνήθως θα τα κατάφερνα μέσω γκαλερί ή ιδρυμάτων», λέει η Navine G Khan-Dossos, καλλιτέχνις η οποία ετοιμάζει τη δική της εγκατάσταση που θα παρουσιαστεί στην Μπιενάλε της Αθήνας που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη άνοιξη.

 

«Η πανδημία μάς έκανε να αποκτήσουμε μια πιο συλλογική νοοτροπία», συμφωνεί η καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου. «Είναι ζωτικής σημασίας να μείνουμε ενωμένοι για να επιβιώσουμε -και στον κόσμο της τέχνης».

 

Αν και στους δρόμους κυκλοφορούν αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα και οι άνθρωποι φορούν μάσκες, οι διεθνείς πτήσεις έχουν πλέον ξαναρχίσει στην Αθήνα και τα τραπέζια των καφέ στους εξωτερικούς χώρους είναι και πάλι γεμάτα.

 

Ο Gagosian θα ανοίξει τη νέα του γκαλερί αυτόν τον μήνα στους πρόποδες του Λυκαβηττού, με μια έκθεση από τον μινιμαλιστικό καλλιτέχνη Brice Marden με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ύδρα.

 

Για τον Larry Gagosian, «η Αθήνα είναι μια πόλη ασύγκριτης σημασίας, αγαπημένη με τους καλλιτέχνες μας, και είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε το πρόγραμμά μας εκεί».


Το πρότζεκτ του Koons, εν τω μεταξύ, θα εκτεθεί στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα το επόμενο καλοκαίρι.

 

«Αυτή η περίοδος προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για να τακτοποιηθούν τα πράγματα και να αναδιαρθρωθούν τα συστήματα», λέει η Σύλβια Κούβαλη, η οποία επέστρεψε από το Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα για να ανοίξει την γκαλερί Rodeo το 2018.

 

Η Κούβαλη βοήθησε στην καθοδήγηση πολλών καλλιτεχνών για την εκπροσώπησή τους στη διεθνή σκηνή.

 

H Πολιδεύκους, ένας δρόμος στον Πειραιά, είναι ένα νέο σημείο εστίασης για την αθηναϊκή πολιτιστική ενέργεια. Η παράσταση Ροντέο συμπίπτει με μια νέα έκθεση του γεννημένου στην Αθήνα, αναδυόμενου καλλιτέχνη Zoe Paul με έδρα την Αθήνα, στο γειτονικό The Intermission, υπό τη διεύθυνση της σύμβουλου τέχνης Άρτεμις Μπαλτογιάννη. Το έργο του Needlefish θυμίζει μια εγκατάσταση που είχε παρουσιάσει στο MoMA τον προηγούμενο χρόνο.

 

«Η βασική διαφορά σε σχέση με μια δεκαετία πριν είναι ότι οι ντόπιοι καλλιτέχνες βρίσκονται τώρα σε άμεσο διάλογο με ξένους καλλιτέχνες, οπότε δεν είναι πλέον εγκλωβισμένοι και μπορούν για να εκφράσουν την ''ελληνική ζωή''», λέει η Μαρίνα Ηλιάδη της γκαλερί Bernier Eliades κοντά στην Ακρόπολη, η οποία αντιπροσωπεύει μεγάλα ονόματα όπως ο Thomas Schutte μαζί με αναδυόμενους καλλιτέχνες όπως το ανερχόμενο αστέρι Ραλλού Παναγιώτου (των οποίων τα έργα πωλούνται από 20.000 €).

 

Η Αθήνα, ωστόσο, παραμένει γόνιμο έδαφος: «Μετά από όσα έχει περάσει η πόλη - και συνεχίζει - οι καλλιτέχνες αισθάνονται συγκινημένοι να την σχολιάσουν, βγάζοντας μια δυστοπική διάθεση στο έργο τους», λέει ο Αλέξανδρος Τζάννης. Το 2019 επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση On The Edge of the Blade We Run, μια εξερεύνηση του Blade Runner, στις αποθήκες της Αθήνας όπου βρίσκεται το στούντιό του.

 

Μιλώντας για τον πολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης, η Margot Norton, από το Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, η οποία επιμελήθηκε ένα πρότζεκτ για το Deste, λέει: «Η Αθήνα ορίζεται από έναν δυναμισμό που είναι αδύνατο να συλλάβεις, αλλά είναι απαραίτητος για η πόλη».

 

Πριν από την πανδημία, η τέχνη στην Αθήνα δεν ήταν μόνο δημιουργική και συνεργατική, αλλά έγινε και εμπορικά επιτυχημένη. Νωρίτερα φέτος στην γκαλερί της Ελένης Κορονέου, μια έκθεση της νεαρής Αφγανής ζωγράφου με έδρα το Βερολίνο, Tamina Amadyar (με έργα που πωλούνται από 12.000 ευρώ) πουλήθηκε σε ένα μήνα σε συλλέκτες στη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

 

Σε όλη την πόλη στις γκαλερί Kalfayan, ολόκληρη η έκθεση Night Garden με μικρά ατμοσφαιρικά έργα ζωγραφικής ( με τιμές από 3.000 έως 4.000 ευρώ) της Ελληνο-Αιγύπτιας Farida El Gazzar πουλήθηκε εντός των πρώτων ημερών.

 

Και ενώ η αγορά έργων τέχνης έχει επιβραδυνθεί αναμφίβολα, υπάρχει ελπίδα: Αυτό το καλοκαίρι η Κουβάλη πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής της στον Πειραιά.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Νέο φως ντύνει την Ακρόπολη Πολιτισμός

Μάρω Βασιλειάδου   Την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου, με γεμάτο φεγγάρι, έγινε η πρώτη δοκιμή του νέου φωτισμού του Παρθενώνα. Οπως έγραψε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσ...

Ολα τα μεγάλα ονόματα στην Τεχνόπολη -Παραστάσεις ?σε Γκράβα και Κολωνό -Και ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρούΠολιτισμός

Τα πιο λαμπερά αστέρια της μουσικής σκηνής εμφανίζονται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κάνοντας τις βραδιές του φθινοπώρου μαγικές. Ολα τα μεγάλα ονόματα περνούν από το stage τη...

Ερμηνείες στην Ερμιονίδα : Αυλαία με συγκίνηση και χειροκροτήματα για το 7ο ΦεστιβάλΕρμιονίδα

  Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας και ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης, τίμησαν τη μνήμη της Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ.   Με την ευγένεια της, την καλλιέργεια του πνεύματος της και την π...

Σοκάρουν οι φωτογραφίες από τις Μυκήνες -Πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο η φωτιά, μαύρισε και η Πύλη των Λεόντων (εικόνες)Πολιτισμός

  Σαν βόμβα έσκασε το μεσημέρι της Κυριακής ότι ξέσπασε φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και κινδυνεύουν οι αρχαιότητες. Αμέσως ο αρχαιολογικός χώρος εκκενώθηκε από τους επ...

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την πυρκαγιά στις Μυκήνες - Γιατί δεν προστατεύθηκε επαρκώς ο αρχαιολογικός χώρος;Πολιτισμός

  Θλίψη και μόνο θλίψη προκαλεί η τρομακτική φωτιά που κατέκαψε τις Μυκήνες το μεσημέρι της Κυριακής 30 Αυγούστου.   Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον Τάφο του Ατρέα, πέρασε τον δρόμο κα...

Ίνγκριντ Μπέργκμαν: Το κινηματογραφικό είδωλο, το Χόλιγουντ και ο ΡοσελίνιΠολιτισμός

  Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν δεν ήταν μόνο μία από τις κορυφαίες ηθοποιούς όλων των εποχών και ίσως η μοναδική σταρ που μπορούσε να μεταμορφωθεί σε οτιδήποτε, από ερωτική γυναίκα, σωστή ...

Η εξομολόγηση του Μίμη Πλέσσα στο protothema.gr για τον Γιάννη ΠουλόπουλοΠολιτισμός

          Ο συνθέτης μιλά για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του τραγουδιστή των μεγαλύτερων επιτυχιών του.   Αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τον καλλιτέχνη αλλά κα...