ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιάννης Μόρτζος στο "Μονόγραμμα" της ΕΡΤ τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

O Γιάννης Μόρτζος, από τη μεγάλη Σχολή του Καρόλου Κουν, ένας καλλιτέχνης ευγενής, με μεγάλα οράματα και μια διαδρομή δεκαετιών στο θέατρο, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα. Η εκπομπή θα προβληθεί τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 - ΕΡΤ2 - ώρα: 20:00.

Γεννήθηκε στη Σάμο, λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του 1940. Ένα θέατρο που είδε στη Σάμο από περιοδεύοντα θίασο του, έβαλε μέσα του το μικρόβιο της Τέχνης. Παιδί ανήσυχο, μαθητής …άτακτος, έφτασε στην Αθήνα μόλις τέλειωσε το Γυμνάσιο.

Ένας φίλος του, πρότεινε να πάνε ένα βράδυ στο θέατρο και από εκείνο το βράδυ στο «υπόγειο» του Κουν, άλλαξε η ρότα της ζωής του.

Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν, και παρέμεινε κοντά του πάνω από 20 χρόνια ως ένα από τα βασικά ιστορικά στελέχη του Θεάτρου Τέχνης.

Η πρώτη παράσταση στην οποία έλαβε μέρος ήταν οι «Όρνιθες» ως κορυφαίος του χορού. Ήταν η εποχή που βρίσκονταν στο θέατρο όλα τα «θηρία» που εξέθρεψε ο Κουν: Μίμης Κουγιουμτζής, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Θύμιος Καρακατσάνης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Αρμένης, όλο το δυναμικό του θεάτρου, όλοι εικοσάρηδες…

Σημαντικός σταθμός στη ζωή του (που τον απομάκρυνε και από το Θέατρο Τέχνης) ήταν όταν το 1981 συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και κατέβηκε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Μετά το Θέατρο Τέχνης η πορεία του συνεχίστηκε στο ελεύθερο θέατρο με αποκορύφωμα τη δική του θεατρική σκηνή, το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος». Εκεί ανεβάζει εκτός των άλλων και βιογραφίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων, όπως του Γιαννούλη Χαλεπά, του Σωκράτη, της Μάρθας Φρόιντ. Η βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου ανέβηκε σε μια εξαιρετική απόδοση τόσο ως προς την εξωτερική εμφάνιση του «χαρισματικού αυτού ηγέτη», όσο και την εσωτερική, που συζητήθηκε πολύ!

Αυτό που αγαπά πάρα πολύ, είναι να διδάσκει τους νέους ηθοποιούς. Η θητεία του κοντά στον Κουν τόσα χρόνια του έδωσε αυτό το δικαίωμα. Παρακολουθούσε τη διδασκαλία του Κουν όχι μόνο στη σχολή «κλέβοντας» τα μυστικά του δασκάλου. Δίδαξε κατ' αρχήν στο Θέατρο Τέχνης, αργότερα στο ΚΘΒΕ, και τώρα σε ιδιωτική σχολή.

 

 

 

 

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Μαρίνα Απλέζη, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Διαβάστε επίσης

Ανέκδοτη εικόνα: Ο Μόραλης σχεδίαζε με ακρίβεια πώς θα κόψει την βασιλόπιτα [εικόνα)Πολιτισμός

Ενα κομμάτι χαρτί σε διάσταση Α4, που θα μπορούσε να είναι το λεπτομερές σχέδιο ενός αρχιτέκτονα, δείχνει πώς ο κορυφαίος εικαστικός Γιάννης Μόραλης σχεδίαζε και οργάνωνε την κοπή ...

Το νέο έργο του Κωνσταντίνου Βήτα, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣΠολιτισμός

Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, «συνομιλεί» με το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου στην παράσταση Ο κόσμος είναι έν...

6 τελευταίες παραστάσεις για τον "Χορό της Φωτιάς" του Άρη Μπινιάρη - Έως 5 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο ΠειραιάΠολιτισμός

Τι απέγιναν όσοι είχαν μέσα τους το σπέρμα της ζωής;   Ο Άρης Μπινιάρης γράφει και σκηνοθετεί μια παράσταση ενθύμησης μέσα από τη μουσική, την κίνηση και την αναπαράσταση. Ο αγώνας...