ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΗΕ: Απαραίτητη «η αλλαγή πορείας» της ανθρωπότητας ώστε να υπάρχει ελπίδα να διασφαλιστεί νερό για όλους

Μπροστά στις ελλείψεις νερού, που επιδεινώνονται, η ανθρωπότητα κινδυνεύει και «πρέπει να αλλάξει πορεία» στον τρόπο που διαχειρίζεται αυτό «το πολύτιμο δημόσιο αγαθό», τόνισε χθες Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο κλείσιμο μιας διάσκεψης για το θέμα.

Απαραίτητο για την υγεία, την υγιεινή, την ειρήνη, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλεια ή απλώς για να πίνουμε, το νερό «είναι πιο πολύτιμο δημόσιο αγαθό» και «πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

«Όλες οι ελπίδες της ανθρωπότητας για το μέλλον εξαρτώνται, κατά έναν τρόπο, από την αλλαγή της στάσης της η οποία θα βασίζεται στην επιστήμη, ώστε να δοθεί ζωή στο Πρόγραμμα Δράσης για το Νερό» που ορίστηκε με βάση τις δεσμεύσεις που έγιναν στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης, πρόσθεσε ο ίδιος, ζητώντας να γίνουν προσπάθειες «που θα αλλάξουν τα δεδομένα» ώστε όλος ο κόσμος στον πλανήτη να έχει νερό.

Ο κόσμος δεν βρίσκεται σε σωστό δρόμο ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το νερό ως το 2030, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και την αποχέτευση για όλους.

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε», τόνισε ο Γκουτέρες ο οποίος την Τετάρτη επέκρινε «τη βαμπιρική υπερκατανάλωση» νερού της ανθρωπότητας και την κλιματική κρίση που έχει προκαλέσει.

Από την κατασκευή τουαλετών ως την αποκατάσταση 300.000 χιλιομέτρων ποταμών, στο «πρόγραμμα δράσης» που καταρτίστηκε στη διάρκεια της διάσκεψης αναλήφθηκαν σχεδόν 700 δεσμεύσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυβερνήσεις ή τον ιδιωτικό τομέα. Στην τριήμερη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 1977, συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι.

Όμως «περίπου το ένα τρίτο (των δεσμεύσεων) μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση», ενώ έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη χρηματοδότηση για λιγότερο από το ένα τρίτο, σημείωσε ο Τσαρλς Άισλαντ του World Resources Institute.

Αποτελεί όμως «μια καλή αρχή», σχολίασε αναφερόμενος στο σχέδιο της Γερμανίας για τη διαχείριση της λεκάνης του ποταμού Νίγηρα σε εννέα χώρες τις οποίες διασχίζει.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη πρότειναν να οριστεί ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το νερό, κάτι που ο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα εξετάσει.

Το 2020, 2 δισ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό και 3,6 δισ. δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες αποχέτευσης, εκ των οποίων 494 εκατομμύρια αναγκάζονταν να κάνουν την ανάγκη τους στο ύπαιθρο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας ΟΗΕ- Νερό.

Τουλάχιστον δύο δισεκ. άνθρωποι πίνουν νερό μολυσμένο με περιττώματα και 2,3 δισεκ. δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής. Συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών, της χολέρας και της δυσεντερίας.

Την ώρα που λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται η ξηρασία, οι ειδικοί του ΟΗΕ για το Κλίμα (Giec) εκτιμούν ότι «περίπου ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως» υφίσταται «σοβαρές» ελλείψεις νερού τουλάχιστον κάποιες περιόδους τον χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μια μαύρη τρύπα «δραπέτη» εντόπισαν ερευνητές σε εικόνες του τηλεσκοπίου HubbleΠεριβάλλον

Μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που τρέχει μακριά από τον γαλαξία της με ταχύτητα περίπου 4 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα, τόσο γρήγορα που θα μπορούσε να ταξιδέψει από τη Γη στη Σελήνη σ...

Αποθήκευση ενέργειας: Τον Ιούνιο ο πρώτος διαγωνισμός ένταξης μπαταριών στο σύστημα ηλεκτρισμού.Περιβάλλον

Μετά τις ΑΠΕ, τη σκυτάλη για την ένταξη τους στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας παίρνουν τα συστήματα αποθήκευσης. Και για την ακρίβεια οι αυτόνομες (standalone) μονάδες  αποθήκευσης...

Θερμή η ανταπόκριση των μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης "Τhe Green City"Περιβάλλον

Πάνω από 2.736 μαθητές και μαθήτριες από 8 σχολεία δήμων της Αττικής συμμετείχαν το διήμερο 22-23 Μαρτίου στις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος ανακύκλωσης The Green City, πο...

Η Ελαφόνησος ανέδειξε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξηΠεριβάλλον

Η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ως προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα ομιλίας της δημάρχου Ελαφονήσου Έφης Λιάρου σε φόρουμ που πραγματοπο...

Έρευνα: Τα ψάρια συναισθάνονται τον φόβο και έτσι προστατεύονται – Ο ρόλος της ωκυτοκίνηςΠεριβάλλον

Στο πλαίσιο νέας έρευνας διαπιστώνεται ότι τα ψάρια μπορούν να ανιχνεύσουν τον φόβο σε άλλα ψάρια με αποτέλεσμα να φοβηθούν και τα ίδια, ιδιότητα που ρυθμίζεται από την ωκυτοκίνη, ...

«Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ»: Δημοσιεύθηκε σήμερα η 1η τροποποίηση της ΔράσηςΠεριβάλλον

Δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου η 1η τροποποίηση της Δράσης «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ». Στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής Δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσε...