Έρχεται το Ελ Νίνιο φέρνοντας έντονους καύσωνες στον πλανήτη
Οι επιστήμονες κρούουν καμπανάκι κινδύνου για μπαράζ ακραίων καιρικών φαινομένων το 2023.
Το Ελ Νίνιο είναι το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Μαζί με το Λα Νίνια που έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά τα δύο φαινόμενα πιστεύεται ότι έπαιξαν τον κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους αφού η παρουσία τους συμπίπτει κάθε φορά με διαπιστωμένες κομβικές μεταβολές στην συμπεριφορά και τις κινήσεις των ανθρώπων είτε αυτές είχαν να κάνουν με μεταναστεύσεις είτε με προσαρμογές στο περιβάλλον.
Οι επιστήμονες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας (Met Office) αναφέρουν ότι αναμένεται τους επόμενους μήνες η έλευση του Ελ Νίνιο που θα πάρει τη σκυτάλη από το Λα Νίνια που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια. Η επανεμφάνιση του Ελ Νίνιο θα συνδυαστεί με εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και ειδικότερα με καύσωνες τους οποίους οι επιστήμονες του Met Office χαρακτηρίζουν «πρωτοφανείς» και δηλώνουν ότι αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία που διαθέτουν για να μπορέσουν να κάνουν έγκαιρες προβλέψεις για το που θα κάνουν την εμφάνιση τους αυτοί οι καύσωνες ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο γενικότερα για τους τοπικούς πληθυσμούς όσο και για την αγροτική παραγωγή.
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την αντίστοιχη θερμοκρασία στη προβιομηχανική περίοδο. Οι Βρετανοί μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η φετινή έλευση του Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου καθιστώντας το 2023 πιθανότατα την πιο «καυτή χρονιά από τότε που γίνονται αυτού του είδους οι καταγραφές δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ συμφωνούν με τους Βρετανούς μετεωρολόγους για τη φετινή έλευση του Ελ Νίνιο αλλά εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στη θερμοκρασία του πλανήτη θα εμφανιστούν το 2024 και η επόμενη χρονιά θα σπάσει τα ρεκόρ ζέστης.
Πηγή: Naftemporiki.gr