Τελικά η αυλαία της COP27 έπεσε, με μια «ασθενική» συμφωνία για την δημιουργία του Ταμείου Αποζημιώσεων, το οποίο αποφασίστηκε μεν, αλλά είναι χωρίς πόρους, χωρίς πλαίσιο λειτουργίας καθώς όλα παραπέμφθηκαν ουσιαστικά στην επόμενη Σύνοδο για το κλίμα.

 

Πέραν τούτου, βασικοί παράγοντες της COP εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν υπήρξε καμία συμφωνία που θα επιταχύνει την μείωση των εκπομπών αερίων, αλλά το κείμενο της τελικής συμφωνίας, είναι πίσω συγκριτικά με ορισμένες δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί στη διάσκεψη της Γλασκώβης. Ορισμένες διατυπώσεις φαίνεται να επαναλαμβάνονται από τη συμφωνία του Παρισιού, το 2015, όταν δεν ήταν γνωστό πόσο κρίσιμο είναι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ COP27 (εδώ)

 

Αυτή η COP περιόρισε τις δεσμεύσεις των χωρών να παρουσιάσουν νέους και πιο φιλόδοξους στόχους», ανέφερε η Λοράνς Τουμπιανά αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού, το 2015. Ο Alok Sharma, ο πρόεδρος στις περσινές συνομιλίες του Cop26 στη Γλασκώβη, ήταν ακόμη πιο καυστικός: «Ο παλμός του 1,5 βαθμού ήταν αδύναμος στην Γλασκόβη και παραμένει σε μηχανική υποστήριξη». Και ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολίασε: «Αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν προκαλεί σημαντικές πρόσθετες προσπάθειες από τους μεγάλους για μείωση των εκπομπών τους».