ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Πράσινες επενδύσεις – Διαφωνία ΕΕ- Γερμανίας για την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας

Η Γερμανία χαιρέτισε την Κυριακή το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως «πράσινες» επενδύσεις ορισμένα ενεργειακά έργα φυσικού αερίου, ωστόσο τόνισε την αντίθεσή της σε πρόταση να γίνει το ίδιο για τα έργα πυρηνικής ενέργειας.

Η Γερμανία απέσυρε τους τρεις από τους έξι τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της την Παρασκευή καθώς προχωρά στο πρόγραμμα για πλήρη κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, το οποίο επιτάχυνε μετά την κατάρρευση ενός αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

«Για τη γερμανική κυβέρνηση, το φυσικό αέριο είναι μια σημαντική τεχνολογία γεφύρωσης στον δρόμο προς την ουδετερότητα των αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η θέση της κυβέρνησης για την πυρηνική ενέργεια παραμένει αμετάβλητη. Η κυβέρνηση παραμένει πεπεισμένη ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιώσιμη»
Ενώ η πυρηνική ενέργεια παράγει πολύ χαμηλές εκπομπές CO2, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε συμβουλές από ειδικούς σχετικά με το εάν το καύσιμο πρέπει να θεωρείται πράσινο, δεδομένου του πιθανού περιβαλλοντικού αντίκτυπου της διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων.

Προσχέδιο της πρότασης της Επιτροπής , το αποκαλύπτει το Reuters, χαρακτηρίζει τις επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούςηλεκτροπαραγωγής ως πράσινες εάν το έργο διαθέτει σχέδιο, κεφάλαια και χώρο για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων. Για να θεωρηθούν πράσινα, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδειες κατασκευής πριν από το 2045.

Οι επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα θεωρούνταν πράσινες εάν παράγουν εκπομπές κάτω από 270 g ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα (kWh), αντικαταστήσουν μια πιο ρυπογόνο μονάδα ορυκτών καυσίμων, λάβουν άδεια κατασκευής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 και σχεδιάζουν να μεταβούν σε αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το τέλος του 2035.

Οι χώρες της ΕΕ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσουν εξονυχιστικά το προσχέδιο πρότασης, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν δημοσιευτεί αργότερα τον Ιανουάριο. Η πολιτική έχει βυθιστεί σε λόμπι από τις κυβερνήσεις για περισσότερο από ένα χρόνο και οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν σχετικά με το ποια καύσιμα είναι πραγματικά βιώσιμα.

Εκτός από τη Γερμανία, άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Τα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ισχύος της από το καύσιμο, θεωρούν την πυρηνική ενέργεια ως ζωτικής σημασίας για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από καύσιμο άνθρακα που εκπέμπει CO2.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠεριβάλλον

Από την Πρωτοχρονιά ξεκινά η εφαρμογή προστασίας του περιβάλλοντος σε συγκεκριμένες πλαστικές συσκευασίες με στόχο να μπει «φρένο» στην αυξητική τάση κατανάλωσης πλαστικών προϊόντω...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν καθημερινά στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιβιβαστούν σε ένα από τα πλέον σύγχρονα πλοία του κόσμου –ένα φεριμπότ που κινείτα...

image descriptionΠεριβάλλον

  Μια μεγάλη ενήλικη θαλάσσια χελώνα ξεβράστηκε νεκρή στον υδροβιότοπο στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας .         Το ανησυχητικό φαινόμενο με τις νεκρές θαλάσσιες χελώ...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι πρώτοι Ιάπωνες θα πατήσουν στο φεγγάρι στο δεύτερο μισό της δεκαετίας, προβλέπει σχέδιο που παρουσίασε το Τόκιο. «Το Διάστημα προσφέρει όχι μόνο ελπίδες και όνειρα αλλά και ένα ...

image descriptionΠεριβάλλον

    Οικογένεια στην Πολιτεία της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών παρέλαβε το πρώτο  τρισδιάστατο εκτυπωμένο  σπίτι από τον μη κυβερνητικό - κερδοσκοπικό οργανισμό  Habitat for Hum...

image descriptionΠεριβάλλον

    Οκτώ προπτυχιακοί φοιτητές αποτελούν την πρώτη ελληνική ομάδα που πέτυχε τη συμμετοχή της με πείραμα στο διεθνές πρόγραμμα εκτόξευσης πυραύλου REXUS. Η ομάδα BEAM 3rd Gen του Α...