ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Κλιματική αλλαγή – Σε ποιες περιοχές σχεδιάζει η ΔΕΗ έργα ΑΠΕ ισχύος 10 GW

Σε έναν «πράσινο» ενεργειακό «γίγαντα» εξελίσσεται η ΔΕΗ στοχεύοντας στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 10 GW έως το 2026. Όσο δηλαδή είναι σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της εταιρίας, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα λειτουργούν με τα ορυκτά καύσιμα του λιγνίτη, του φυσικού αερίου και του ντίζελ.

Στο επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας που συνοδεύει το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ξεδιπλώνεται όλο το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της νέας ΔΕΗ που φιλοδοξεί να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Μέσα από τον χάρτη που παρουσιάζει ο Ο.Τ. αποτυπώνονται τα έργα που εξετάζει να αναπτύξει η δημόσια επιχείρηση με όχημα τη θυγατρική της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», για τα οποία κατά την περίοδο 2022 – 2026 σκοπεύει να επενδύσει 5,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για όλο το φάσμα των τεχνολογιών των ΑΠΕ. Με το μεγαλύτερο μέρος των 10 GW να αποτελείται από τα αιολικά ισχύος 4,3 GW και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3,9 GW.

Επίσης πάνω από 1,1 GW είναι τα συστήματα αποθήκευσης που επιδιώκει να τρέξει η εταιρία, στα 100 MW ανέρχονται τα νέα υδροηλεκτρικά έργα, στα 40 MW τα έργα γεωθερμίας σε νησιά και στα 10 MW τα υβριδικά.

Από το «πράσινο» καλάθι των ΑΠΕ, η ΔΕΗ έχει τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια στη Δ. Μακεδονία όπου σχεδιάζει να αναπτύξει φωτοβολταϊκά ισχύος άνω των 3 GW και θα κατασκευαστούν στα ορυχεία της. Μεγάλα αιολικά 2,7 GW αποτυπώνονται στην Κρήτη και άνω του 1 GW στα Δωδεκάνησα. Περίοπτη θέση έχουν και τα πλάνα της εταιρίας για πλωτά θαλάσσια αιολικά ισχύος 180 MW. Πληροφορίες θέλουν η συγκεκριμένη ισχύς να αποτελεί το μερίδιο της ΔΕΗ από πιθανή συμμετοχή της σε κοινοπραξία εταιριών.

ΔΕΗ – Σε ποιες περιοχές της χώρας σχεδιάζει έργα ΑΠΕ ισχύος 10 GW

Η επιλογή των ώριμων έργων

Αυτά τα 10 GW αποτελούν το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της, δηλαδή πρόκειται για έργα από τα οποία η εταιρία θα επιλέξει να χτίσει το μερίδιο της στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ συστημάτων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 10 GW. Σε αυτά συνυπολογίζει και τη σημερινή υδροηλεκτρική της δύναμη που ανέρχεται σε 3,2 GW και άλλα 200 MW φωτοβολταϊκών και αιολικών που ήδη λειτουργούν.

Έχει επίσης εξασφαλισμένα ήδη, δηλαδή ώριμα έργα σε ιδιόκτητη γη και με κλειδωμένους όρους σύνδεσης ισχύος 3 GW. Αυτά πρόκειται να τα έχει σε λειτουργία μέχρι το 2024. Έως το 2026 θα φτάσει συνολικά στα 9,5 με 10 GW εκ των οποίων τα 8,3 GW θα είναι στην Ελλάδα και 1,1 GW θα είναι στις αγορές των Βαλκανίων. Η πλειονότητα των ΑΠΕ που θα λειτουργήσουν μέχρι το 2026 θα είναι φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3,4 GW.

Ουσιαστικά η ΔΕΗ από σήμερα έως το 2026 θα προσθέσει ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 5 GW.

Πηγή: ΟΤ.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠεριβάλλον

  Το  Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Περάματος  σε συνεργασία με το  OnlineK9University.eu , θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 στις 6 το απόγ...

image descriptionΠεριβάλλον

Με τις συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κλίμα να εστιάζονται την Τετάρτη στις μεταφορές, δεκάδες χώρες, επιχειρήσεις και τοπικές κυβερνήσεις υπόσχονται να έχουν μηδενίσει τις εκπομπέ...

image descriptionΠεριβάλλον

  Η ασυνήθιστη αυτή διάγνωση κέρδισε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Πιθανόν για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, γιατρός στον Καναδά διέγνωσε ότι ηλικιωμένη ασθενής ...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι χώρες της Μεσογείου πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με έναν «Κλιματικό Εωσφόρο», με το θερμόμετρο -τους καλοκαιρινούς μήνες – να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Την εφιαλτική ...

image descriptionΠεριβάλλον

    Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους της Γλασκώβης για να πιέσουν τις κυβερνήσεις να δράσουν Κατηγορώντας τους ισχυρούς του κόσμου ότι δίνουν κενές υποσχέσεις για την προστασία του πλα...

image descriptionΠεριβάλλον

Η κρίση της πανδημίας του νέου κοροναϊού δεν αποτέλεσε παρά παρένθεση για το κλίμα και οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου που προκαλεί το φαινόμεν...