ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

COP26 – Τέλος στην αποδάσωση υπόσχονται πάνω από 100 χώρες

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26, θα δεσμευτούν την Τρίτη να σταματήσουν την αποψίλωσης δασών ως το 2030, ένας στόχος που κρίνεται υπερβολικά μακρινός από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία φιλοξενεί τη διάσκεψη στη Γλασκώβη, η κοινή δήλωση για τα δάση θα υιοθετηθεί από 100 και πλέον χώρες, στις οποίες βρίσκεται το 85% των παγκόσμιων δασών, μεταξύ των οποίων το αρκτικό δάσος του Καναδά, ο Αμαζόνιος στη Βραζιλία και η τροπική ζούγκλα στην λεκάνη του Κονγκό.

Η πρωτοβουλία, η οποία θα λάβει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θεωρείται ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Τα δάση απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και η καταστροφή τους επιδεινώνει την παγκόσμια θέρμανση.

«Αυτά τα ιδιαίτερα οικοσυστήματα –αυτοί οι καθεδρικοί της φύσης– είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας» αναμένεται να δηλώσει ο βρετανός πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τα δάση «έχουν ζωτική σημασία για την ίδια την επιβίωσή μας» θα προσθέσει, για να επισημάνει ότι οι πράσινοι πνεύμονες συρρικνώνονται με «ανησυχητικό ρυθμό» 27 γηπέδων του ποδοσφαίρου κάθε λεπτό.

Μεταξύ αυτών που θα δεσμευτούν βρίσκονται η Βραζιλία και η Ρωσία, χώρες που επικρίνονται για επιτάχυνση της αποψίλωσης δασών στην επικράτειά τους, όπως και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία ή η Γαλλία.

Βραζιλία: Ουδετερότητα το 2050

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία δέχεται κριτική για την περιβαλλοντική της πολιτική, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 και για την καταπολέμηση της αποψίλωσης.

«Παρουσιάζουμε έναν κλιματικό στόχο που είναι πιο φιλόδοξος, καθώς θα αυξήσουμε από το 43% στο 50% ως το 2030» τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αποσκοπούμε στην επίτευξη «ουδετερότητας άνθρακα ως το 2050», ανακοίνωσε ο βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ζοακίμ Λέιτε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2070, είκοσι χρόνια μετά την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση αναμενόταν με αγωνία καθώς η Ινδία είναι τέταρτος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, πίσω από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη, η σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες που συναντώνται στην COP26 να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν το «μπλα-μπλα».

Οι επικεφαλής περισσότερων από 30 εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως οι Aviva ή Axa, θα δεσμευτούν επίσης να μην επενδύουν πλέον σε δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σήμερα, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα προέρχονται από δραστηριότητες όπως η γεωργία και η δασική βιομηχανία.

Η νέα δέσμευση κατά της αποψίλωσης απηχεί την «Δήλωση της Νέας Υόρκης για τα Δάση» του 2014, όταν πολλές χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατά το ήμισυ την αποψίλωση το 2020 και να την τερματίσουν πλήρως το 2030.

Ωστόσο για μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, ο στόχος για το 2030 είναι υπερβολικά μακρινός και δίνει το πράσινο φως για «μια επιπρόσθετη δεκαετία αποψίλωσης».

«Σκάβουμε τους τάφους μας»

Η δέσμευση για τα δάση έρχεται μία μέρα μετά την έκκληση που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για  «να σωθεί η ανθρωπότητα», ενώπιον περίπου 120 ηγετών και χιλιάδων μελών αντιπροσωπειών και παρατηρητών που συναντώνται στην Γλασκώβη για τη διάσκεψη αυτή διάρκειας δύο εβδομάδων για το κλίμα.

«Αρκετά σκοτώσαμε τους ίδιους μας τους εαυτούς με τον άνθρακα. Αρκετά μεταχειριστήκαμε την φύση ως αποχωρητήριο. Αρκετά κάψαμε, ανοίξαμε γεωτρήσεις και εξορύξεις ακόμη βαθύτερα. Σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας» προειδοποίησε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της COP26.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, προειδοποίησε παράλληλα για την «ανεξέλεγκτη» οργή των νέων γενεών που θα προκαλέσει μια αποτυχία αυτής της COP26, έξι χρόνια μετά την συμφωνία του Παρισιού.

Αρνητικό μήνυμα από τη Ρώμη: στην σύνοδο κορυφής της G20 το περασμένο σαββατοκύριακο, οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, οι οποίες ευθύνονται για σχεδόν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ουδετερότητα άνθρακα, παραπέμποντας «στα μέσα του αιώνα».

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, όρισε στόχο να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα το 2060 και ο πρόεδρός της Σι Ζινπίνγκ δεν μετέβη στην Γλασκώβη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διαβάστε επίσης

Η επιφάνεια της Σελήνης έχει αρκετό οξυγόνο για 8 δισεκατομμύρια ανθρώπουςΠεριβάλλον

  Στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης βλέπουμε ολοένα και περισσότερες έρευνες που αφορούν τη χρήση διαστημικών πόρων για την κατασκευή διαστημικών βάσεων, καυσίμων και ενός βιώ...

«Πώς η διατροφή του σκύλου επηρεάζει την συμπεριφορά του και την υγεία του» - Online Σεμινάριο από τον Δήμο ΠεράματοςΠεριβάλλον

  Το  Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Περάματος  σε συνεργασία με το  OnlineK9University.eu , θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 στις 6 το απόγ...

COP26 – Έξι αυτοκινητοβιομηχανίες καταργούν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2040Περιβάλλον

Με τις συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κλίμα να εστιάζονται την Τετάρτη στις μεταφορές, δεκάδες χώρες, επιχειρήσεις και τοπικές κυβερνήσεις υπόσχονται να έχουν μηδενίσει τις εκπομπέ...

Γιατρός διέγνωσε ασθενή με «κλιματική αλλαγή» - Ποια η εξήγησηΠεριβάλλον

  Η ασυνήθιστη αυτή διάγνωση κέρδισε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Πιθανόν για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, γιατρός στον Καναδά διέγνωσε ότι ηλικιωμένη ασθενής ...

Πρόβλεψη σοκ – Ανά τρία χρόνια πλέον ο… «κλιματικός Eωσφόρος» με θερμοκρασίες 50 βαθμών ΚελσίουΠεριβάλλον

Οι χώρες της Μεσογείου πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με έναν «Κλιματικό Εωσφόρο», με το θερμόμετρο -τους καλοκαιρινούς μήνες – να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Την εφιαλτική ...

«Αρκετά με το μπλα μπλα»: Στους δρόμους της Γλασκώβης οι νέοι για το κλίμα (βίντεο)Περιβάλλον

    Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους της Γλασκώβης για να πιέσουν τις κυβερνήσεις να δράσουν Κατηγορώντας τους ισχυρούς του κόσμου ότι δίνουν κενές υποσχέσεις για την προστασία του πλα...

«Παρένθεση» για το κλίμα η πανδημία – Επανήλθαν σχεδόν σε επίπεδο ρεκόρ οι εκπομπές CO2Περιβάλλον

Η κρίση της πανδημίας του νέου κοροναϊού δεν αποτέλεσε παρά παρένθεση για το κλίμα και οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου που προκαλεί το φαινόμεν...

Κλιματική αλλαγή – Σε ποιες περιοχές σχεδιάζει η ΔΕΗ έργα ΑΠΕ ισχύος 10 GWΠεριβάλλον

Σε έναν «πράσινο» ενεργειακό «γίγαντα» εξελίσσεται η ΔΕΗ στοχεύοντας στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 10 GW έως το 2026. Όσο δηλαδή είναι σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς των σ...