ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων σε εταιρεία πράσινης ενέργειας του Μπιλ Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια από επτά μεγάλες αμερικανικές εταιρείες για την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Breakthrough Energy, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς το 2016, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει εξασφαλίσει επενδύσεις από τη Microsoft, τη BlackRock, τη General Motors, την American Airlines, τον Boston Consulting Group, την Bank of America και την ArcelorMittal.

Το συνολικό μέγεθος των επενδύσεων δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η εταιρεία που εδρεύει στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του «Breakthrough Energy Catalyst», ένα έργο που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και στοχεύει στη χρηματοδότηση, παραγωγή και αγορά νέων λύσεων που θα βοηθήσουν στη στήριξη μιας οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

«Νέα βιομηχανική επανάσταση»

Ο Γκέιτς ανέφερε σε δήλωσή του ότι απαιτείται μια «νέα βιομηχανική επανάσταση» εάν θέλουμε ο κόσμος να αποφύγει μια κλιματική καταστροφή.

«Η μισή τεχνολογία που απαιτείται για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων είτε δεν υπάρχει ακόμη είτε είναι πολύ ακριβή για να την αντέξει για πολύ ο κόσμος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft. «Η Catalyst έχει σχεδιαστεί για να το αλλάξει αυτό και να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο επένδυσης στο μέλλον της καθαρής τεχνολογίας μας.»

Και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμενος με αυτήν την αυξανόμενη κοινότητα ιδιωτικών και δημόσιων εταίρων, η Catalyst θα αποκτήσει μια παγκόσμια εικόνα του τοπίου της ενεργειακής καινοτομίας -τις τεχνολογίες-κλειδιά, τις πρωτοπόρες εταιρείες, τους χρηματοδοτικούς εταίρους και τις κεντρικές πολιτικές- και θα χρηματοδοτήσει τα έργα που θα έχουν τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη μας».

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί αρχικά στην άμεση δέσμευση αέρα, το πράσινο υδρογόνο, την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας και τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα».

Η BlackRock έχει δεσμευτεί για 100 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια μέσω του φιλανθρωπικού της ιδρύματος, ενώ η Microsoft, η American Airlines και η ArcelorMittal έχουν δεσμευτεί για το ίδιο ποσό. Οι υπόλοιποι δεν αποκάλυψαν το μέγεθος των επενδύσεών τους.

Οι εταιρικοί γίγαντες υποστηρίζουν τη δράση για το κλίμα

Ο Λάρι Φινκ , διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της BlackRock, δήλωσε ότι η μετάβαση σε έναν καθαρό ενεργειακά κόσμο είναι «η κοινή ευθύνη κάθε πολίτη, εταιρείας και κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει 50 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά τα όσα λένε οι παγκόσμιοι ηγέτες και διευθύνοντες σύμβουλοι, η λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα ακόμη. Η παγκόσμια χρήση ορυκτών καυσίμων εντείνεται και πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο κλιματικής καταστροφής.

Πρόσφατα, έκθεση του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα «θα είναι απρόσιτος» τις επόμενες δύο δεκαετίες χωρίς μια άμεση, γρήγορη και μεγάλης κλίμακας μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Η συνεργασία μας με το πρόγραμμα Catalyst αντιπροσωπεύει μια πενταετή φιλανθρωπική δέσμευση για επένδυση στην επιστήμη αιχμής που θα βοηθήσει στην προώθηση ζωτικών λύσεων καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Φινκ.

Η Αντίτα Μιτάλ, διευθύνουσα σύμβουλος της ArcelorMitta, του μεγαλύτερου κατασκευαστή χάλυβα στη Βόρεια Αμερική, δήλωσε ότι πρωτοβουλίες όπως το Breakthrough Energy Catalyst είναι «κρίσιμες» για την εταιρεία και την ευρύτερη βιομηχανία χάλυβα.

«Η βιομηχανία χάλυβα ξέρει πώς να απαλλαγεί από τον άνθρακα – ουσιαστικά αυτό που λείπει είναι η διαθεσιμότητα καθαρής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές που θα μας παρέχει τη βάση για να επιταχύνουμε πραγματικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκέιτς δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος του τομέα της τεχνολογίας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος δημιούργησε το Bezos Earth Fund ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο CEO της Tesla, Ίλον Μασκ, δεσμεύτηκε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε νέες τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας καθώς οι ίδιοι είναι μια από τις κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Άλλοι έχουν αμφισβητήσει εάν εστιάζουν τις προσπάθειές τους για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στους σωστούς τομείς….

Πηγή: ΟΤ.gr

Διαβάστε επίσης

Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2021 θα έχουν μόνιμη «παρέα» ακραία καιρικά φαινόμεναΠεριβάλλον

  Διεθνής ομάδα επιστημόνων με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» αναφέρει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2021 θα ζήσουν σε ένα κόσμο μόνιμων ακραίων φαινομένων. Οι ερευνητέ...

Μία Λαίδη ξαναγεννιέται: Σκυλίτσα που ζούσε αλυσοδεμένη και απομονωμένη βρήκε την ευτυχία (βίντεο)Περιβάλλον

  Μία σκυλίτσα, η Λαίδη, ζούσε για έναν ολόκληρο χρόνο αλυσοδεμένη σε μία αυλή, απολύτως μόνη της. Μέχρι τότε δεν ήξερε τί σημαίνει ευτυχία, μέχρι που άλλαξαν όλα.   Το όνομά αυτής...

Κλιματική αλλαγή – Η ΕΚΤ προειδοποιεί για συρρίκνωση του ΑΕΠΠεριβάλλον

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και ειδικά οι φυσικές καταστροφές που αυτή φέρνει, τότε η Ευρώπη αναμένεται να αντιμετωπίσει...

Κλιματική αλλαγή – Η Αυστραλία στο στόχαστρο λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο του ΟΗΕΠεριβάλλον

Προαισθανόμενος ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δηλώνει πως μάλλον δεν θα συμμετάσχει στη σημαντική σύνοδο της Γλασκώβης για το κλίμα. Η χ...

#gopafree – Κάδοι ανακύκλωσης για 30 δισ. αποτσίγαρα που παράγονται ετησίως στην ΕλλάδαΠεριβάλλον

Στα τριάντα δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι γόπες που απορρίπτονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μια πρακτική που απειλεί το περιβάλλον με τοξικές ουσίες και μικροπλαστικό. Από τα επίση...

Σμήνος μελισσών σκότωσε απειλούμενους αφρικανικούς πιγκουίνουςΠεριβάλλον

Σε πολλαπλά τσιμπήματα μελισσών αποδίδεται ο ξαφνικός θάνατος 63 απειλούμενων αφρικανικών πιγκουίνων. Τα άτυχα πτηνά βρέθηκαν νεκρά την Παρασκευή σε παραλία του Σάιμονσταουν, κοντά...