ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα χιονοδρομικά κέντρα αναζητούν λύσεις ενόψει κλιματικής αλλαγής: Ήταν ο 6ος πιο ζεστός Ιανουάριος στα παγκόσμια χρονικά! - (EURONEWS - VIDEO)

 

 

Πάμε να δούμε τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Κοπέρνικου

Ήταν ο έκτος πιο ζεστός Ιανουάριος στα παγκόσμια χρονικά, με θερμοκρασίες 0,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της νέας περιόδου 1991-2020. Η περίοδος αναφοράς για τα στοιχεία για το κλίμα της Υπηρεσίας του Κοπέρνικου άλλαξε μόλις από 1981-2010 σε 1991-2020 έτσι ώστε να εναρμονιστεί με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και να διασφαλιστεί ότι αντανακλά το σημερινό κλίμα.

Η διακύμανση της θερμοκρασίαςEuronews

Αν δούμε τον χάρτη με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, είχαμε περισσότερο κρύο σε μερικά μέρη και περισσότερη ζέστη σε άλλα. Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ρωσία βίωσαν τον πιο ψυχρό Ιανουάριο από το 2010. Στο χωριό Λέιρφλατεν της Νορβηγία η θερμοκρασία ήταν δέκα βαθμούς Κελσίου κάτω από τον μέσο όρο τον μήνα, που μας πέρασε.

Στην Αθήνα, οι πρώτες δέκα μέρες του 2021 ήταν οι πιο ζεστές των τελευταίων 160 ετών, όπου υπάρχουν μετρήσεις.

Η διακύμανση των βροχοπτώσεωνEuronews

Αν δούμε τώρα τη διακύμανση των βροχοπτώσεων, θα δούμε ότι είχαμε περισσότερες βροχές από τον μέσο όρο στην Ιταλία και στην Αδριατική. Στην Ισπανία είχαμε περισσότερο χιόνι και βροχή από τον μέσο όρο στο κεντρικό και ανατολικό κομμάτι της χώρας.

Χιονοδρομικά κέντρα: Προετοιμάζονται για την κλιματική αλλαγή

Πάμε τώρα στο ρεπορτάζ μας. Ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερος για τα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη. Είχαν περισσότερο χιόνι από τον μέσο όρο και σχεδόν καθόλου τουρίστες, λόγω των απαγορεύσεων της πανδημίας.

Βλέποντας όμως προς το μέλλον, η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι η κλιματική αλλαγή. Συνεργάζονται με επιστήμονες για να βρουν τους πιο έξυπνους τρόπους προσαρμογής στις μελλοντικές απαιτήσεις. Ταξιδέψαμε στις Άλπεις για να μάθουμε περισσότερα.

Είμαστε στα 1.300 μέτρα στα βουνά του διαμερίσματος Ντρομ στην Γαλλία για να συναντήσουμε έναν κλιματολόγο που συνεργάζεται με διευθυντές χιονοδρομικών κέντρων για την εύρεση των καλύτερων τρόπων οργάνωσης, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Πρώτα η αυτονόητη ερώτηση. Γιατί να μας απασχολεί η έλλειψη χιονιού, όταν σήμερα υπάρχει παντού τριγύρω;

«Μιλάμε για κλιματική αλλαγή και έλλειψη χιονιού, όταν υπάρχει πολύ γύρω μας. Δεν πρέπει να συγχέουμε τις τάσεις με την διακύμανση. Μπορεί να υπάρχει η τάση για μεγαλύτερες θερμοκρασίες, ενώ έχουμε παράλληλα διακύμανση σε μια περίοδο ή να είναι αυτή ακόμη πιο έντονη σε περισσότερες περιόδους με τις κορυφώσεις και τα χαμηλά της» αναφέρει ο Κάρλο Καρμανιόλα, επιστημόνας που εργάζεται στο πρότζεκτ ClimSnow από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας.

Τα χιονοδρομικά κέντρα προσπαθούν να βρουν απαντήσεις στο ζήτημα του κλίματος, διαφοροποιώντας τις δραστηριότητές τους, ειδικά όταν πρόκειται για κέντρα που βρίσκονται σε χαμηλότερο ύψος όπως αυτό. Εδώ πέρσι υπήρχε χιόνι μόνο για λίγες μέρες. Ο διευθυντής λειτουργίας του κέντρου της Λα Ντρομ, Μαρκ Ομπουσιέ μας εξηγεί πώς το διαχειρίζονται: «Ξέρουμε ότι οι τομείς στα 1000 μέτρα έχουν τελειώσει. Πρέπει να δούμε κατάματα την κατάσταση. Δεν μπορούμε να αγωνιστούμε σε όλα τα μέτωπα. Όσον αφορά τη συμπίεση και την εισαγωγή χιονιού, οι άνθρωποι είναι ξεκάθαροι. Εδώ όμως είναι μια τοποθεσία και για το καλοκαίρι. Υπάρχουν ασφαλτοστρωμένες διαδρομές. Μπορείτε να κάνετε ρόλερ-σκι σ’ αυτές. Άρα υπάρχει κάτι να αποζημιώσει τον κόσμο. Είναι ένα μέρος που έχει μεγάλη πέραση το καλοκαίρι».

Η νέα εφαρμογή ClimSnow

Το δύσκολο είναι να αποφασίσει κάποιος σε τι θα επενδύσει και πού. Η νέα εφαρμογή ClimSnow μπορεί να προσφέρει μια επιστημονική άποψη. Χρησιμοποιείται ήδη σε πάνω από 70 χιονοδρομικά κέντρα στην Γαλλία και προσφέρει αναλυτικές κλιματικές προβολές για τα επόμενα 30 χρόνια: «Κάθε οροσειρά, τα Πυρηναία, οι Άλπεις αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Σε κάθε οροσειρά, λαμβάνουμε υπόψη την κλίση, τον προσανατολισμό και το υψόμετρο της κάθε πλαγιάς. Έχουμε 8 διαφορετικούς προσανατολισμούς, διαφορετικά επίπεδα κλίσεων που παρουσιάζονται και διαφορετικά υψόμετρα, με ζώνες 300 μέτρων» εξηγεί ο Κάρλο Καρμανιόλα, επιστημόνας που εργάζεται στο πρότζεκτ ClimSnow από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας.

Η εφαρμογή μπορεί να επεξεργαστεί διαφορετικές κλιματικές εκδοχές με και χωρίς τεχνητό χιόνι. Είναι ζωτικής σημασίας για να μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις, που απαιτούν πολύ χρόνο για να έχουν κέρδος: «Οδεύουμε προς μια παγίωση των δραστηριοτήτων μας. Δηλαδή πρέπει να σταθεροποιήσουμε και να διασφαλίσουμε την κάλυψη από χιόνι; Ή αφήνουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και κινούμαστε προς μια άλλη κατεύθυνση; Αυτό είναι το ερώτημα και αυτή την στιγμή είναι μόνο οι επιστήμονες του κλίματος που μπορούν να το απαντήσουν. Το χιόνι είναι ένα μπόνους, αλλά τα χιονοδρομικά κέντρα μας θα πρέπει να λειτουργούν και όταν δεν υπάρχει χιόνι. Αυτή είναι η ιδέα\_»_ τονίζει ο Σεντρίκ Φερμόν, γενικός διευθυντής των χιονοδρομικών κέντρων της Λα Ντρομ.

Ευτυχώς μερικές δραστηριότητες αντέχουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως το έλκηθρο με σκυλιά. Όπου δεν έχει χιόνι, τοποθετούν στα έλκηθρα ρόδες και τα σκυλιά το απολαμβάνουν, ανεξαρτήτως καιρού: «Μπορούμε να προσαρμόσουμε όλες τις δραστηριότητές μας, είτε είναι βόλτα ή οδήγηση. Μπορούμε να προσφέρουμε δραστηριότητες όλο τον χρόνο με ρόδες, πατίνια, σκι ή με τα πόδια» αναφέρει ο Μαξίμ Αγιάρ, ειδικός σε θέματα έλκηθρου με σκυλιά.

 

Μοντέρ • Jean-Christophe Marcaud

Διαβάστε επίσης

H Αδριατική απειλείται να γίνει «θάλασσα-έρημος» - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΠεριβάλλον

Υπεραλίευση, ρύπανση και κλιματική αλλαγή απειλούν τα θαλάσσια είδη που ζούν στην περιοχή και αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Μόνη λύση η θέσπιση...

Παρέμβαση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής ΕλλάδαςΠεριβάλλον

Αναφορικά με την προγραμματιζόμενη αύξηση (κατά 70%) της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις Δυτικές Ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίο...

Μισό εκατ. νεκροί τα προηγούμενα 20 χρόνια εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένωνΠεριβάλλον

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε καταστροφές που συνδέονται με ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και η οποία ...

Η Ελλάδα, στις περιοχές του πλανήτη που θα πληγούν σφοδρά από την Κλιματική ΑλλαγήΠεριβάλλον

Η φύση είθισται να μην εμπλέκεται σε παγκόσμιες πολιτικές διαπραγματεύσεις, ούτε να λαμβάνει μερίδιο από τα απανταχού ανθρώπινα οικονομικά συμφέροντα. Τουναντίον, δεν μας υπολογίζε...