ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για πρώτη φορά στην Αργολίδα: Εκπληκτικό βίντεο με τα πρώτα χελωνάκια που γεννήθηκαν σε παραλία του Ναυπλίου

 
 
Δεκάδες μικρά χελωνάκια στην Αργολίδα βγήκαν από την άμμο αργά το απόγευμα της Τρίτης 28 Ιουλίου στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο και έτρεξαν να μπουν στο νερό της θάλασσας.
 
 
 
Τα αυγά είχε εναποθέσει θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα τη νύχτα της 7ης Ιουνίου στην παραλία και 51 ημέρες μετά τα πρώτα αξιολάτρευτα μικρά χελωνάκια βγήκαν από τα αυγά τους και κατευθύνθηκαν προς την θάλασσα.
 
 
Στο σημείο που είχε κάνει τη φωλιά της η θαλάσσια χελώνα ο Δήμος Ναυπλιέων είχε τοποθετήσει κλωβό προστασίας σύμφωνα με οδηγίες από τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
 
 
Για πρώτη φορά καταγράφεται ωοτοκία σε παραλία της Αργολίδας που σημαίνει πως θα ξανασυμβεί καθώς οι θαλάσσιες χελώνες επισκέπτονται το τόπο που γεννήθηκαν και τον τόπο που γεννούν τα αυγά τους κάθε χρόνο.

 
Με το σκάσιμο των αυγών τα μικρά χελωνάκια αναρριχώνται ομαδικά στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Η έξοδός τους από τη φωλιά συνήθως γίνεται αργά το απόγευμα ή νωρίς το χάραμα. Τα μικρά προσανατολίζονται από τον φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν. Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί!

 
Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Για την αναπαραγωγή τους γυρίζουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Η επιστροφή τους στην ίδια παραλία, επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας.

 
Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα. Η κάθε χελώνα θα επιστρέψει στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει τα αυγά της κάθε δύο με τρία χρόνια και σε κάθε περίοδο ωοτοκίας η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει δύο ως τρεις φορές. Η χελώνα σκάβει τη φωλιά με τα πίσω της πτερύγια της σε αμμώδεις παραλίες, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 περίπου ημέρες. Το φύλο των νεοσσών καθορίζεται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Γι'αυτό και η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή τους.

 
Η ζωή που απειλείται

 
Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2010). Θα τη συναντήσουμε να κολυμπάει σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, αλλά η ιδιαίτερη σημασία της χώρας μας έγκειται στο ότι φιλοξενούμε κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση της καρέτα στη Μεσόγειο.

 
Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν όπως: η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά, η διάβρωση των παραλιών και η κλιματική αλλαγή που απειλεί τα παραθαλάσσια οικοσυστήματά και τις παραλίες ωοτοκίας. Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα αλλά και η ηθελημένη θανάτωση από ορισμένους ψαράδες αποτελούν κάποιους επιπλέον ανθρωπογενείς κινδύνους.

 
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 80% των ατόμων που εισήχθησαν για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα, κατά το διάστημα 1994-2000, έφερε τραύματα που οφείλονταν σε αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σε σκόπιμη κακοποίηση.

 
Το κυνήγι των αυγών από αλεπούδες, σκυλιά, αρουραίους κλπ, αποτελεί μια επιπλέον απειλή και έχει παρατηρηθεί σε παραλίες ωοτοκίας της Πελοποννήσου, επηρεάζοντας το 40% των φωλιών. Ο κυριότερος όμως θηρευτής των μικρών είναι οι γλάροι, ενώ στη θάλασσα τα καβούρια, τα μεγάλα ψάρια κλπ.

 
Ιδιαίτερα σημαντική απειλή είναι και τα σκουπίδια στη θάλασσα. Ειδικότερα, οι πλαστικές σακούλες που υποβαθμίζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, μοιάζουν με τσούχτρες και μπορούν να ξεγελάσουν τις χελώνες, οι οποίες και τις τρώνε και ως συνέπεια προκαλείται ο θάνατος τους.
 
 
 
Απολαύστε το αξιολάτρευτο θέαμα με τα μικρά χελωνάκια που γεννήθηκαν στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο:
 
 
 
 
 
 
Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Διαβάστε επίσης

Κακά μαντάτα για τη φύση της Ευρώπης - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού Περιβάλλον

Mόνο το 15% των οικοτόπων της ΕΕ βρίσκεται σε καλή κατάσταση επισημαίνει η νέα έκθεση της Κομισιόν, προειδοποιώντας για τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την βιοποικιλότητα αλλά κα...

Οι Παρασκευές για το μέλλον επέστρεψαν - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΠεριβάλλον

  Το κίνημα της νεολαίας ενάντια στην κλιματική κρίση επέστρεψε δυναμικά, ίσως όχι τόσο μαζικό και με μια δόση αμηχανίας πίσω από τις υποχρεωτικές μάσκες, αλλά το μήνυμα του ήταν σ...

Μάχη για τη διάσωση δεκάδων φαλαινών που έχουν εξωκείλει στην Τασμανία - Απίστευτες εικόνεςΠεριβάλλον

  Τουλάχιστον το ένα τρίτο από τις 270  φάλαινες  που έχουν παγιδευτεί σε ρηχά νερά σε μια απομακρυσμένη ακτή του νησιού Τασμανία της Αυστραλίας έχουν πεθάνει, ενώ οι επιστήμονες φ...

Εντυπωσιακό γκράφιτι για την προστασία του υδροβιότοπου Ναυπλίου - Ν. Κίου (βίντεο)Περιβάλλον

  Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται το γκράφιτι που η ομάδα ''Political Stencil.'' σχεδιάζει με χρώμα και εικόνες από τη χλωρίδα και τη πανίδα του Υδροβιότοπου της περιοχής Ναυπλί...

Το πράσινο κάνει πιο έξυπνα τα παιδιά - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΠεριβάλλον

  Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πιο πράσινες αστικές περιοχές έχουν αυξημένη νοημοσύνη και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε στο Βέλγιο.   «Υπάρχο...

Earth Speakr, μια εφαρμογή για να μιλούν τα παιδιά για το κλίμα (βίντεο)Περιβάλλον

     Εφαρμογή διευρυμένης πραγματικότητας που επιτρέπει στα παιδιά να εναποθέσουν, ψηφιακά, τα πρόσωπά τους στο περιβάλλον τους και να έχουν φωνή στις συζητήσεις για την κλιματική ...