Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

22 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας.

 

Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

 

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

 

Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα – καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.

 

 

 
Από τις λύσεις που μπορεί να δώσει η φύση για το κλίμα, την παγκόσμια υγεία και τα φάρμακα, την ασφάλεια του νερού και των τροφίμων μέχρι τα καύσιμα και τις υποδομές, η βιοποικιλότητα παραμένει η βάση για ένα βιώσιμο μέλλον.

 
Στον «επίλογο» της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα 2011-2020, το 2020 είναι έτος προβληματισμού, ευκαιριών και λύσεων. Στη συνθήκη μία πρωτόγνωρης παγκόσμιας πανδημίας, αναμένεται να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των εθνών και των κοινοτήτων.
 
 
Το 2020 είναι η χρονιά που, περισσότερο από ποτέ, μπορεί να σηματοδοτήσει την ισχυρή δέσμευση της παγκόσμιας κοινότητας για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας προς όφελος των ανθρώπων και όλης της ζωής στη Γη.
 

Το σύνθημα «Οι λύσεις μας είναι στη φύση» δίνει έμφαση στην ελπίδα, στην αλληλεγγύη και στην αξία της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για ένα μέλλον σε αρμονία με τη φύση.
 
 
Πηγές: sportime.gr / argolikeseidhseis.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠεριβάλλον

  Σάββας Μιχάλαρος   Το ολοκληρωτικά καταστροφικό σενάριο της αντιστροφής των Πόλων δεν είναι πλέον... επιστημονική φαντασία - Ποιες είναι οι διαπιστώσεις της επιστημονικής κοινότη...

image descriptionΠεριβάλλον

  Ιστορική χαρακτηρίστηκε η σημερινή ημέρα για τον Υμηττό, καθώς υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία και πιστοποίηση μονοπατιών μήκους 90 χλμ., μεταξύ του υπουργού Περι...

image descriptionΕλλάδα

  Με αμείωτους ρυθμούς, τη χρήση σύγχρονων μέσων υψηλής τεχνολογίας και υπό τη συνεχή επίβλεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, συνεχίζεται το εκτεταμένο πρόγραμμα ψεκασμών πο...

image descriptionΠεριβάλλον

  Απίστευτα θλιβερές είναι οι εικόνες που αντίκρισαν σήμερα Κυριακή 10/5, διερχόμενοι από την παραλιακή Ναυπλίου - Νέας Κίου, με έξι θαλάσσιες χελώνες να κείτονται νεκρές στην ακτή...

image descriptionΕρμιονίδα

Τη θέση του για το νέο περιβαλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή, εξέφρασε με σχετική ανακοίνωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιον...