Δράσεις για τη φροντίδα, την ευζωία και την περίθαλψη των ζώων συντροφιάς, στον Δήμο Πειραιά
Έχοντας κερδίσει τους φιλόζωους της περιοχής αλλά κυρίως τους τετράποδους επισκέπτες τους, τα πάρκα Κοινωνικοποίησης και 'Αθλησης σκύλων που άνοιξαν πρόσφατα τις πόρτες τους στον Δήμο Πειραιά, τηρούν τις προδιαγραφές πρότυπων δημόσιων πάρκων, ενώ αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και για άλλους δήμους.
Έχει παρατηρηθεί ότι αυτά τα ειδικά πάρκα, βοηθούν τους σκύλους να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν με άλλα σκυλιά, ενώ απολαμβάνουν την ελευθερία τους σε ένα ασφαλές, περιφραγμένο χώρο με παιχνίδια και ειδικές κατασκευές/εξοπλισμό. Δίνουν επίσης τη δυνατότητα, ακόμη και μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, να έχουν τα σκυλιά, τους δικούς τους αποκλειστικούς χώρους και να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, συμβάλλοντας στην υγεία και την ευεξία τους.
Το 1ο Δημοτικό Πάρκο σκύλων στον Δήμο Πειραιά , το οποίο διαθέτει χώρους άσκησης, παιχνίδια και όργανα εκγύμνασης και επιδεξιότητας, εγκαινιάστηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα, «ανοίγοντας έτσι τον δρόμο» σε αντίστοιχες δράσεις. Βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφ. Χατζηκυριακού με την οδό Μπότσαρη στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα και υποδέχεται καθημερινά δεκάδες φιλόζωους με τους τετράποδους φίλους τους.
Εκεί βρέθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνομίλησε με τους φιλόζωους επισκέπτες του, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη που έχει μια βόλτα στο πάρκο, για τους τετράποδους φίλους τους. Η κ. Κατερίνα και ο τετράχρονος Κόρυ, ένα ημίαιμο χάσκι, φροντίζουν να πηγαίνουν καθημερινά στο πάρκο, αφού μένουν πολύ κοντά, ενώ όπως χαρακτηριστικά μας είπε η κ. Κατερίνα «βλέπω τη χαρά του στα μάτια του, όταν του λέω τη λέξη ‘πάρκο'. Έχει γίνει η πιο όμορφη ρουτίνα μας».
Η επιφυλακτική Λίζα, ένα κανίς 10 ετών, είναι η συντροφιά της κ. Νάντιας, η οποία όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλο το διάστημα που επισκέπτεται το πάρκο, βλέπει εμφανή διαφορά στη συμπεριφορά του σκύλου της, ειδικά σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδράση του και με τα άλλα σκυλάκια που βρίσκονται στον χώρο. «Ήταν πάντοτε η ζηλιάρα που θα τσακωνόταν με τα περισσότερα σκυλάκια. Επειδή εδώ έρχονται πολλά ζωάκια, αισθάνομαι ότι ήταν κάτι που της έλειπε γιατί την βλέπω να παίζει και να το διασκεδάζει πολύ.»
Όσο για τον 14 μηνών βέλγικο λυκόσκυλο Δία, ο κ. Αντώνης , ο οποίος μέχρι πρότινος αρκούνταν στις ημερήσιες βόλτες με το λουρί γύρω από το σπίτι, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι: «τώρα θα πάρει τα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά που θα έπρεπε να έχουν όλα τα σκυλιά. Πέρα από την άσκηση που το δικό μου σκυλί τη χρειάζεται, θέλω να έχει επαφή και με άλλα σκυλιά και την κοινωνικοποίησή του αφού είναι ακόμα κουτάβι.»
Τα πάρκα χωρίζονται για μικρούς και μεγάλους σκύλους για να μην υπάρχει οποιαδήποτε επικινδυνότητα ενώ πληρούνται όλοι οι όροι που πρέπει να έχει ένα πάρκο.
Εξάλλου, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ακόμη ένα Δημοτικό Πάρκο Κοινωνικοποίησης και 'Αθλησης σκύλων που δημιούργησε ο Δήμος Πειραιά, τέθηκε σε λειτουργία, το οποίο βρίσκεται στο πάρκο Παπασπύρου, στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα και ήδη, καθημερινά το επισκέπτονται δεκάδες πολίτες με τους τετράποδους συντρόφους τους.
Σύμφωνα μάλιστα με το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, ο Δήμος Πειραιά πρόκειται να δημιουργήσει ακόμη πέντε πάρκα και στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και συγκεκριμένα, στα εξής σημεία: Πλαζ Φρεαττύδος (Α΄ Δημοτική Κοινότητα), Καραολή & Φίλωνος (Β΄ Δημοτική Κοινότητα), Γιαννοπούλου - Ζερβού Ν. Φάληρο (Γ΄ Δημοτική Κοινότητα), Αγία Σωτήρα (Δ΄ Δημοτική Κοινότητα), Πάρκο Δηλαβέρη (Ε΄ Δημοτική Κοινότητα).
Τα Δημοτικά Πάρκα σκύλων είναι ανοιχτά από τις 6:00 έως τις 22:30, κάθε ημέρα αλλά και τα Σαββατοκύριακα.
Η φιλοζωική όμως, δράση του Δήμου Πειραιά δεν σταματά με τη δημιουργία των πάρκων, καθώς έχει τοποθετήσει σε περισσότερα σημεία της πόλης και στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες, ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα. Υπάλληλος μάλιστα από την υπηρεσία Πρασίνου, φροντίζει ώστε καθημερινά να υπάρχει τροφή και νερό, ενώ μετά από αίτημα φιλοζωικών οργανώσεων τοποθετήθηκε και προστατευτικό, για να διατηρούνται καθαρά. Παράλληλα, προσφέρεται καθημερινά από τον δήμο ξηρά τροφή για τα αδέσποτα ζώα, σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες της πόλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πειραιά πρόκειται να συμμετάσχει για ακόμα μία φορά σε πρόγραμμα προστασίας και φροντίδας για τις αδέσποτες γάτες. 'Αλλωστε, έχει συνεργαστεί ξανά με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), σύμφωνα με το πρόγραμμα του οποίου εξασφαλίζονται στειρώσεις, αντιλυσσικοί εμβολιασμοί και ηλεκτρονικές σημάνσεις (τσιπάρισμα), για την προστασία της δημόσιας υγείας και την υγεία των ίδιων των γατών.
Σημαντικές είναι και οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε σχολεία του Δήμου Πειραιά με σκοπό την καλλιέργεια του αισθήματος της φιλοζωίας, ως στάση ζωής στα παιδιά, προκειμένου να μειωθεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της κακοποίησης και της εγκατάλειψης των ζώων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε: «Ο Δήμος Πειραιά δημιούργησε και λειτουργεί ήδη μέσω της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου δύο πάρκα κοινωνικοποίησης και άθλησς σκύλων ενώ σε δύο μήνες θα ανοίξουν ακόμη πέντε πάρκα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών μας και στις 5 Δημοτικές μας Κοινότητες. Πρόκειται για ασφαλείς, φιλόξενους, περιφραγμένους και ειδικά σχεδιασμένους χώρους άσκησης, με παιχνίδια, όργανα εκγύμνασης και επιδεξιότητας για την καθημερινή βόλτα των τετράποδων φίλων μας. Ειδικά αυτή την τετραετία δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το “ κομμάτι” και έχουμε μια πλήρη πολιτική, καθώς: δημιουργούμε τα 7 πάρκα, υλοποιούμε προγράμματα προστασίας και φροντίδας όπως η σίτιση των αδέσποτων σκύλων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, το προηγούμενο διάστημα προχωρήσαμε σε στειρώσεις και εμβολιασμούς γατών και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε το εν λόγω πρόγραμμα, συνεργαζόμαστε με το ΔΙΚΕΠΑΖ και θα προχωρήσουμε ως δήμος και σε άλλες δράσεις για την φροντίδα, την ευζωία και την περίθαλψη των τετράποδων φίλων μας. Οι Πειραιώτες είναι φιλόζωοι και χαίρομαι ιδιαίτερα, καθώς ανταποκρίνονται θετικά στις πρωτοβουλίες μας.»
Βίκυ Παπατζίκου