ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην UNESCO Πειραιώς και Νήσων

Εγκαίνια από το Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής

 

Στα εγκαίνια της σύγχρονης Δομής Αλληλεγγύης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, που λειτουργεί στην οδό Μυκάλης στα Καμίνια, με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής, παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τη σύγχρονη Δομή Αλληλεγγύης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, που λειτουργεί στην οδό Μυκάλης στα Καμίνια, με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Νήφων.

Η Δομή Αλληλεγγύης, η οποία μεταφέρθηκε από τον Πύργο του Πειραιά στον εν λόγω χώρο, στεγάζεται πλέον σε ένα εξαώροφο κτήριο 2.500 τ.μ., το οποίο διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών στους άστεγους.Πρόκειται για μία δομή που προσφέρει μία «ζεστή αγκαλιά» σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Αποτελείται από 2 εστιατόρια 400 θέσεων, επαγγελματική κουζίνα που παρασκευάζει 2000 μερίδες φαγητού ημερησίως, δύο κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο και δύο ξενώνες - υπνωτήρια αστέγων με 130 κλίνες.

Λειτουργεί Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για κοινωνική επανένταξη. Η δομή διαθέτει επίσης το Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» για μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, ημερίδες, θέατρο, εικαστικά και άλλα. Η Κοινωνική Δομή Αλληλεγγύης του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει τη στήριξη του Δήμου Πειραιά και λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής, ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και μέσω χορηγιών.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Γιάννης Μαρωνίτης, αφού αναφέρθηκε στις σύγχρονες υπηρεσίες που προσφέρει στους άστεγους η Δομή Αλληλεγγύης, ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για την αγαστή συνεργασία σ΄ αυτό το σημαντικό έργο.

Στο τέλος των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους της δομής.Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε το νέο κτήριο δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Μια νέα δομή στην πόλη μας, στα Καμίνια, η οποία είναι σε θέση να εξυπηρετήσει έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ανάγκη.

Πρόκειται για μια σύγχρονη δομή που παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης: Υπνωτήριο για τους άστεγους, όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν εκτάκτως και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων που παρέχει μια σειρά υπηρεσιών, όπως ψυχοκοινωνική στήριξη, πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, ατομική φροντίδα και υγιεινή, συμβουλευτική για κοινωνική και εργασιακή επανένταξη κ.α. Λειτουργούν επίσης κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό συσσίτιο και κοινωνικό φαρμακείο, είτε για οικογένειες είτε για μοναχικούς ανθρώπους που ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες φτώχειας. Ένα ολοκληρωμένο δηλαδή πλαίσιο στήριξης.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, όταν εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης αυτών των δομών. Η στάση μας και οι πολιτικές μας απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη είναι δείγμα ανθρωπιάς και πολιτισμού για μια χώρα, για μια πόλη και για την κοινωνία μας γενικότερα. Δυστυχώς και στον Πειραιά, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που διαβιούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το ζήτημα αυτό είναι πολυσύνθετο και ξεπερνά τις δυνατότητες μιας πόλης ή μιας δημοτικής αρχής.

Η αλληλεγγύη και η πρόνοια για όσους έχουν ανάγκη παραμένει για εμάς στον Δήμο Πειραιά προτεραιότητα και για τον λόγο αυτόν καταβάλλουμε διαρκή προσπάθεια, ώστε κανένας συνάνθρωπός μας να μην είναι, αλλά ούτε να αισθάνεται μόνος.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στον Πειραιά έχουμε δημιουργήσει όλοι μαζί, η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Μητρόπολη, φορείς, ο Ολυμπιακός και άλλοι ιδιώτες, ένα «δίχτυ» προστασίας για τους συνανθρώπους μας, καθώς με την ένωση των δυνάμεών μας καταφέρνουμε πολλά.

Όμως, έστω και ένας άνθρωπος να φύγει από τον δρόμο, έστω κι ένας άνθρωπος να καταφέρει να φτιάξει τη ζωή του είναι σημαντικό. Στόχος μας άλλωστε είναι να τους δώσουμε προοπτική για μια καλύτερη ζωή, περνώντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ακόμα και σε κάτω από δύσκολες συνθήκες, οφείλουμε να προσπαθούμε και να είμαστε αισιόδοξοι.

Θα ήθελα να συγχαρώ την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και τον Πρόεδρο κ. Μαρωνίτη για την ουσιαστική και πολύ έντονη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη μας. Φυσικά να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για ακόμα μια φορά την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για το πολύ σημαντικό κοινωνικό της έργο, σε όποιον έχει ανάγκη και ιδιαίτερα απέναντι στα παιδιά. Ένα έργο το οποίο είναι αναγνωρισμένο διεθνώς.

Στον Δήμο Πειραιά θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε συνεργασίες και συνέργειες, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της στήριξης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους μας».

Διαβάστε επίσης

Δωροεπιταγές για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών προσφέρει και εφέτος ο Δήμος ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και Βρεφονηπιακών Σταθμών κα Χαραλαμπία Ζηλάκου παρέδωσαν σήμερα στις Προϊστ...

Έντονη ανησυχία από την καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά: Σχολεία παραμένουν ανοιχτά με δεκάδες κρούσματαΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Με ανακοίνωση τους, οι εκπαιδευτικοί ζητούν ολιγοήμερο κλείσιμο του σχολείου σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων κορονοϊού Η πρακτική του υπουργείου Παιδείας, που επιβάλλει το κλεί...

Experience Park του Ελληνικού: Ανοίγει σήμερα το απόγευμα τις πόρτες του στο κοινό ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Το Experience Park του Ελληνικού ανοίγει σήμερα το απόγευμα τις πόρτες του και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει από κοντά ένα βιωματικό πάρκο για όλους   Το Experience Park του Ελλ...

 Με Αγιοβασίληδες «πλημμύρισαν»  οι δρόμοι  του Πειραιά στο 2ο «SANTA  RUN PIRAEUS 2021»!ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Πλήθος από Αγιοβασίληδες ξεχύθηκαν σήμερα στους κεντρικούς δρόμους του  Πειραιά, παίρνοντας μέρος σε ένα πρωτότυπο αγώνα δρόμου, στο «SANTA  RUN PIRAEUS 2021», που πραγματοποιήθηκε...

Θερμαινόμενος χώρος σε 24ωρη βάση στον Δήμο Πειραιά για την προστασία των πολιτών από τις χαμηλές θερμοκρασίεςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ο Δήμος Πειραιά θα λειτουργήσει για την προστασία των πολιτών θερμαινόμενο χώρο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων της Ε.Μ...

Συνεργασία Πανεπιστημίου Πειραιώς και Νοσοκομείου «Μεταξά» για οικονομική, εκπαιδευτική και ψηφιακή ανάπτυξηΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του  Πανεπιστημίου Πειραιώς  και του  Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά»  στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Από πλευράς του Πανεπιστημ...

Άνοιξαν οι εγγραφές για το SNF RUN του Ιδρύματος Σταύρος ΝιάρχοςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ο πρώτος φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου του 2022 θα διοργανωθεί, την 1η Ιανουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση Πρόοδ...

Η μαφία του Πειραιά: Πώς εκβιάζαν ιδιοκτήτες pet shop και έστηναν κυνομαχίες με άγρια πιτ μπουλΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Εκβιασμοί για χρηματικά ποσά,  ξυλοδαρμοί και σημαντική εκμετάλλευση , ακόμη και σκύλων, στον βωμό του παράνομου πλουτισμού, συνθέτουν την εικόνα εγκληματικότητας της οργάνωσης Ένα...