ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Στέγη και Εργασία" στον Δήμο Πειραιά

 

Webinar από την ΚΟΔΕΠ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Οι σπιτίσιοι» από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, που επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αστεγίας μέσα από το πρίσμα του προγράμματος «Στέγη και Εργασία».

 

Στο webinar της ΚΟ.Δ.Ε.Π. συμμετείχε πλήθος διακεκριμένων επιστημόνων και ειδικών που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο της αστεγίας, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά οι ευκαιρίες που δίνονται για την ομαλή και σταδιακή επανένταξη των αστέγων στο κοινωνικό σύνολο.

 

Η ημερίδα διεξήχθη στα πλαίσια του έργου με τίτλο: «Εστία & Εργασία ΙΙ» του προγράμματος «Στέγαση & Εργασία για Αστέγους» με κωδικό σχεδίου ΣΕ-15 που υλοποιεί η ΚΟΔΕΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας.

Στο webinar συμμετείχαν ως ομιλητές πολλοί και έγκριτοι προσκεκλημένοι τόσο από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και οργανώσεις αρωγής αστέγων.

 

Το πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία» αποτελεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Σταμάτης δήλωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του:

«Το πρόγραμμα “Στέγη και Εργασία” είναι το πιο ενεργητικό πρόγραμμα που έχει η πολιτεία, καθώς όπως είπε οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ξενώνες μπαίνουν σε διαμερίσματα και ταυτόχρονα με τις συνοδευτικές υπηρεσίες γίνονται και πάλι ενεργοί.

Αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει να στηριχθεί σε συνεργασία με όλους τους Δήμους, ώστε να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας για να αποφευχθεί η αστεγία. Με στόχο την παροχή ενός δικτύου ασφαλείας για την προστασία κατά της αστεγίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», στο πλαίσιο του οποίου παρέχεται σε άστεγους συμπολίτες μας, η δυνατότητα να κατοικήσουν σε διαμερίσματα, παρέχοντάς τους, ταυτόχρονα, συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, ώστε να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πρόκειται να υλοποιήσει, αρχικά πιλοτικά, το πρόγραμμα «Κοινωνική κατοικία για τις πλέον ευάλωτες ομάδες», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα εφαρμοστεί αρχικά, σε συνεργασία με τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση του στεγαστικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που να απειλούνται ή βιώνουν έλλειψη στέγης, μέσω ανακαίνισης και ένταξης στεγαστικού αποθέματος σε ένα σχήμα οικονομικά προσιτής κατοικίας.»

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του στο webinar:

«Ένας οργανωμένος Δήμος πρέπει να μπορεί στο μέτρο του δυνατού να έχει λύσεις και για εκείνους που εν τέλει μπορεί να μην τα καταφέρουν και να βρεθούν στο δρόμο.

Πολύ περισσότερο ένα Δήμος που περιλαμβάνει το μεγάλο λιμάνι της χώρας – που όπως όλα τα λιμάνια αποτελούν ένα ιδιότυπο καταφύγιο για τους ανέστιους.

Έχουμε προσπαθήσει και καταφέρει να κάνουμε αρκετά πράγματα.

Ο Δήμος μας αντιμετωπίζει με φροντίδα και ενδιαφέρον κάθε άστεγο συμπολίτης μας- Γιατί θυμίζω πως κάθε άστεγος είναι και μια ξεχωριστή περίπτωση.

Η ύπαρξη του φιλόξενου ξενώνα του Δήμου για πιο ιδιαίτερες και δύσκολες περιπτώσεις που χρειάζονται μακρά φιλοξενία, σε συνδυασμό με το Υπνωτήριο της Unesco στην οδό Μυκάλης έχει κρατήσει μακριά από τον δρόμο τους περισσότερους άστεγους, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό καταφύγιο.

Η σημαντική δουλειά που γίνεται από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, εξασφαλίζει σε εκείνους που δεν επιθυμούν να ενταχθούν -γιατί πάντα υπάρχουν και εκείνοι- ότι δεν θα στερηθούν κανένα από τα δικαιώματά τους, ότι θα επιβιώνουν με αξιοπρέπεια και θα αντιμετωπίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Τα συσσίτια της εκκλησίας, η πολύ φιλική δράση της Δημοτικής Αστυνομίας, η γενναιοδωρία και ο ανοικτός χαρακτήρας των νοσοκομείων του Πειραιά, τα εξαιρετικά φιλόξενα σχολεία μας, η εθελοντική δράση πολλών Πειραιωτών, διαμορφώνουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης που βρίσκεται πάντα έγκαιρα και αποτελεσματικά κοντά σε όποιον το χρειαστεί.

Για αυτό και όσοι διαβιούν στο δρόμο επειδή το επέλεξαν οι ίδιοι, δεν αποξενώνονται αλλά νιώθουν ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Άφησα τελευταίο το πολύ σημαντικό πρόγραμμα της στέγασης και εργασίας, το οποίο ο Πειραιάς υλοποιεί από το 2014 , ήτοι 8 έτη , όπως και τώρα, σε συνεργασία με την ΚΟ.Δ.Ε.Π. Πρόγραμμα για το οποίο και χαρούμενοι νιώθουμε αλλά και πρόθυμοι να συνεχίσουμε.

Αυτή τη στιγμή μέσω του προγράμματος «Στέγαση και εργασία», έχουμε καταφέρει να στεγάσουμε 35 ωφελούμενους σε 20 νοικοκυριά για χρονικό διάστημα 18 μηνών.

26 ενήλικες και 9 ανήλικα παιδιά βρέθηκαν σε ένα ασφαλές περιβάλλον και πλέον, τους τελευταίους 12 μήνες που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, έχουν επιστρέψει σε μια λειτουργική κανονικότητα που τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς και να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις. Έχει επιδοτηθεί η εργασία για 6 συνολικά ενήλικες και συνεχίζουμε αδιάκοπα τις προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσουμε ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι Πειραιώτες όχι απλά να επιβιώνουν, αλλά να ζουν μια φυσιολογική ζωή!»

 

Ο Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Ιωάννης Βοϊδονικόλας στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι στον Πειραιά δεν πρέπει να νιώθει κανείς μόνος, ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στην ΚΟ.Δ.Ε.Π. προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά προβλήματα των συνδημοτών μας που δυσκολεύονται στην καθημερινοτητά τους, στερούμενοι πολλές φορές και τα βασικά.

Έτσι λοιπόν οι άστεγοι συμπολίτες μας βρέθηκαν από την πρώτη ημέρα στο επίκεντρο του ενδιαφεροντός και της προσπάθειάς μας.

Όχι μόνο γιατί στερούνται ακόμα και το πιο βασικό αγαθό, αυτό της στέγης, αλλά και γιατί η διαβίωση στον δρόμο έχει και πολλές άλλες παραμέτρους οδηγώντας τους στην απομόνωση και εν τέλει στην εξαθλίωση.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλές από τις δράσεις της ΚΟΔΕΠ για τους αστέγους. Να μιλήσω για τον ξενώνα, τα γιορτινά συσσίτια στο λιμάνι, την εξασφάλιση ρούχων και ειδών επιβίωσης από το πρόγραμμα της ΟΧΕ, το σχεδόν καθημερινό streetwok στα σημεία που βρίσκονται περιφερόμενοι συμπολίτες μας, την ψυχοκοινωνική στήριξη που προσφέρουμε και τόσα άλλα, αλλά δεν θέλω να καταχραστώ το πολύτιμο χρόνο.

Νοιαζόμαστε τους δικαιούχους του προγράμματος «Στέγη και Εργασία» σα να ήταν δικοί μας άνθρωποι.

Στον Πειραιά οι άστεγοι ξέρουν ότι έχουν μια δεύτερη δίκη τους οικογένεια, τη μεγάλη οικογένεια της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά.

Στον Πειραιά μας κανένας μόνος!»

 

 

Πηγή: portnet.gr

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Χρ. Μπουτσικάκη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο ΜητσοτάκηΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Μ ε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραι ώς και Νήσων, κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης . Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ...

Σοκαριστικό βίντεο στον Πειραιά: Όχημα παρασύρει και σκοτώνει πεζό ενώ ο οδηγός φεύγειΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η Τροχαία του Πειραιά τελικά προχώρησε στη σύλληψή του άνδρα που οδηγούσε το όχημα. Τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο και το οποίο ...

Δήμος Πειραιά – Νέα μείωση 5% σε όλες τις κατηγορίες των δημοτικών τελών για το 2022ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ο Δήμος Πειραιά προχωρά για ακόμα μια χρονιά σε σημαντικές και μεγάλες μειώσεις καθώς και σε οικονομικές ελαφρύνσεις στα ανταποδοτικά τέλη, δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο, με ...

Η βιώσιμη ανάπτυξη στρατηγική προτεραιότητα της Μαρίνας ΦλοίσβουΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Την τρίτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης δημοσίευσε η Μαρίνα Φλοίσβου στην οποία παρουσιάζονται η στρατηγική και οι επιδόσεις της σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (...

ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO SHIPPINGΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ολοκληρώθηκε χθες η χρηματιστηριακή μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO SHIPPING. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής ήρθε σε συνέχεια της τροποποίησης της Σύ...

"Ματωμένα πορτραίτα": Έκθεση-αφιέρωμα στη "Μάχη της Ηλεκτρικής"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η παρούσα έκθεση-εγκατάσταση έχει στόχο να καταδείξει την αέναη πάλη του ανθρώπινου πνεύματος κατά του φασισμού, και να τιμήσει όλους εκείνους που υπέφεραν και έδωσαν ακόμη και την...

Στο Φάληρο το φουτουριστικό σούπερ γιοτ «Α»: Σχεδιασμού Ζακ Γκαρσία -Φίλιπ Σταρκ (βίντεο)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Στο Φάληρο έχει αγκυροβολήσει, έχοντας πρώτα κάνει μια βόλτα από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, το εντυπωσιακό και εντελώς φουτουριστικό ιστιοφόρο «Α».   Πρόκειται για ένα μηχανοκίν...

Σοκαριστικό περιστατικό στο ΕΠΑΛ Κερατσινίου: Απείλησαν και κούρεψαν 15χρονη μαθήτρια!ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Απίστευτο και όμως αληθινό είναι το περιστατικό που συνέβη στον ΕΠΑΛ Κερατσινίου. Όλα ξεκίνησαν όταν μια 15χρονη κοπέλα που φοιτούσε στο σχολείο άρχισε να γίνεται θύμα λεκτικής βία...