ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πύργος Πειραιά: Πώς θα γίνει το World Trade Center της ελληνικής ναυτιλίας

 

του Θανάση Διαμαντόπουλου

 

Αυτό είναι το όραμα με το οποίο κτίστηκε ο Πύργος του Πειραιά. Το όνειρο έγινε κουφάρι μαζί με το κτίριο για 47 χρόνια και τώρα χάρη στον δήμαρχο Πειραιά, την κοινοπραξία Dimand – Prodea Investments – EBRD ξαναπήρε, μαζί με το κτίριο, ζωή. 

 

Μια φιλόδοξη προσπάθεια που εγκαταλείφθηκε. Αυτό ήταν ο Πύργος του Πειραιά. Φαινόταν ξεκάθαρα η εγκατάλειψη του καθώς δέσποζε αρνητικά στην ακτογραμμή του Πειραιά, την ώρα που τη χάζευες από το κατάστρωμα του πλοίου που θα σε πήγαινε σε κάποιο νησί. Σε συνέντευξη που είχα με τον Πρόεδρο της εταιρείας Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο φαινόταν πως ξεχώριζε για τη δυσκολία αλλά και τη σημασία του, το project του Πύργου του Πειραιά ανάμεσα στα άλλα που έχει αναλάβει η εταιρεία του. 

 

“Ήταν παρατημένος για σαράντα-εφτά χρόνια, σα μια μούμια και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης θα μείνει στην ιστορία του Πειραιά, γιατί επί της θητείας του αυτό το κτίριο ξαναγεννιέται, είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Θα είναι ένας «φάρος» μέσα στο λιμάνι” μου έλεγε χαρακτηριστικά. 

 

Του ξαναμίλησα για να φτιάξω το άρθρο που διαβάζετε. “Ξεκινώντας το έργο της στατικής ενίσχυσης του Πύργου οραματιζόμαστε σε δυο χρόνια από σήμερα ένα εμβληματικό κτίριο στην είσοδο του Πειραιά να δεσπόζει στο λιμάνι μέρα- νύχτα και να στεγάζει την ελίτ των επιχειρήσεων της Ναυτιλίας με την ευρύτερη έννοια. Ένα κτίριο που θα συζητηθεί για το πράσινο και οικολογικό του αποτύπωμα και θα περιλαμβάνει στην κατασκευή του τα πιο φιλικά στο περιβάλλον υλικά και τα λιγότερο ενεργοβόρα συστήματα ψύξης θέρμανσης και λειτουργίας του” μου είπε και επιβεβαίωσε πως το όραμα τους είναι να ξαναγίνει αυτό για το οποίο είχε κτιστεί: το World TradeCenter της ελληνικής ναυτιλίας. 

 

Και προσέθεσε “με την έναρξη λειτουργίας του σε δυο χρόνια, θα ξαναζωντανέψει όλη η περιοχή. Με την ολοκλήρωση και των έργων του Μετρό θα έχει συντελεστεί μια μοναδική ανάπλαση της περιοχής και του αστικού χώρου. Ο Πύργος θα ενώσει την περιοχή του Αγίου Διονυσίου με την πλατεία Θεάτρου και το εμπορικό κέντρο του Πειραιά. 

 

Στην κλίμακα της πόλης του Πειραιά θα είναι ένα κτίριο σύμβολο, κατ’ αντιστοιχία  με κτίρια τοπόσημα σε διάφορες πόλεις του κόσμου . Επίσης θα ενώσει την πόλη με την επιβατική κίνηση του λιμανιού και τα νησιά, προσφέροντας χώρο αναμονής, αναψυχής και παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών για τους Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες, που σήμερα λείπει”. 

 

Ακούγεται πολλά υποσχόμενο. Σαν το μέλλον της περιοχής. “Θα ήθελα ο Πύργος να σηματοδοτεί την αρχή της Αθηναϊκής Ριβιέρα για πεζούς και ποδηλάτες που θα φτάνουν στην Γλυφάδα, την Βουλιαγμένη και το Σούνιο. Επίσης μπορώ να φανταστώ τα πλοιάρια που θα δένουν απέναντι από τον Πύργο και θα κάνουν δρομολόγια στο Ελληνικό, την Γλυφάδα, το Καβούρι κλπ” προσέθεσε ο Πρόεδρος της DIMAND.

 

Ο Ηλίας Παπαγεωργίου μιλώντας εκ μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου PILA, είπε στο Archisearch: «Η πρόσοψη έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο Πύργος να συνδιαλέγεται δυναμικά με την καθημερινή ζωή της πόλης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των ίδιων των χρηστών του. Η προτεινόμενη όψη ισορροπεί τη μεγάλη κλίμακα του Πύργου με τη μικρότερη κλίμακα της πόλης. Η πρόταση αναδεικνύει πολλαπλές κλίμακες εμπειρίας. Αφενός, πρόκειται για ένα τοπόσημο στον ορίζοντα αναγνωρίσιμο από τις γύρω περιοχές – πλήρως εναρμονισμένο, αφετέρου, στα μάτια των περαστικών». Κάπως έτσι ο πύργος του Πειραιά θα φαντάζει ως ένας φάρος του νέου, μοντέρνου προσώπου που θέλει να βάλει η πόλη του λιμανιού. Αν μας εκπαιδεύουν τα κτίρια, η σημασία επανάχρησης του πύργου του Πειραιά αποκτά μια βαθύτερη σημασία για όλους μας, αφού έτσι παίρνουμε μια “ένεση” αυτοεκτίμησης για τα δημόσια έργα που μας περιβάλλουν. 

 

Μίλησα επίσης με τον Αντιπρόεδρο του Propeller club και Πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρείας Kyklades Maritime Corp. Δημήτρη Πατρίκιο για την αξία ενός τέτοιου κτιρίου για τον κόσμο της ναυτιλίας καθώς και για την επόμενη μέρα της βιομηχανίας που κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους. “Ο Πύργος του Πειραιά και ευρύτερα ο Πειραιάς σαφώς θα είναι πόλος δημιουργίας ενός ναυτιλιακού cluster που θα εξυπηρετεί τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρώπη και μια από τις τρεις μεγαλύτερες στον κόσμο. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών για τη στρατηγική ανάδειξή τους. Ο Πειραιάς θέλει όραμα, βούληση, διάθεση συνεργασίας, έργα υποδομής για να γίνει παγκόσμιο εμπορικό κέντρο. Στο παρελθόν ανάλογες προσπάθειες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Πιστεύω ότι ένα κτίριο σαν τον Πύργο θα αποτελέσει τον καλύτερο καταλύτη στην προώθηση του concept. Ενώ η επόμενη μέρα για τη ναυτιλία είναι θετική, η διάρκεια της θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου και την αποχή των πλοιοκτητών από κερδοσκοπικές παραγγελίες νέων πλοίων. Βέβαια τα επόμενα χρόνια η Ναυτιλία έχει να αντιμετωπίσει την μετάβαση σε πλοία που θα καταναλώνουν καύσιμα που δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον και δεν θα συνεισφέρουν στην αύξηση της  φαινομένου του Θερμοκηπίου. Αυτό θα δημιουργήσει άλλες δυναμικές που είναι δύσκολο να προβλεφθούν”.

Αυτά τα πλοία φαίνεται να ξαναβρίσκουν το λιμάνι τους.

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της «Ελληνικό ΑΕ» στην Lamda Development - Οδ. Αθανασίου: Όραμά μας είναι να κάνουμε περήφανους όλους τους ΈλληνεςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώνεται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία - μέλος του Υπερταμείου, με την υπογραφή από το Ταμείο και την HE...

Δράση της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΔΣΝΑ και του «Όλοι Μαζί Μπορούμε»  αύριο Σάββατο 26 Ιουνίου για τον καθαρισμό 14 παραλιών του ΣαρωνικούΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Γ. Πατούλης: «Όλοι μαζί δημιουργούμε μία συμμαχία ευθύνης και συμβάλουμε στην προσπάθεια να έχουμε καθαρές παραλίες»     Η Περιφέρεια Αττικής και το Όλοι Μαζί Μπορούμε, αύριο Σάβ...

Επιχορήγηση μικρών και πολύ μικρών  επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία από τον Δήμο ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η παρουσίαση της δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στον Δήμο Πειραιά» πραγματοποιήθηκε σήμερα σε εκπροσώπους των παραγωγι...

Γεωργιάδης για Ελληνικό: 10.000 θέσεις εργασίας στην πρώτη φάση του έργου ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  «Μέσα στην εβδομάδα, θα έχουμε την έναρξη του μεγαλύτερου ιδιωτικού και δημοσίου έργου που έχει γίνει στην Ελλάδα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην μεταβίβασ...