ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Άντεξε» το λιμάνι του Πειραιά!

«Άντεξε» το λιμάνι του Πειραιά. Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να οδήγησε σε μείωση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, ωστόσο αυτή κυμάνθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα, στο 5,1% στο σύνολο του περσινού έτους.

Οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται η ΣΕΠ (PCT) διακίνησαν πέρσι 4,89 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 5,15 εκατ. το 2019.

Τον Δεκέμβριο, σημειώθηκε αύξηση 3,7%, καθώς διακινήθηκαν 409,4 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια έναντι 395 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Αύξηση εμπορευματοκιβωτίων σημειώθηκε σε τέσσερις μήνες, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Αντίθετα, μείωση τους μήνες Μάρτιο (-15,4%), Απρίλιο (-2,6%), Μάιο (-5,8%), Ιούνιο (-19,5%), Ιούλιο (-6,2%), Αύγουστο (-9,8%), Οκτώβριο (-11,6) και Νοέμβριο (-1,7%).

Από την άλλη πλευρά, ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ παρουσίασε πέρσι άνοδο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, καθώς εξυπηρέτησε 0,54 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 0,49 εκατ. το 2019, σημειώνοντας άνοδο 10,2%, λόγω των συνεργειών μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (η ΣΕΠ έχει αναλάβει τη διαχείριση και του προβλήτα Ι).

Συνολικά, το λιμάνι του Πειραιά (προβλήτες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) διακίνησε περί τα 5,43 εκατ. εμπορευματοκιβώτια έναντι σχεδόν 5,65 εκατ. το 2019, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 3,8%.

Συνολικά, στα 39 container terminal που διαθέτει συμμετοχή η Cosco Shipping Ports, τον Δεκέμβριο παρουσιάστηκε αύξηση 1,2% και στο 12μηνο του 2020 οριακή μείωση 0,9%.

Η εικόνα στα ευρωπαϊκά λιμάνια στο 9μηνο του 2020

Συγκρίνοντας το λιμάνι του Πειραιά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά λιμάνια και στο 9μηνο του 2020, ο Πειραιάς διατήρησε την 4η θέση της Ευρώπης και την 1η της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το PortEconomics.

Στο 9μηνο του 2020, μεγάλη πτώση γνώρισε το Αμβούργο (-10,5%), ενώ σε παρόμοια ποσοστά με τον Πειραιά κινήθηκε το ανταγωνιστικό λιμάνι της Βαλένθια (-5,4%).

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το Ρότερνταμ είδε τη διακίνηση να μειώνεται 4,7%, ενώ η Αμβέρσα παρουσίασε αξιοσημείωτες «αντοχές» (-0,2%).

metaforespress.gr

Διαβάστε επίσης

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού αλλάζει τις «ισορροπίες» των τιμών στα νότια προάστιαΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε Πειραιά και Ελληνικό, εν μέσω πανδημίας, δημιουργεί, σύμφωνα με νέα έρευνα του Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, η ελληνική κτηματαγορά – Tι λέει...

Ελπίδες και φόβοι από το χθεσινό άνοιγμα του λιανεμπορίου στον ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ικανοποιητική ήταν η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους του Πειραιά παρά το εμπόδιο του καιρού, κατά την χθεσινή πρώτη μέρα του ανοίγματος των καταστημάτων. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι...

Η επανεκκίνηση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Πειραιά προτεραιότητα του ΕΒΕΠ το 2021ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η επανεκκίνηση και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς τ...

ΥΠΠΟΑ: «Πράσινο φως» για την δημιουργία χώρων αναψυχής στο ΕλληνικόΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Δύο αποφάσεις που αφορούν στην επένδυση στο Ελληνικό, υπεγράφησαν από την Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, -μετά από ομ...

Προχωράει το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού ΜετώπουΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Το θέμα της ολοκλήρωσης του έργου, που αφορά στην ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής.  Με αφορμή...