ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πειραιάς: Εορτάζει ο ιστορικός ναός του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς.

 

  Πανηγυρίζει σήμερα  πρώτη  του έτους ένας από τους μεγαλύτερους, παλαιότερους και ιστορικότερους ναούς  του Πειραιά. Μαζί του και μια ολόκληρη περιοχή που έχει τραγουδηθεί αρκετά από ρεμπέτες και λαϊκούς τροβαδούρους.

Λέγεται ότι ο ενοριακός ναός  του Πειραιά έλαβε το όνομα του από έναν αστυνομικό κλητήρα. Η ιστορία  της ανέγερσης  του μεγάλου αυτού ναού στην ανατολή του 20ου αιώνα, σε μια ερημική περιοχή τότε, είναι αναμφίβολα πολύ ενδιαφέρουσα. Η περιοχή όπως και άλλες  του Πειραιά είναι από τις πιo ιστορικές  της πόλης. Ενορίες ή περιοχές  όπως του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Νείλου, του Αγίου Σπυρίδωνα, έχουν τραγουδηθεί, έχουν συνδεθεί με το μύθο της πόλης, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.
  Ψάχνοντας σχετικά στο διαδίκτυο βρήκαμε  την ιστορία  της ανέγερσης του ναού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την  πρώτη κατοίκηση της περιοχής αλλά και με τα Δημοτικά πράγματα της πόλης.


  Τα  στοιχεία που παραθέτουμε από τη Βικιπαίδεια ενδιαφέρουν αρκετούς νησιώτες οι οποίοι και διατηρούν κατοικία στην ευρύτερη περιοχή. Οι  παλαιές φωτογραφίες αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο την εικόνα  της περιοχής  στις αρχές  του αιώνα.

Στα μέσα του 19ου εμφανίστηκαν δειλά οι πρώτες κατοικίες παρέμεινε πολύ αραιοκατοικημένη ως τις αρχές του 20ου αιώνα, χαρακτηριζόταν ως το τέλος του κόσμου επειδή οι δυτικές περιοχές της Καλλίπολης και της Πειραϊκής ήταν βραχώδεις και ακατοίκητες. Στον Άγιο Βασίλειο σε περίοπτη θέση ξεχώριζε η μεγάλη εξοχική βίλα του πρωθυπουργού Στέφανου Σκουλούδη σήμα κατατεθέν της περιοχής για τουλάχιστον έναν αιώνα. Στην συνέχεια άρχισαν να αγοράζουν εξοχικά οικόπεδα επιφανείς άνδρες όπως ο Ανδρέας Συγγρός και ο Γεώργιος Μαντζαβίνος κατοικήθηκε βασικά από Ρώσους δημιουργώντας μια μικρή Ρωσική παροικία με την ενίσχυση της βασίλισσας Όλγας, στις αρχές του 20ου αιώνα ιδρύθηκε και Ρωσικό νοσοκομείο. Μετά την ίδρυση του τελικού σημερινού ναού στις αρχές του 20ου αιώνα ο Άγιος Βασίλειος άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονα πυκνοκατοικημένος, ο αριθμός των κατοίκων ενισχύθηκε σημαντικά με τον ερχομό των προσφύγων στις γειτονικές περιοχές. Στην μεταπολεμική περίοδο ο Άγιος Βασίλειος λόγω μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης ενώθηκε με τις γειτονικές περιοχές στο πολεοδομικό συγκρότημα του Πειραιά. Το 1957 κατεδαφίστηκε η έπαυλη Σκουλούδη σήμα κατατεθέν μέχρι τότε για να πάρουν την θέση της πολυώροφες πολυκατοικίες τότε εγκαινιάστηκε το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά.Το 1875 ο αστυνομικός Βασίλειος Γεωργακάκος έκτισε μια μικρή εκκλησία στην θέση του σημερινού μεγάλου ναού με δικά του έξοδα προς τιμή του αγίου που είχε το όνομα του, ο ναίσκος λειτουργούσε ως τις αρχές του 20ου αιώνα με Ρώσο αρχιμανδρίτη.

 

Το 1900 ο τότε δήμαρχος Πειραιώς Τρύφων Μουτζόπουλος αποφάσισε στην θέση του πρώτου ναίσκου του Αγίου Βασιλείου μεγαλοπρεπή ναό αφιερωμένο στον ίδιο άγιο. Οι εργασίες ανέγερσης σκόνταψαν το 1903 με την αλλαγή δημάρχου, ο νέος δήμαρχος Πειραιώς Παύλος Δαμαλάς δεν αναγνώριζε τα έργα του προκατόχου του, οι εργασίες συνεχίστηκαν τελικά το 1908 και ο ναός ολοκληρώθηκε το 1909 τότε έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια του παρουσία του μητροπολίτη Θεόκλητου. Η οικοδόμηση του μεγάλου ναού έδωσε την αφορμή για έντονη οικοδόμηση ολόκληρης της περιοχής σήμερα ο τρούλος του μετά βίας ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες πολυκατοικίες ενώ από την πλευρά της θάλασσας η θέα του έχει καλυφτεί από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά.

Διαβάστε επίσης

Γεύματα και ρουχισμό πρόσφεραν σε άστεγους στον Πειραιά ο Μώραλης και η Μιχαηλίδου ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Γεύματα και χειμερινά είδη (μπουφάν και υπνόσακους) σε άστεγους που διαμένουν στο λιμάνι προσέφερε, παραμονή Πρωτοχρονιάς, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Πειραιά. Πρόκε...

Υπερθέαμα πυροτεχνημάτων βεγγαλικών και φωτισμών στο μεγάλο λιμάνι (ΕΙΚΟΝΕΣ)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Με λαμπρότητα υποδέχθηκε ο Δήμος Πειραιά την έλευση του νέου έτους, καθώς ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και φωτισμών με φόντο το μεγάλο λιμάνι εντυπωσίασε...

Ζoom Santa!ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ο Άγιος Βασίλης ήρθε φέτος ψηφιακά στον Πειραιά!! Mια μοναδική Χριστουγεννιάτικη εμπειρία που σκόρπισε χαμόγελα, χαρά και γιορτινή ατμόσφαιρα έζησαν οι μικροί μας φίλοι, καθώς ο Δή...

Τραγωδία στη “Βούτα” – Νεκρός σε τροχαίο οδηγός μοτοσυκλέτας (ΕΙΚΟΝΕΣ)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Έχασε τελικά τη ζωή του ο μοτοσυκλετιστής που είχε τραυματιστεί βαρύτατα στο τροχαίο που έγινε σήμερα το πρωί, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της αερογέφυρας του Praktiker. Το ...