ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά

 

Σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη

 

Στη σύσκεψη της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου που συμμετείχαν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ και ναυτεργάτες, αποφασίστηκε 24ωρη Προειδοποιητική Παμπειραϊκή Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη από τις 00:01 έως 24:00.

 

Ακολουθεί το κάλεσμα των συνδικαλιστων των ναυτεργατικών σωματείων:

 

"Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,

 

Να μην λείψει κανείς από την 24ωρη Προειδοποιητική Παμπειραϊκή Απεργία. Να αποτελέσει εφαλτήριο κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην επίθεση, που δεχόμαστε στο σύνολο των δικαιωμάτων μας, από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση της ΝΔ.

Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα μας.

Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος – τερατούργημα 4714/2020

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν.4714 που ψήφισε στις 29 Ιούλη, κάνει πράξη την απαίτηση των εφοπλιστών για κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ και εφαρμογή των «διεθνών κρατούντων» δηλ. συνθήκες εργασίας που επικρατούν για το σύνολο των αλλοδαπών ναυτεργατών.

Προβλέπει στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα καράβια να ναυτολογούνται σε ειδικότητες κατώτερου πληρώματος καθώς και στις ειδικότητες Ανθυποπλοίαρχου και Γ΄ Μηχανικού, να εφαρμόζονται τα μισθολόγια της ITF. Στην ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ειδικότητες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Στον ίδιο νόμο γίνεται προκλητική παρέμβαση στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ξεπερνά τις πιο μαύρες σελίδες του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ δίνεται πρόσθετο προνόμιο για τους εφοπλιστές, ακόμα και για την θέση του Α’ Πλοίαρχου να ναυτολογείται αλλοδαπός ναυτεργάτης χωρίς να εφαρμόζεται η ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση.

Τις επόμενες μέρες με την μαζική ακινησία των επιβατηγών πλοίων, τις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, θα ενταθεί η ανεργία, με την πλειοψηφία των ναυτεργατών να έχει εργαστεί ελάχιστους μήνες, ενώ ακόμα και η επιδότηση σε όσους είναι σε αναστολή έχει δοθεί μόνο για τον Μάιο.

Κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων τα ναυτεργατικά σωματεία, εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς, να συμμετέχουν στην οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας στους καταπέλτες των καραβιών.

 

Διεκδικούμε:

 

¦ Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

¦ Κατάργηση του ν.4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.

¦ Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

¦ Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

¦ Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια

¦ Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

¦ Προστασία της υγείας του λαού. Άμεσα μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

¦ Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών".

 
 
 
Πηγή: Portnet.gr
 

Διαβάστε επίσης

Αλφόνσος Βιτάλης: Πως σώθηκα από το αεροπορικό δυστύχημα με το FalconΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ο δικός μας νότιος δημοσιογράφος, Αλφόνσος Βιτάλης, σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το πρωθυπουργικό Falcon στο οποίο επέβαινε και σώθηκε ...

Ο Άλιμος και η δημοσιογραφική οικογένεια θρηνούν για τον θάνατο του Δημήτρη ΚαρανικόλαΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει στην δημοσιογραφική οικογένεια και στην πόλη του Αλίμου, ο θάνατος του Αλιμιώτη δημοσιογράφου, Δημήτρη Κρανικόλα. Ο Δημήτρης Καρανικόλας, μέλος της Ε...

Περιφέρεια Αττικής: 7,6 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής για τον Φαληρικό ΌρμοΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε σήμερα τη3 η  συμπληρωματική σύμβαση για την υλοποίηση έργων υποδομής τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την ολοκλήρωση της ανάπλασης...

Επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα - Μνήμες και οργή πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασηςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 ο 34χρονος, γνωστός για την αντιφασιστική του δράση, μουσικός μαχαιρώνεται από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι και ξεκινά η αρχή τ...

Κορονοϊός: Εντοπίστηκε κρούσμα σε σχολείο στη Γλυφάδα - Η ανακοίνωση του δημάρχουΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Κρούσμα κορονοϊού διαγνώστηκε και σε δημοτικό  σχολείο  της Γλυφάδας, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Παπανικολάου μέσω ανάρτησής στον προσωπικό του λογαριασμό στο ...