ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σήμερα τα εγκαίνια για τους τρεις νέους σταθμούς του Μετρό -Θα εξυπηρετούν 60.000 επιβάτες καθημερινά (εικόνες)

 

Παρουσία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ειδική τελετή της έναρξης λειτουργίας των νέων σταθμών του μετρό στη γραμμή 3.

Οι σταθμοί «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» ανοίγουν τις πύλες τους σήμερα σε ειδική τελετή, στην οποία θα παραστεί  και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στον σταθμό της Νίκαιας στις 7 το απόγευμα όπου εγκαινιάζονται οι τρεις νέοι σταθμοί, που ωστόσο, θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία από αύριο για το κοινό.

 

Μετρό: 7,5 χιλιόμετρα, εξυπηρέτηση 60.000 επιβατών καθημερινά

 

Το τμήμα μήκους 7,5 χιλιομέτρων που επεκτείνεται από τον σταθμό «Αγία Μαρίνα» (τερματικός σταθμός μέχρι σήμερα στην γραμμή 3) ως τη Νίκαια, έρχεται με καθυστέρηση ενός χρόνου, καθώς αρχικά οι τρεις σταθμοί ήταν να ανοίξουν στα τέλη Ιουνίου του 2019. Λόγω ενός απαραίτητου διαγωνισμού που αφορούσε την προμήθεια BACS (σύστημα τηλεδιοίκησης), το έργο καθυστέρησε μετά από προσφυγή που έγινε στο ΣτΕ. Η γραμμή αναμένεται να εξυπηρετήσει καθημερινά περίπου 60.000 επιβάτες, που θα κατευθύνονται με προορισμό τους τρεις δήμους των δυτικών προαστίων.

 

 

Ο σταθμός του μετρό Νίκαια / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ο σταθμός Μετρό της «Αγ. Βαρβάρας» βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ελεούσας, του «Κορυδαλλού» στην πλατεία Ελευθερίας και της «Νίκαιας» στην πλατεία Αγ. Νικολάου.

 

Ο σταθμός του μετρό «Νίκαια»

 

Ο Σταθμός Νίκαια χωροθετήθηκε κάτω από την πλατεία Ελ. Βενιζέλου, σε βάθος 22 μέτρων. Εξαιτίας του περιορισμένου μεγέθους της η κατασκευή του σταθμού έγινε με μικτή μέθοδο, περιλαμβάνοντας τμήμα με υπόγεια διάνοιξη και τμήμα με την μέθοδο cut & cover. Η πρόσβαση στον σταθμό οργανώνεται με κλιμακοστάσια που περιλαμβάνουν κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες.

 

Υπάρχουν 3 είσοδοι, οι δυο από αυτές παρακείμενα της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου και η τρίτη επί της πλατείας, στεγασμένη. Για την εξυπηρέτηση των ατόμων μειωμένης κινητικότητας εγκαταστάθηκε ανελκυστήρας ο οποίος συνδέει το επίπεδο οδού με το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων του σταθμού.

 

Στην πλατεία διαμορφώνονται τρεις φεγγίτες με υαλοπετάσματα χωροθετημένοι εν σειρά, για την παροχή φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό του σταθμού σε χώρους κυκλοφορίας κοινού. Τα υλικά επενδύσεων στους χώρους κοινού περιλαμβάνουν μεταλλικά πάνελα, αναρτημένους γρανίτες αλλά και επιφάνειες εμφανούς σκυροδέματος με ανάγλυφα μοτίβα.

 

Η αποκατάσταση της πλατείας αλλά και του πεζοδρομημένου τμήματος της οδού Τσαλδάρη πλησίον της εκκλησίας έχει μελετηθεί σε απόλυτη συνέργεια με την τοπική αυτοδιοίκηση και περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, υπαίθρια καθιστικά, επανένταξη μνημείων καθώς και χώρο παιδικής χαράς.

 


Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία της γραμμής 3 του μετρό μέχρι τη Νίκαια / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η συχνότητα των δρομολογίων

 

Η συχνότητα των δρομολογίων της ΣΤΑΣΥ στις ώρες αιχμής (07.30-17.30) στο τμήμα Αιγάλεω - Δουκίσσης Πλακεντίας θα είναι 4 λεπτά, και στο τμήμα Αιγάλεω - Νίκαια θα είναι 8 λεπτά. Το πρώτο δρομολόγιο από τον σταθμό Νίκαιας, θα ξεκινά στις 05.30 το πρωί και το τελευταίο στις 12.05 το βράδυ. Η απόσταση από τη Νίκαια στο Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 14 λεπτά και από τη Νίκαια στο Αεροδρόμιο σε 55 λεπτά.


Με την επέκταση κατά 4 χιλιόμετρα έως τη Νίκαια, η γραμμή 3 του μετρό θα έχει 24 σταθμούς που θα φτάσουν τους 27 το 2022, με την προσθήκη των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο».

 

Τα δρομολόγια για το κοινό από τους τρεις σταθμούς θα ξεκινήσουν την Τρίτη 7 Ιουλίου.

 

Σύμφωνα με ενημέρωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνίων, την ίδια ημέρα θα τεθεί σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Περάματος και Πειραιά, με στόχο την διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της γραμμής 3 του μετρό.

 


Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις

 

Σύμφωνα με ενημέρωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, αύριο θα τεθεί σε ισχύ και ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Περάματος και Πειραιά, με στόχο την διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της γραμμής 3 του μετρό.

 


Οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις, 12 συνολικά, βασίζονται σε τροποποιήσεις γραμμών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα νέων μετεπιβιβάσεων και αφετέρου στην ίδρυση νέας γραμμής που θα διασυνδέει τον Δήμο Πειραιά με το δίκτυο του μετρό. Η αναδιαμόρφωση των γραμμών χωρίζεται σε δυο φάσεις: Η πρώτη φάση που θα υλοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών, προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας των σταθμών. Στη συνέχεια και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αξιολογηθεί η διαμορφωθείσα κατάσταση και ο Οργανισμός θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση ανασχεδιασμού, ανάλογα με τις ανάγκες, για τη βέλτιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των περιοχών αυτών.

 

Αναλυτικά, για την πρώτη φάση έχουν σχεδιαστεί οι εξής παρεμβάσεις:

 

Δημιουργία μίας νέας γραμμής (γραμμή 900 Πειραιάς - Στ. Μετρό Νίκαια) που θα συνδέει τον δήμο Πειραιά με τον σταθμό του μετρό «Νίκαια». Η νέα γραμμή θα ακολουθεί τη διαδρομή: Πλ. Καραϊσκάκη, Ακτή Καλλιμασιώτη, Ακτή Κονδύλη, Αιτωλικού, Δερβενακίων, Τζαβέλα, Γ. Γρεβενών, Λαοδικείας, Αιγάλεω, Ακτή Κονδύλη, Ακτή Καλλιμασιώτη, πλ. Καραϊσκάκη. Η νέα γραμμή οδηγεί στην κατάργηση της γραμμής 847 Νεάπολη - Πειραιάς Β', αφού η διαδρομή της καλύπτεται από τις νέες διαδρομές των γραμμών 800 Νίκαια - Πειραιάς, 827 Πειραιάς - Γ΄ Νεκροταφείο - 'Ασπρα Χώματα και 846 Νεάπολη - Πειραιάς Α'.
Διατήρηση της σύνδεσης του δήμου Πειραιά με τους δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Α.Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού και Αγίας Βαρβάρας μέσω βασικών γραμμών που κινούνται στον άξονα βορρά - νότου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα μετεπιβίβασης στις γραμμές που θα κινούνται επί των κύριων οδικών αξόνων (Π. Ράλλη και Γρ. Λαμπράκη), με κατεύθυνση προς τους νέους σταθμούς μετρό.
Τροποποίηση ομάδας γραμμών, που συνδέουν σήμερα τους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας - Α.Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος και Αγίας Βαρβάρας με τους δήμους Πειραιά και Αθηναίων, και μετατροπή τους σε τροφοδοτικές γραμμές των νέων σταθμών μετρό, δίνοντας την δυνατότητα μετεπιβίβασης, είτε στο δίκτυο μετρό, είτε στο δίκτυο υφιστάμενων γραμμών λεωφορείων για τη σύνδεση με Πειραιά και Αθήνα.

 

Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία της γραμμής 3 του μετρό μέχρι τη Νίκαια / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιες γραμμές τροποποιούν τα δρομολόγιά τους

 


Οι λεωφορειακές γραμμές που τροποποιούνται είναι οι γραμμές 800 (Νίκαια - Πειραιάς), 806 (Κορυδαλλός - Στ. Αιγάλεω), 809 (Σχιστό - Κορυδαλλός - Πειραιάς Α'), 820 (Κερατσίνι - Σταθμός Αιγάλεω), 827 (Πειραιάς - Γ΄ Νεκροταφείο - 'Ασπρα Χώματα), 828 (Πειραιάς - 'Ασπρα Χώματα - Γ΄ Νεκροταφείο), 837 ('Ανω Αγ. Βαρβάρα - Στ. Αγ. Μαρίνα), 846 (Νεάπολη - Πειραιάς Α'), Β18 (Ομόνοια - Πέραμα μέσω Π. Ράλλη) και Γ18 (Ομόνοια - Πέραμα μέσω Γρ. Λαμπράκη).

 

Σημειώνεται ότι για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, πέρα από τα εκδοτήρια εισιτηρίων στους τρεις νέους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ και στο δίκτυο της ΟΣΥ, λειτουργούν 115 σημεία πώλησης και επαναφόρτισης εισιτηρίων σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών στην ευρύτερη περιοχή.

 


Φωτογραφία: INTIMENEWS

 

Ταχιάος: Ενα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους της Αττικό Μετρό

 

«Είναι επιτέλους καιρός να ακουστεί ένα μεγάλο μπράβο για τους ανθρώπους της Αττικό Μετρό Α.Ε., που στα 29 χρόνια που έχουν περάσει από την ίδρυσή της, έχουν επιτύχει να ενσωματώσουν και να εξελίξουν μία τεράστια τεχνογνωσία που φέρνει ορατές αλλαγές που διαχέονται πλέον σε όλον τον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας και του Πειραιά», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Ταχιάος.

 

«Οι πολίτες της Αττικής βιώνουν μία διαρκή βελτίωση των μετακινήσεων τους χάρη στη δουλειά αυτών των ανθρώπων. Παραμένουμε προσηλωμένοι αμετακίνητα σε αυτόν τον σκοπό, αναγνωρίζοντας φυσικά πως πολλαπλές διοικήσεις πριν από την δική μας έχουν την δική τους συμβολή στην επίτευξή του. Και με την ευκαιρία επαναλαμβάνω την δέσμευση μας πως στις αρχές του 2023 η Θεσσαλονίκη θα μπει στην ίδια τροχιά, αποκτώντας ένα από τα πιο σύγχρονα μετρό της Ευρώπης», πρόσθεσε

 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Νίκος Κουρέτας υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το σύνολο της επέκτασης της Γραμμής 3 αναμένεται να δοθεί σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022. Με την ολοκλήρωση του έργου και την προσθήκη των υπόλοιπων τριών σταθμών «Μανιάτικα», « Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» αναμένεται αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του Μετρό σε 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως». Όπως τόνισε η διαδρομή από το λιμάνι έως το αεροδρόμιο θα διανύεται με το μετρό σε μόλις 55 λεπτά. Κι επίσης, ο κ. Κουρέτας δεν παραλείπει να υπενθυμίσει πως με την ολοκλήρωση του έργου, στο σταθμό «Πειραιάς» θα δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερα σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, συνενώνοντας λειτουργικά τις γραμμές 1 και 3 του μετρό, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την ήδη ολοκληρωμένη επέκταση του τραμ προς Πειραιά μήκους 5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμών με το λιμάνι.


Ο νέος σταθμός του μετρό «Κορυδαλλός» / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Και στο εσωτερικό του ο νέος σταθμός του μετρό στον Κορυδαλλό / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ο νέος σταθμός του μετρό «Αγία Βαρβάρα» / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Δύσκολη νύχτα στο Πέραμα - Μεγάλη πυρκαγιά στους πρόποδες του ΑιγάλεωΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για κατοίκους του Περάματος και πυροσβέστες, καθώς λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, κ...

Θρίλερ στο λιμάνι του Πειραιά – Νεκρή γυναίκα με τραύμα από μαχαίρι στο λαιμόΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Νεκρή με τραύμα στον λαιμό, πιθανόν από μαχαίρι, εντοπίστηκε 40χρονη το πρωί στην περιοχή της Παγόδας, στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα φέ...

Φωτιά στη Βάρη: Εκκενώθηκαν τα χωριά SOS και ένα γηροκομείο -  Βίντεο και φωτογραφίεςΕλλάδα

  Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης στον ΘΕΜΑ 104,6: Στο γηροκομείο βρίσκονται 120 άνθρωποι - Διευθυντής παιδικών χωριών SOS στον ΘΕΜΑ 104,6: Περίπου 100 τα άτομα που απομακρύνθ...

Προστασία και ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους στον ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

       Με τη συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου και υπουργείου Πολιτισμού   Η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τη συνολική αστική ανάπλαση της Πειραϊκής, σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων, με τη...

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Πύργου του Πειραιά σε ένα εντυπωσιακό βίντεοΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ένα εντυπωσιακό βίντεο για τον Πύργο του Πειραιά, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης.  "Ο κοιμώμενος γίγαντας, ο Πύργος του Πειραιά...

O Γιάννης Μόραλης για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είστε πιο γραφικοί κι απ΄ το Μικρολίμανο»ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Δήλωση – καταπέλτης Μώραλη για την απουσία ΣΥΡΙΖΑ στην τελετή για τον Πύργο   Με αφορμή ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά σχετικά με την υπογραφή της σύμ...

Θρίλερ στον Πειραιά: Εντοπίστηκε πτώμα στα Βοτσαλάκια με σακούλα στο κεφάλιΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Πρόκειται για ηλικιωμένο άνδρα   Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης στο Λιμενικό, καθώς εντοπίστηκε πτώμα στην παραλία Βοτσαλάκια στον Πειραιά.   Το κεφάλι του πτώματος ήταν ...

Σφοδρή καταιγίδα με χαλάζι πλήττει την Αττική -Απίστευτες φωτό από την Ανω Γλυφάδα με δρόμους-ποτάμια [βίντεο]ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Δραματική αλλαγή παρουσίασε ήδη στην Αττική ο καιρός, με τα νότια προάστια να βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Μια έντονη καταιγίδα συνοδευόμενη από χαλάζι χτύπησε τα νό...