ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Πατούλης: «Δεν θα χαθεί ούτε μία μέρα πλέον για την ολοκλήρωση των έργων του Φαληρικού Όρμου

 

Ιδρύεται Παρατηρητήριο μέσω του οποίου θα ελέγχεται η πρόοδος των εργασιών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα

 

 Τα υπό εξέλιξη έργα, προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ,  που συμπεριλαμβάνονται στην Α΄φάση ανάπλασης του Φαληρικού όρμου και εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής, επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

 

Πρόκειται για έργα οδοποιίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης των παραλιακών Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου, τα οποία ξεκίνησαν τον Μάιο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2020.

 

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν στα κτίρια της Αντιπεριφέρειας Νότιου Τομέα, η Αντιπεριφερειάρχης Δ. Νάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Κάρναβος, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Α. Ευθυμίου, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας.

 

Παραβρέθηκαν επίσης η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος τεχνικών έργων Ε. Κοσμίδη και ο σύμβουλος της Περιφέρειας σε ζητήματα οδικής ασφάλειας Κ. Λογοθέτης.

 

Ο κ. Πατούλης παρακολούθησε βίντεο με την εξέλιξη του έργου από την ημερομηνία έναρξής του και ενημερώθηκε ενδελεχώς για τα έργα οδοποιίας και αντιπλημμυρικής προστασίας που είναι σε εξέλιξη και συμπεριλαμβάνονται στην Α’ φάση του έργου. Όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη εργασίας από τους εκπροσώπους των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και της αναδόχου εταιρείας, πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο έργο καθώς υλοποιείται εντός πυκνού αστικού ιστού και απαιτούσε πολλαπλές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

 

Παράλληλα με τα σημαντικά οδικά έργα που είναι σε εξέλιξη ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα, με την υπογράμμιση ότι θα αποτελέσουν μία σημαντική ασπίδα προστασίας για τους παραλιακούς Δήμους, οι οποίοι έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που απειλούν την ασφάλεια των πολιτών. Επιπρόσθετα στο πλαίσιο του έργου εκτελούνται, όπως αναφέρθηκε και κρίσιμα περιβαλλοντικά και αρδευτικά συνοδευτικά έργα.   

 

Γ. Πατούλης: «Δεν θα χαθεί ούτε μία μέρα. Θα παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη του έργου»

 

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια και το χαρακτήρισε «εμβληματικό έργο πνοής» για όλη την Αττική και τους κατοίκους της.

 

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μου προς τις υπηρεσίες μας και την ανάδοχο εταιρεία που υλοποιούν με συνέπεια τις σαφείς οδηγίες και εντολές που δώσαμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς, χωρίς την παραμικρή πλέον χρονοτριβή. Την 1η Σεπτεμβρίου όταν παραλάβαμε το έργο είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 38%. Σήμερα 9 μήνες μετά, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 70%. Όμως δεν εφησυχάζουμε. Θα συνεχίσουμε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, με στόχο να ολοκληρώσουμε τα έργα που εκκρεμούν έως τα τέλη του έτους, όπως έχουμε δεσμευτεί. Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργήσουμε άμεσα ένα ειδικό Παρατηρητήριο, μέσω του οποίου θα παρακολουθούμε και θα ελέγχουμε επισταμένα, σε καθημερινή βάση τις εργασίες που εκτελούνται αλλά και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων», τόνισε.

 

Σχεδιάζουμε τη Β’ Φάση του Έργου

 

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως παράλληλα με την ολοκλήρωση της Α΄φάσης το έργου, γίνεται συστηματική προεργασία και σχεδιασμός για τη Β΄φάση του έργου, με στόχο να επιτευχθεί η βέλτιστη λειτουργικότητά του προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. «Η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνεται στον πίνακα έργων για τα οποία η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης της επόμενης φάσης, ενώ λόγω σπουδαιότητας, περιλαμβάνεται και στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση, από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

 

Σε κάθε περίπτωση διερευνούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Δηλώσεις Δημάρχων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου

 

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι Καλλιθέας Δ. Κάρναβος και Μοσχάτου -Ταύρου Α. Ευθυμίου ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την προτεραιότητα που δίνει στο έργο αλλά και για τη σαφή βούλησή του να ολοκληρωθεί έγκαιρα και να αποδοθεί στους πολίτες. «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο ανάπλασης που θα δώσει τεράστια υπεραξία στην περιοχή, μας θωρακίζει από τα πλημμυρικά φαινόμενα και θα αποτελέσει μία σημαντική διέξοδο αναπτυξιακού, πολιτιστικού, αθλητικού και τουριστικού χαρακτήρα για τους πολίτες. Θα το στηρίξουμε και θα είμαστε παρόντες», ανέφερε ο κ. Κάρναβος. Ο κ. Ευθυμίου εστίασε στη σημασία των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων κάνοντας λόγο για κρίσιμη θωράκιση των παραλιακών περιοχών, επισημαίνοντας ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. «Μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο που θα αφήσει διεθνές αποτύπωμα και  αλλάξει την όψη του παραλιακού μετώπου», τόνισε ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου.

 

Ακολούθως ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε το κέντρο παρακολούθησης και ελέγχου κυκλοφορίας καθώς και τα συστήματα που συμβάλλουν στην ασφάλεια του δρόμου, ενώ επισκέφθηκε και εργοτάξια του έργου.

 

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τόνισε τα εξής:

 

«Σήμερα επισκεφθήκαμε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα υποδομής της χώρας, που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής. Ήδη το έργο που παραλάβαμε την 1η Σεπτέμβρη σε ποσοστό ολοκλήρωσης 38%, έχει περατωθεί σε ποσοστό 70%. Δεσμευόμαστε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί στους κατοίκους της Αττικής. Θα το παρακολουθούμε βήμα-βήμα, προκειμένου η Α΄φάση να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020. Μαζί και σε συνεργασία με τους Δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, καθώς και με τους άλλους όμορους Δήμους θα είμαστε σε συνεχή διαβούλευση, προετοιμάζοντας και τη Β’ φάση του έργου, που περιλαμβάνει τα έργα ανάπλασης. Στόχος μας να ανοίξουμε με τον καλύτερο και λειτουργικότερο τρόπο την πρόσβαση των πολιτών προς το παραλιακό μέτωπο και να παραδώσουμε ένα έργο, που θα σημάνει την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής».

 

Τι περιλαμβάνει η Α’ Φάση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού όρμου

 

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συγκοινωνιακά οδικά, τεχνικά έργα, έργα αποστράγγισης οδοστρωμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης ομβρίων,  έργα αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ (αγωγοί φυσικού αερίου, ύδρευσης κλπ.) καθώς και ορισμένα υδραυλικά έργα εκτός περιοχής, όπως αντλιοστάσια, αγωγοί, Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα.

 

Σήμερα, στο έργο εκτελούνται οι κάτωθι εργασίες:

  • Θεμελιώσεις και αντιστηρίξεις του νέου παραλιακού συλλεκτήρα και των νέων αντιπλημμυρικών υγρών καναλιών στη θέση της Λεωφόρου Ποσειδώνος που καταργήθηκε.
  • Εργασίες κατασκευής τεχνικού γέφυρας ΤΕ10.
  • Εργασίες κατασκευής τεχνικού γέφυρας ΤΕ11(Α’ ΦΑΣΗ).
  • Εργασίες για την διαπλάτυνση της παλαιάς Λεωφ. Ποσειδώνος (Οδός Εθνάρχου Μακαρίου).
  • Εργασίες στερεών εγκιβωτισμού, οδοποιίας και κατακόρυφης σήμανσης για το τοπικό οδικό δίκτυο στον ανατολικό χώρο ανάπλασης.
  • Εργασίες για την εφαρμογή κυκλοφοριακής ρύθμισης για την κατασκευή τεχνικού γέφυρας ΤΕ14 και των αντίστοιχων τοίχων αντιστήριξης.
  • Εργασίες για την οριζοντιογραφική και υψομετρική παραλλαγή της γραμμής του Τραμ.

 

Σε επόμενο στάδιο προγραμματίζεται η κατασκευή για τα τεχνικά έργα οδοποιίας μαζί με τους τοίχους αντιστήριξης, αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης ομβρίων, αντλιοστάσιο Κηφισού και ολοκλήρωση έργων αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ (αγωγοί φυσικού αερίου, ύδρευσης κλπ.) καθώς και ορισμένα υδραυλικά έργα εκτός περιοχής, όπως αντλιοστάσιο και αγωγοί για την ανανέωση των στάσιμων υδάτων του Κηφισού και το Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα.

 

Επίσης θα ολοκληρωθούν τα συνοδά ηλεκτρομηχανολογικά έργα των συγκοινωνιακών και υδραυλικών υποδομών, και οι απαραίτητες τροποποιήσεις-συμπληρώσεις των εγκαταστάσεων σηματοδότησης του συστήματος κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών εντός της περιοχής του έργου, και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού για την ένταξη της περιοχής του έργου στο Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Κρούσμα κορονοϊού στις φυλακές του Κορυδαλλού - Σε καραντίνα η Β' Πτέρυγα ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Συναγερμό στις αρχές έχει προκαλέσει η περίπτωση ενός 35χρονου κρατούμενου των φυλακών Κορυδαλλού, Λιβυκής υπηκοότητας, ο οποίος διαγνώστηκε το απόγευμα της Τρίτης θετικός στον κορ...

Νίκος Αλέφαντος: Τα πρώτα χρόνια, η προπονητική και η μεγάλη του αγάπη για τον Ολυμπιακό Αθλητικά

  Σαν βόμβα έσκασε η είδηση του θανάτου του... οδοστρωτήρα Νίκου Αλέφαντου, σε ηλικία 81 ετών.   Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου...

Βίντεο-ντοκουμέντο: Αστυνομικοί καταδιώκουν «πειραγμένα» αυτοκίνητα στην Παραλιακή ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η κόντρα δύο οδηγών πολυτελών αυτοκινήτων στην παραλιακή, οι οποίοι περνούν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από αστυνομικούς, καταγράφηκε σε βίντεο. Συγκεκριμένα, στο βίντεο - ντοκουμέν...

Σε άριστη κατάσταση το Γηροκομείο Πειραιώς, πρόεδρος του οποίου είναι ο Μητροπολίτης Πειραιώς ΣεραφείμΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Αιφνιδιαστικό έλεγχο στο Γηροκομείο Πειραιώς, πρόεδρος του οποίου είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες κλιμάκια από την Γ...

Κατολίσθηση στο όρμο Ζώσκα στο Καβούρι – Λιγοστεύουν οι ελεύθερες παραλίεςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ο όρμος Ζώσκα στο Καβούρι, ένα πανέμορφο λιμανάκι, έχει επινοικιαστεί σε ιδιώτη, φέτος έγινε ανανέωση της σύμβασης για μόλις 11.000€ ??. Η σύμβαση λέει πως 50% καταλαμβάνει ο ιδι...

Απαγόρευση θαλάσσιας κυκλοφορίας σε περιοχές του ΣαρωνικούΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου για τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο   Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού ανακοινώνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης ή εκμισθούμενων ατομι...