ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πειραιάς, η Πολιτιστική Ακτή ξεκινάει

Με αγώνα σλάλομ ταχύτητας μοιάζει η αναπτυξιακή επιτάχυνση του Πειραιά των τελευταίων ετών. Σε αυτό το διάστημα έχει δρομολογηθεί πλήθος σημαντικών συγκοινωνιακών, πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων που στοχεύουν να βγάλουν το πρώτο λιμάνι της χώρας από την παραγωγική στασιμότητα πολλών δεκαετιών.
Επίκεντρο της δυναμικής αυτής επανεκκίνησης, η επιτυχημένη επένδυση της κινεζικής Cosco που φαίνεται να διευρύνει σημαντικά τους οικονομικούς ορίζοντες για τον Πειραιά και σε πολλά επίπεδα.Βασικό «εργαλείο» στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο του Πειραιά αποτελεί η ανάπτυξη της Πολιτιστικής Ακτής από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά με σημείο αναφοράς τη μετατροπή του αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών (σιλό) σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι για όλα τα έργα της Πολιτιστικής Ακτής έχει υπογραφεί Μνημόνιο Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του ΟΛΠ Α.Ε. με πλήρη και ενεργό συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η Πολιτιστική Ακτή καταλαμβάνει μια έκταση 180 στρεμμάτων άνω και κάτω της λεωφόρου Κέκροπος. Περιλαμβάνει την Ηετιώνια Ακτή και την Ακτή Βασιλειάδη. Μέσα στον χώρο της υπάρχουν διάφορες παλιές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του λιμανιού οι οποίες θα συγκροτήσουν ενιαίο πολιτιστικό σύνολο με μουσεία, εκθεσιακούς χώρους, θεματικά πάρκα, συναφείς εμπορικούς χώρους, χώρους αναψυχής και περιπάτου.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που πραγματοποίησε ο ΟΛΠ εκτός από το ίδιο το κτίριο περιελάμβανε τον περιβάλλοντα χώρο, την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του ΟΛΠ και τη μετατροπή της σε ελεύθερο ανοικτό χώρο υπαίθριας ψυχαγωγίας. Το πρώτο βραβείο απονέμεται σε ομάδα αρχιτεκτόνων που την αποτελούν οι Αντωνόπουλος Ευάγγελος, Βέττα Θάλεια, Γαβαλάς Γεώργιος, Ρήγα Μαρία - Κυριακή, Σταμούλη Αναστασία, Πυλαρινού Μαρία. Στο νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων σύγχρονα αρχιτεκτονικά ιδιώματα συνδιαλέγονται με την παλαιά τυπολογία, εμπλουτίζουν τη φυσιογνωμία του και αντανακλούν προς τα έξω τη νέα λειτουργία. Το περιεχόμενο του κτιρίου παίρνει τη μορφή οργανικής φόρμας που ρέει προς τα έξω, ως υπόμνηση σκαριού πλοίου ή θαλασσινού κήτους. Το εσωτερικό φιλοξενεί και καλύπτει με τους πλέον σύγχρονους τρόπους μια πλήρη περιήγηση στην ιστορία της σχέσης του ανθρώπου με τη θάλασσα στον ελλαδικό και ευρύτερο χώρο, διατηρώντας στο τμήμα της, που βρίσκεται εντός του παλαιού κτιρίου, την εσωστρέφεια του βυθού και προσφέροντας σταδιακά την οπτική του ανοιχτού ορίζοντα στο μέτωπό της προς τη θάλασσα.
 
Ολες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό θα παρουσιαστούν στην Πέτρινη Αποθήκη από τις 28 Μαρτίου. Μαζί με τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής των βραβείων και των εξαγορών. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης

Κούλουμα στα ΒοτσαλάκιαΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Κούλουμα στην παραλία Βοτσαλάκια διοργανώνει, την Καθαρά Δευτέρα, από τις 12 το μεσημέρι, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πειραιά για τις Παραλίες Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια. Οι διοργανωτές υ...

«Αντέχει» ο Πειραιάς!ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Υπό πίεση θα βρεθούν, το 2013, τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Μεσογείου, αφού σύμφωνα με την Global Port Tracker η συνολική διακίνηση containerships αναμένεται να πέσει κατά 3,2% σε σχ...