ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Άρθρο του Νικόλαου Μανωλάκου: Ο κορωνοϊός, τα μέτρα και οι δυσκοίλιοι

Ο κορωνοϊός έχει εισβάλλει πια στις ζωές μας και τις άλλαξε με τρόπο ολοκληρωτικό. Για τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού, που απειλεί την ανθρωπότητα, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, ακούμε κάθε μέρα και από όλους, ειδικούς ή άσχετους.

 

Προσωπικά δεν είμαι ούτε ειδικός ούτε και σχετικός, ό,τι ακούμε όλοι, ακούω κι εγώ κι όσο μπορώ, ως υπεύθυνος πολίτης, ενημερώνομαι. Ήθελα όμως να μοιραστώ κάποιες σκέψεις με αφορμή τον ιό και τις αντιδράσεις.

 

*Ο Νικόλαος Μανωλάκος είναι Βουλευτής Α Πειραιώς και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας 

 

Ως κράτος, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ενήργησαν με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η αντιμετώπιση της ασύμμετρης αυτής απειλής, ήταν υποδειγματική.

 

Έγκαιρα μέτρα, κατάλληλοι άνθρωποι, υπεύθυνη ενημέρωση. Στήριξη του κρατικού μηχανισμού, των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών. Φυσικά και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά η μέχρι τώρα πορεία, μας κάνει αισιόδοξους, ότι θα βγούμε νικητές. Το σπουδαίο του μέχρι τώρα επιτεύγματος, φαίνεται όταν παρακολουθούμε χώρες με πολύ ισχυρότερες οικονομίες και καλύτερες κρατικές δομές, να έχουν καταρρεύσει και να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.

 

Ως λαός, αιφνιδιαστήκαμε στην αρχή, όμως πολύ γρήγορα, αντιληφθήκαμε το ασυνήθιστο και το επικίνδυνο της εξέλιξης και συμμορφωθήκαμε στις επιταγές των ιθυνόντων. Η ατομική μας ευθύνη, γενικά, απεδείχθη σε υψηλό βαθμό, με αποτέλεσμα, μέχρι τώρα, να έχουμε πάει πολύ καλά. Θα επισημάνω όμως, ότι υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών, που αγνοούν, υποτιμούν ή «χλευάζουν», τόσο τα μέτρα όσο και τον ίδιο τον ιό.

 

Σε αυτούς τους συμπολίτες ας κατευθυνθεί η προσπάθεια όλων μας, στην ευρύτερη οικογένειά μας, στο κοινωνικό περιβάλλον, έτσι ώστε να αντιληφθούν, ότι το θέμα δεν είναι μόνον η προσωπική τους επιβίωση, αλλά η ευθύνη τους έναντι των άλλων, προγόνων, απογόνων και κοινωνικού περίγυρου. Ας κοιτάξουν την Ιταλία, την Ισπανία και την «υπερφίαλη» Αγγλία του Μπόρις Τζόνσον. Ο σκοπός μας είναι να καθυστερήσει η εξάπλωση του ιού, να υπάρχει μια αναλογική διασπορά στον χρόνο, προκειμένου το σύστημα υγείας να μπορέσει να ανταποκριθεί.

 

Μέχρι τώρα το καταφέρνουμε κι η προσπάθεια συνεχίζεται.
Κάποιοι βέβαια, μόνον ευχαριστημένοι δεν είναι, που η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός ανταπεξέρχεται και παρατηρούμε μια δυσκοιλιότητα και μία δυσανεξία στην αποδοχή των μέτρων. Βλέπετε το να ποντάρεις στη δυστυχία και την καταστροφή, είναι πιο ενδιαφέρον και κομματικά πλέον εκμεταλλεύσιμο.

 

Απ΄ την άλλη όμως, δεν αντιλαμβάνονται ότι ο λαός έχει διαμορφώσει άποψη και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για όλους. Ας μην τζογάρουν συνεπώς στην αποτυχία και την καταστροφή, γιατί το πολιτικό τους μέλλον δεν θα είναι ανθηρό.

 

Μένοντας, λοιπόν, στο σπίτι, ας σκεφτούμε ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού».
Ας εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που δεν είχαμε μέχρι τώρα, κυνηγώντας την καθημερινότητα κι ας επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Προσωπικοί και οικογενειακοί απολογισμοί, ισολογισμοί, διαλογισμοί και σχεδιασμοί, ας μας απασχολήσουν. Σύζυγοι, σύντροφοι, γονείς, παιδιά, ας πάρουν τον χρόνο μας και το ενδιαφέρον μας.

 

Μαστορέματα, καθαρισμοί, μετατροπές, παιγνίδια με τα παιδιά μας, επαναλήψεις σε μαθήματα, διαβάσματα βιβλίων, παρακολουθήσεις ταινιών, ας μπουν στην καθημερινή μας πλέον «καραντίνα». Κι ας οπλιστούμε με θάρρος και κουράγιο για την επόμενη μέρα. Γιατί η επόμενη μέρα, θα έρθει και θα απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, για να αρθούν οι συνέπειες του απεχθούς κορωνοϊού. Για να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάταξης της χώρας.
Γιατί εμείς οι Έλληνες, δεν το βάζουμε κάτω.
Γιατί εμείς οι Έλληνες, έχουμε αντισώματα σε κάθε είδους κορωνοϊούς.
Θα αντέξουμε και θα προχωρήσουμε σε πείσμα απάντων: κορωνοϊού και «κορωνοϊοθελητών», Τούρκων και τουρκολάγνων, συνωμοτών και συνωμοσιολόγων, φίλων και εχθρών.
Μένουμε σπίτι λοιπόν, για να έχουμε την υγειά μας.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Στήθηκε «στρατηγείο» στον προβλήτα στην πύλη 12 του λιμανιού του Πειραιά   Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ελλιμενίστηκε χθες το βράδυ στον Πειραιά και πλέον τα συναρμόδια υπουργ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ασπίδες προστασίας προσώπου για ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό της πόλης   Ο Δήμος Πειραιά προχώρησε σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος πέρασαν ομοφώνως οι διαπιστωτικές για την Επένδυση στο Ελληνικό, όπως γνωστοποίησε με ανάρ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος πραγματοποίησε επισκέψεις στη 2η ΔΥΠε Πειραιώς και Αιγαίου, αλλά και στα Νοσοκομεία Τζάνειο και Μεταξά.   Ο κ. Κατσαφάδος αφού...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ο Βαγγέλης Μαρινάκης βγήκε νικητής από τη «μάχη» με τον κορωνοϊό, που έχει πλήξει όλο τον κόσμο. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού είχε ενημερώσει δημόσια στις 10 Μαρτίου πως τον «...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού   Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης λειτουργεί στον Δήμο Πειραιά η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, με στόχο την ψυχική ενδυνάμωση των δημοτών ...