ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου μιλάει για την αλληλεγγύη, τη διαφορετικότητα και το σεβασμό μέσα από την Τέχνη!

«Τέχνη για όλους» ονομάζεται το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν από το Δεκέμβρη του 2018 οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου και το οποίο συντονίζει η εικαστικός του σχολείου κ. Νάνσυ Μπαλούτογλου σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Μουσικής κυρία Ελένη Μαρίνη,  τις δασκάλες κ. Κωνσταντίνα Ανδρεοπούλου και κ. Ζωή Μεταλλίδου και την πολύτιμη βοήθεια του εκπαιδευτικού πληροφορικής κ. Μιχάλη Γαβαλά .

Αποτελεί μια διασχολική συνεργασία του 4ου Δ.Σ. Αλίμου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή», στην Αργυρούπολη και έχει 2 βασικούς άξονες : την τέχνη και τη διαφορετικότητα.

Βασικοί στόχοι του είναι -κατά τα πρότυπα του «ενεργού πολίτη»- να αναπτύξουν οι μαθητές κριτική σκέψη και στάση απέναντι στη διαφορετικότητα και να αντιληφθούν ότι η Τέχνη  είναι ένα εργαλείο για την αποδοχή του «άλλου», να δημιουργήσουν σχέσεις αυτοεκτίμησης, ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού στο σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

Για τη διεξαγωγή του προγράμματος οι 50 μαθητές των τμημάτων Ε1 και Στ1 του 4ου Δ.Σ. Αλίμου συνεργάζονται με τους  34 μαθητές του ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση σε καλλιτεχνικό κυρίως επίπεδο.

To πρόγραμμα ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2018 με την επίσκεψη του διευθυντή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση Γιώργου Μπούρχα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές  στην αναπηρία και ειδικότερα στα ζητήματα που αφορούν την Εγκεφαλική Παράλυση.

Στη συνέχεια οργανώθηκαν μια σειρά από κοινές δράσεις: Οι δασκάλες της μουσικής κ. Ελένη Μαρίνη (4ο Δ. Σ. Αλίμου) και κ. Σοφία Τσανάκα («Πόρτα Ανοιχτή») συγκρότησαν χορωδία  με τους μαθητές των δυο σχολείων, οι οποίοι τραγούδησαν από κοινού τραγούδια. Οι μαθητές/τριες  και των δυο σχολείων  με  την καθοδήγηση των δασκάλων τους πήραν μέρος σε εικαστικές δραστηριότητες, ζωγράφισαν έναν εξωτερικό τοίχο στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» όπου στεγάζεται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Η Ζωγραφιά του Θεού», επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μουσικής και συμμετείχαν σε εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Παράλληλα, τα παιδιά του 4ου Δ.Σ Αλίμου δουλεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο μάθημα των Εικαστικών και της Μουσικής εικαστικά έργα και τραγούδια που αφορούν στη διαφορετικότητα, την ισότητα και τον αλληλοσεβασμό, έννοιες που μελετούν και στα μαθήματα των θρησκευτικών, της Γλώσσας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής , αλλά και των Αγγλικών. Επίσης, στο μάθημα της πληροφορικής οι μαθητές δημιούργησαν ηλεκτρονικά έργα με παρόμοια θεματολογία, σε μια προσπάθεια διάχυσης του προγράμματος σε όλα τα μαθήματα και σε όλη τη σχολική μονάδα.

Το πρόγραμμα μπορεί να χαρακτηριστεί καινοτόμο καθώς χρησιμοποιείται η διαθεματική προσέγγιση, η ερευνητική ομαδοσυνεργατική μάθηση, η αυτοοργάνωση της τάξης και της επικοινωνίας, η βιωματική μορφή διδασκαλίας, η χρήση ΤΠΕ για τη δημιουργία έργων, η διαδικτυακή επικοινωνία.

Μεγαλύτερη καινοτομία, όμως, αποτελεί η ίδια η διασχολική συνεργασία που διέπει το πρόγραμμα, κυρίως γιατί πρόκειται για συνεργασία γενικού και ειδικού σχολείου.

Τα παραπάνω καινοτόμα στοιχεία  κατέταξαν το πρόγραμμα ανάμεσα στις 20 δράσεις που επιλέχθηκαν από  το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνουμε Παρέα», κατόπιν της δημόσιας πρόσκλησης που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του και απευθυνόταν στις εκπαιδευτικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Βασικός στόχος του προγράμματος «Μαθαίνουμε Παρέα» είναι ο εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας με καινοτόμα στοιχεία, η ενδυνάμωση της προσωπικότητας και της αυτοεκτίμησης των μαθητών και μαθητριών και , εν τέλει, η δημιουργία ενεργών πολιτών.

Στις 7 Ιουνίου 2019 θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος  «Τέχνη για όλους» σε μία εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών οπότε και θα προβληθεί βίντεο και φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις. Προσωπικό (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ, ΕΒΠ), φίλοι, γονείς και φορείς θα απολαύσουν ζωντανά την κοινή χορωδία των δυο σχολείων και τα εικαστικά  έργα των παιδιών και θα γίνουν κοινωνοί της σημαντικής αυτής συνεργασίας.

Έτσι, η διάχυση του προγράμματος θα ξεπεράσει τα στενά όρια του σχολείου και  θα ανοιχτεί στην  κοινωνία.

«Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης, άλλωστε,  είναι εξίσου σημαντικός με την προσωπική πλήρωση που αυτή προσφέρει, όταν  η τέχνη γίνεται τέχνη… για όλους», επισημαίνει η κ. Νάνσυ Μπαλούτογλου και δεν παραλείπει να ευχαριστήσει το ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση, τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλίμου, τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, τους εθελοντές, την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, την κ. Εύη Εμμανουήλ για τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση των δράσεων», τη διεύθυνση και των δυο σχολείων και όλους τους εκπαιδευτικούς  που βοηθούν στην υλοποίηση του προγράμματος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Ο Νίκος Μπελαβίλας στο SM: Πειραιάς για Όλους και όχι για λίγουςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Τις προτεραιότητες και το όραμά του για τον Πειραιά καταθέτει με τη συνέντευξή του στο SM ο υποψήφιος δήμαρχος με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας. Συνέντευξη στον Γιάννη Προβή   Ο Νίκο...

 Αναπλάσεις και Golden Visa ανεβάζουν τις τιμές των ακινήτων στα Νότια Προάστια ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Mια σειρά μεγάλων επενδύσεων που είτε υλοποιούνται είτε σχεδιάζονται θα αλλάξουν σημαντικά τη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές. Σε αντίθεση με τα Βό...

Παλαιό Φάληρο: Σκότωσε με μαχαίρι την αδελφή του έξω από το σπίτι τηςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Αιμόφυρτη μεταφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης (02/05) στο νοσοκομείο μια γυναίκα 53 ετών από το Παλαιό Φάληρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχα...

Συναυλία-αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο από την μπάντα του Πολεμικού ΝαυτικούΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Την Τετάρτη 8 Μαΐου η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσει μία ξεχωριστή συναυλία, αφιερωμένη στον ελληνικό κινηματογράφο, στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2019». Συνοπ...

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Η ιστορική αυλαία του επιστρέφει έπειτα από 93 χρόνιαΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ένα μοναδικής αξίας έργο, ηλικίας 93 χρόνων επιστρέφει στον χώρο όπου πρωτοεμφανίστηκε και θα κοσμεί εκ νέου το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Πρόκειται για την αυλαία με τίτλο «Αι νύμφα...

383 χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας στους δήμους του Πειραιά και των νησιώνΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, εγκρίθηκε η κατανομή ποσού ύψους 16.910.000,00 ευρώ σε Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά  για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δ...