ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
author

Πόρος ο... «γαλάζιος» δήμος

Ο Πόρος είχε ανέκαθεν τη φήμη του πράσινου νησιού, όπου το πεύκο εναλλάσσεται με τη θάλασσα σε ένα αρμονικό περιβάλλον που ενισχύεται, σε αστικό επίπεδο, από την νεοκλασική αρχιτεκτονική του.

Όμως ο Πόρος, τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται στο πιο... “γαλάζιο” νησί του Αργοσαρωνικού. Ο δήμαρχος του Πόρου, ο Γιάννης Δημητριάδης, ξεκίνησε τη συμμετοχή του, στα κοινά του νησιού, αγωνιζόμενος ενάντια στα σχέδια που θέλουν τον Πόρο βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιέργιας.

Ο δήμαρχος Πόρου, δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για το περιβάλλον. Ελεύθερος δύτης και ψαροτουφεκάς, έδειξε από την πρώτη μέρα της δημαρχιακής θητείας του πως το θαλάσσιο περιβάλλον και οι ακτές του νησιού, αποτελούν προτεραιότητα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Στη μέχρι στιγμής θητεία του, διοργανώνει κάθε χρόνο εθελοντικούς καθαρισμούς των ακτών της επικράτειας του δήμου, έχει αλλάξει τη φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμάτων ενεργοποιώντας με απόλυτη επιτυχία τη διαδικασία της ανακύκλωσης, ενώ τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει την πολιτική του Δήμου Πόρου στην ανάδειξη της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Αρχικά με την ένταξη του δήμου Πόρου στο «Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» και της νέας εκστρατείας για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Το Δίκτυο συστάθηκε με πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη τον Ιανουάριο 2018 και αποσκοπεί στην προώθηση συνεργασιών για την προστασία της θάλασσας, με κέντρο αναφοράς την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Μέλη του Δικτύου είναι Κοινωφελή Ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις, think tanks, ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκά ινστιτούτα, προσωπικότητες του χώρου της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ένας μόνο -μέχρι στιγμής Δήμος της χώρας, ο Δήμος Πόρου.
Η συμμετοχή του Δήμου Πόρου, αποφασίστηκε με την υπ’ αριθμ. 237/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη, ο οποίος και μετείχε τα τελευταία χρόνια σε όλες τις διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του Δικτύου.

Στη συνέχεια ο Δήμος Πόρου, συνεργάστηκε με την HELMEPA και η ΜΚΟ Aegean Rebreath διοργανώνοντας δράσεις καθαρισμού του βυθού του λιμανιού. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2018, η δεύτερη δράση των καθαρισμών του βυθού, κινηματογραφήθηκε για λογαριασμό του κρατικού Ισπανικού καναλιού TVE2 και προβλήθηκε σε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ διάρκειας 41' λεπτών.

Η συνέπεια και η πρωτοπορία του Δήμου Πόρου στις δράσεις προστασίας των ακτών και της θάλασσας ήταν και ο λόγος που η οργανωτική ομάδα των εθελοντών του Let’s do it Greece επέλεξε το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού για να βρίσκεται την ημέρα της φετινής δράσης, Κυριακή 7 Απριλίου 2019, με σκοπό να διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα του εθελοντισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μάλιστα η πρόσφατη δράση του Let's do it Greece στον Πόρο, θα τύχει ιδιαίτερης προβολής καθώς την ημέρα της δράσης, βρέθηκε στο νησί συνεργείο της ΕΡΤ για τα γυρίσματα του τηλεπαιχνιδιού “Selfie” το οποίο συνδυάστηκε με την παραπάνω περιβαλλοντική δράση.

Οι δράσεις του Δήμου Πόρου, έχουν βρει μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία καθώς οι εθελοντές αυξάνονται σε κάθε δράση, όπου συμμετέχουν από μαθητές και πολίτες, μέχρι ψαράδες και δύτες.

Δίχως αμφιβολία, ο Δήμος Πόρου εξελίσσεται σε δήμο πρότυπο σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΕ: Καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες τη χαρακτηρίζουν «παράνομη»Μπάμπης Κανατσίδης

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το λεγόμενο μν...

Σε αίθουσα “Γεωργίου Αθανασίου” θα ονομαστεί τιμητικά η αίθουσα του 1ου ορόφου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ΠόρουΜπάμπης Κανατσίδης

Έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη και μετά από σχετική πρόταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, να ονομαστεί ...

Χιλή: Νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν βαθιές μεταρρυθμίσειςΜπάμπης Κανατσίδης

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Χιλή, μετά το κάλεσμα εκατοντάδων κοινωνικών οργανώσεων για να συνεχιστεί η πίεση επί της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρο...

Γιούνκερ για Brexit: Η ΕΕ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνειΜπάμπης Κανατσίδης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει» για να διασφαλίσει μία συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου...