ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ίσως τελικά θα έπρεπε να είχε παραμείνει από το 2011 το πανό στο ρολόι - Άρθρο του Μπάμπη Κανατσίδη

Ήταν 7 Μαΐου 2011, όταν ο Πόρος εγκαινίαζε την έκθεση τουριστικών σκαφών εκείνης της χρονιάς στο λιμάνι του, και στο επιβλητικό σύμβολο του νησιού, το Ρολόι, ένα πανό διαμαρτυρίας έστελνε ισχυρό μήνυμα προς τους προσκεκλημένους πολιτικούς της έκθεσης. 

«Θέλουμε θαλάσσιο τουρισμό όχι ιχθυοτροφεία». Η συμβολική αυτή διαμαρτυρία εξέφραζε και τότε, όπως και σήμερα το σύνολο του Ποριώτικου λαού. Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο τότε δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός επιβεβαίωσε τη βούληση του Ποριώτικου λαού: «Για εμάς βιώσιμη ανάπτυξη, δεν νοείται χωρίς την εξαίρεση μας από τις περιοχές τις οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών. Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να σεβαστεί τη βούληση της τοπικής κοινωνίας».

Σήμερα, 28 Μαΐου 2022, 11 χρόνια μετά εκείνη την διαμαρτυρία, με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, αναρτήθηκε το ίδιο πανό στο Ρολόι του Πόρου. Η σημερινή αφορμή ήταν η έναρξη του αθλητικού event Porosea 2022. 
Εκείνη η συμβολική διαμαρτυρία του 2011, είχε ψηφιστεί τότε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου. Με δήμαρχο τον κ. Στρατηγό και στα έδρανα της αντιπολίτευσης τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος και είχε προτείνει την τοποθέτηση του πανό.  

Από το 2011, στο σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει. 
Ο κ. Δημητριάδης είναι σήμερα ο δήμαρχος του νησιού και ο κ. Στρατηγός βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Επιπλέον το 2011 επί δημαρχίας Στρατηγού πραγματοποιήθηκε η συμβολική διαμαρτυρία με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Πόρου, ενώ σήμερα, με δήμαρχο τον κ. Δημητριάδη, ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Δ. Στρατηγός καταψήφισε μια παρόμοια απόφαση, όπως έπραξαν και τα υπόλοιπα μέλη της μειοψηφίας κ.κ. Α. Μακρή, Κ. Μούγιος, Γ. Κουτουζής, Β. Ταρταράκης. 

Ας δούμε όμως τι άλλο έχει αλλάξει. 
Από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει πέντε (5) κοινοβουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις και τέσσερις (4) διαφορετικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και συγκυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ξανά Νέα Δημοκρατία). Ενώ έχουν μεσολαβήσει δύο (2) αυτοδιοικητικές εκλογικές αναμετρήσεις με τρεις (3) διαφορετικές διοικήσεις στην Περιφέρεια Αττικής (Σγουρός, Δούρου, Πατούλης).

Και τώρα ας δούμε, τι παραμένει ίδιο από τότε. 
Παραμένει ίδιος ο σχεδιασμός της Πολιτείας που καταδικάζει τον Πόρο σε ιχθυοβιομηχανική ζώνη, παρά την εναλλαγή πολλών διαφορετικών κυβερνήσεων. Παρά το γεγονός ότι στα 11 χρόνια που μεσολάβησαν ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας βίωσε χρεωκοπίες και ιδιοκτησιακές αλλαγές, σήμερα ο σχεδιασμός βρίσκεται στην τελική του ευθεία, με τα πρώτα Προεδρικά Διατάγματα για ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. να έχουν υπογραφεί και η Κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί δημόσια δια στόματος Πρωθυπουργού στους παράγοντες του κλάδου ότι και τα υπόλοιπα θα υπογραφούν εντός του 2022.
 Ωστόσο ίδια παραμένει και η βούληση του λαού και της Δημοτικής Αρχής Πόρου, που ζητά την εξαίρεση του νησιού από αυτόν το σχεδιασμό και έχει διακηρύξει από το 2020 (στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Μελέτης της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου) ότι η ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ. συνιστά casus belli για τον Πόρο. 
Η Δημοτική Αρχή Πόρου, όλα αυτά τα χρόνια, δίνει τον δικό της αγώνα, μέσα από πολιτική πίεση με δεκάδες έγγραφα, μέσα από θεσμικές συναντήσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και μέσα από παρμβάσεις στα Περιφερειακά Συμβούλια Αττικής.
  
Σήμερα ο Πόρος διατρανώνει την βούληση του και απαιτεί την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου σχεδιασμού. Έτοιμος μέχρι τέλους. Και αυτή η αποφασιστικότητα, εκφράζεται - όπως και το 2011 - μέσα από την ανάρτηση αυτού του πανό. 

 

Είναι η ανάρτηση του πανό προσβολή για το σύμβολο του νησιού;

 


Για κάποιους Ποριώτες, η ανάρτηση του πανό διαμαρτυρίας στα βράχια του ρολογιού του Πόρου, θεωρείται προσβολή για το σήμα κατατεθέν του νησιού. Θεωρούν πως αποτελεί δυσφήμιση για το νησί η συγκεκριμένη διαμαρτυρία στο συγκεκριμένο σημείο. 
Με λίγα λόγια, κάποιοι συμπολίτες μας που αντιδρούν με την ανάρτηση του συγκεκριμένου πανό στο συγκεκριμένο σημείο, δεν διαφωνούν με τον αγώνα κατά των ιχθυοτροφείων, αλλά αντιδρούν με την συγκεκριμένη δράση διαμαρτυρίας. 


Η άποψη αυτή είναι σεβαστή και αποτελεί απαραίτητο συστατικό του δημοσίου διαλόγου στα πλαίσια της δημοκρατίας και πράγματι, τα σύμβολα του νησιού θα πρέπει να προστατεύονται με σεβασμό και να συντηρούνται με αγάπη. 


Το Ρολόι του Πόρου όμως, κουβαλάει μια πονεμένη ιστορία. Μια ιστορία που μας είχε φέρει αντιμέτωπους με χλιαρές, εώς και ανύπαρκτες αντιδράσεις. 
Μέχρι το 2014, ο εσωτερικός χώρος του ρολογίου αποτελούσε σκουπιδότοπο, ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι του νησιού ήταν γεμάτοι γκράφιτι. 
Σήμερα το Ρολόι έχει εντελώς διαφορετική εικόνα. Είναι καθαρό, φρεσκοβαμένο, ενώ στον εσωτερικό του χώρο, φιλοξενείται ο ιστορικός, αρχικός μηχανισμός του. Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου κ. Δημητριάδη, προχωρούν οι διαδικασίες του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου στο Ρολόι, με την αρχιτεκτονική Μελέτη του έργου να αποτελεί τμήμα της εγκεκριμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού «Μελέτης Αναβάθμισης της γειτονιάς Καστέλι και των προσβάσεων της».

Συνεπώς ο σεβασμός του συμβόλου του νησιού, προϋποθέτει συγκεκριμένες, απτές πράξεις. Κατά την προσωπική μου άποψη, μια συμβολική διαμαρτυρία, δεν ακυρώνει ούτε αμαυρώνει το σύμβολο του νησιού, που επιστρατεύεται από τους κατοίκους του νησιού στον ιερό αγώνα για τη σωτηρία του τόπου . Αντιθέτως, η απαξίωση και η εγκατάλειψη ενός συμβόλου, είναι τα στοιχεία που προκαλούν ντροπή σε εκείνους που νοιάζονται για το ορόσημο του Πόρου.

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να τοποθετηθούν αντίστοιχα πανό και σε άλλα σημεία του νησιού.  

Εν κατακλείδι, κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν μάλλον λάθος η αποκαθήλωση του πανό το 2011, καθώς θα είχε ενδιαφέρον να είχαμε την δυνατότητα να διακρίνουμε τις αντιδράσεις, όταν θα δείχναμε το συγκεκριμένο μήνυμα στο ρολόι του Πόρου, στους εκάστοτε κοινοβουλευτικούς και αυτοδιοικητικούς πολιτευτές που μας επισκέπτονταν σε αυτές τις 7 εκλογικές αναμετρήσεις που μεσολάβησαν από τότε, ή όταν εκείνοι το διάβαζαν πριν κατέβουν από το καράβι στο λιμάνι του Πόρου...  

Διαβάστε επίσης

image descriptionΜπάμπης Κανατσίδης

Νέο εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά στα Μέγαρα, όπου κατέρρευσε η γέφυρα Καρδατά τραυματίζοντας έναν άνδρα που εργαζόταν στις διαδικασίες συντήρησης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γ...

image descriptionΜπάμπης Κανατσίδης

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη της στυγερής δολοφονίας στη Ρόδο. Θύμα ο 46χρονος εργολάβος Τζάνη Τοπάλυ, που αγνοούνταν από το βράδυ της 28ης Αυγούστου. Δράστες είναι δύο Ροδίτες, o 53χρ...

image descriptionΜπάμπης Κανατσίδης

Σε κλίμα έντασης κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσέρχονται στις 10 το πρωί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παρουσία όλων των αρμοδίων της ΕΥΠ, της ΑΔΑΕ, ...

image descriptionΜπάμπης Κανατσίδης

«Χαστούκια από τη φύση να περπατάς στο  Λίγηρα  με τα πόδια, όπως και η  αποξήρανση  στο Ρήνο αλλά και στο  Τέξας  που αποκάλυψε ίχνη δεινοσαύρων», είπε στην ΕΡΤ, ο  Κώστας Συνολάκ...

image descriptionΜπάμπης Κανατσίδης

Την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα έρευνα για την καταγγελλόμενη επίθεση σε βάρος τουριστών στην περιοχή του Μυλοποτάμου, ζητεί με παραγγελία του απο την ανακρίτρια Ρεθύμνου ο εισαγγελ...

image descriptionΜπάμπης Κανατσίδης

Μετά την ολοκλήρωση της σειράς των παραστάσεων της Θεατρικής Σκηνής Τροιζηνίας, πάνω στο έργο του Μολιέρου "Ταρτούφος", δεν θα μπορούσα να κάνω θεατρική κριτική στην παράσταση. Δεν...

image descriptionΜπάμπης Κανατσίδης

Με δελτίο τύπου της Περιφέρειας Αττικής, έγινε γνωστό πως στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, έλαβε μέρος και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης...

image descriptionΜπάμπης Κανατσίδης

Ο Πόρος έχει βάλει ένα στοίχημα. Προσπαθεί να ξαναγίνει της μόδας. Βελτιώνει την εικόνα του ως τουριστικός προορισμός. Το νησί γίνεται πιο ερωτεύσιμο από ποτέ. Ο Πόρος εργάζεται σκ...

image descriptionΜπάμπης Κανατσίδης

Μουδιασμένη, η τοπική κοινωνία της Τροιζηνίας παρακολούθησε να ξεδιπλώνονται μπροστά της υποθέσεις εκφοβισμού και εκβιασμού ανηλίκων από τραμπούκους. Όλα ξεκίνησαν από τον εφιάλτη ...

image descriptionΜπάμπης Κανατσίδης

Ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τουρκικού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο τέλος της συνά...