ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαν σήμερα 6 Μαΐου 1932 η Βιρτζίνια Γουλφ είχε επισκεφθεί την Αίγινα

Η Βιρτζίνια Γουλφ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, Απρίλη και Μάη του 1932

Έγραψε σε μια φίλη της:

«Γιατί δεν μου είπες ποτέ ότι η Ελλάδα είναι όμορφη; Γιατί δεν ανέφερες ποτέ τη θάλασσα και τους λόφους, τις κοιλάδες και τα λουλούδια; Μόνο εγώ έχω μάτια και βλέπω; Έθελ, σου το αναγγέλλω επισήμως: η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Ο Μάης είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Ελλάδα και Μάης μαζί!»

Επισκέφθηκε συνάμα και την Αίγινα στις 6 Μαΐου απ' όπου και οι φωτογραφίες.

"Ποτέ δεν είδα τόσα πολλά λουλούδια - στην Αίγινα χτες ολόκληρο το βουνό ήτανε κόκκινο από τα ηλιάνθεμα και τις παπαρούνες – έκοψα μία, αλλά τα πέταλα της είναι σχεδόν μαραμένα. Η θάλασσα μπαίνει παντού – φτάνεις στην κορφή ενός βουνού και να αποκάτω η θάλασσα. Και πέρα μακριά βουνά χιονισμένα, και μικροί κόλποι όπως όταν η Εύα – όχι η Περσεφόνη – λουζόταν στα νερά τους. Ούτε ένα καλύβι, ούτε ένα χαμόσπιτο, ούτε ένα καφενείο. Κρυστάλλινη θάλασσα και πεντακάθαρη άμμος είναι σχεδόν το ομορφότερο πράγμα στον κόσμο – εσύ ξέρεις πόσες φορές το χω πει αυτό – πρόσθεσε και γριές με τα κοφίνια τους…. Αλλά δεν θα ξοδευτώ σε λέξεις. Πρέπει να ‘ρθουμε εδώ του χρόνου οπωσδήποτε…"

"Ω η βροχή, η βροχή! Αυτό την άλλη μέρα στην Αίγινα. Αυτό το όμορφο μαλακό νησί, με το ηλιοψημένο μονοπάτι, τη θάλασσα και την ακρογιαλιά, τα μικρά ροζ και κίτρινα σπίτια, το θυμάρι, την απότομη λοφοπλαγιά, το Ναό, σκελετώδη, κυρίαρχο, τους κόλπους ξέχειλους από θάλασσα — όλα αυτά δεν ήταν παρά ψύχρα, ομίχλη, βροχή, Αμερικάνοι μαζεμένοι γύρω από έναν κοκαλιάρη καθηγητή' και μεις ζαρωμένοι κάτω από ένα πεύκο που άφηνε τη βροχή να περνάει. Αλλά ακόμη κι έτσι, ο Ρότζερ έλεγε «Σπουδαίο, σπουδαίο», ένας ναός από ψαμμόλιθο καλύτερος απ' το Σούνιο..."

"Ελλάδα και Μάης μαζί" Εκδόσεις Ύψιλον/βιβλία

Μ. Ανδιανόπουλος

Διαβάστε επίσης

«Η μάχη του θερμοστάτη» στα γραφεία -Οι γυναίκες το προτιμούν ζεστό, οι άντρες κρύο...Stories

Η γνωστική λειτουργία των γυναικών είναι καλύτερη σε πιο ζεστές θερμοκρασίες, ενώ των ανδρών σε πιο κρύες, σύμφωνα με μια νέα γερμανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη εξηγ...

Σαν σήμερα 16 Απριλίου Stories

16 Απριλίου 2019. Σαν σήμερα συνέβησαν τα ακόλουθα: 1705.... Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα. 1810.... Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλ...