ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι γυναίκες που γράφουν ιστορία το 2021 - μέχρι στιγμής

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η οποία τιμάται στις  8 Μαρτίου αποτελεί μια ευκαιρία να γιορτάζονται τα επιτεύγματα των γυναικών.

Από τον επιχειρηματικό τομέα μέχρι της πολιτικής, και από τη θρησκεία μέχρι τον αθλητισμό, οι γυναίκες σε όλες τις σφαίρες  της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε όλο τον κόσμο ξεχωρίζουν ήδη και φέτος.

Συνοψίζοντας μερικές από τις γυναίκες που έχουν ήδη γράψει ιστορία μέχρι στιγμής στο 2021 έχουμε:

  • Ιανουάριος

Καμάλα Χάρις

Όταν η Χάρις έβαζε το χέρι της στη Βίβλο στις 20 Ιανουαρίου 2021, έγραφε ιστορία σε τρεις κατηγορίες: ορκίστηκε ως η πρώτη μαύρη, η πρώτη Αμερικανίδα νοτιοασιασιατικής καταγωγής και η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος.

Πριν από την πανδημία, η έλλειψη ισότητας των δύο φύλων στην πολιτική σήμαινε ότι η πολιτική ενδυνάμωση είχε να καλύψει ένα χάσμα χάους 75% ως προς το φύλο, και το μεγαλύτερο χάσμα στους τέσσερις υποδείκτες στην Παγκόσμια Έκθεση για το Φύλο το 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, δεν θα είμαι η τελευταία. Επειδή κάθε κοριτσάκι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα με δυνατότητες», είχε πει η Χάρις μετά την εκλογή της τον Νοέμβριο.

Αμάντα Γκορμαν

Η Κάμαλα Χάρις δεν ήταν η μόνη γυναίκα που έγραψε ιστορία εκείνη την ημέρα στην τελετή ορκωμοσίας στο πολύπαθο Καπιτώλιο.  Μοιράστηκε τη σκηνή με την 22χρονη Αμάντα Γκόρμαν , τιμημένη με το πρώτο βραβείο νέου ποιητή της χώρας της, η οποία έγινε η νεότερη ποιήτρια που απήγγειλε σε ορκωμοσία προέδρου των ΗΠΑ.

Η Γκόρμαν έγραφε ξανά ιστορία τον Φεβρουάριο, όταν έγινε η πρώτη ποιήτρια που συμμετείχε στο Super Bowl, διαβάζοντας το ποίημά της «Chorus of the Captains».

Σήμερα, 8 Μαρτίου, θα παρακολουθήσει μια διεθνή συνομιλία για την Ημέρα της Γυναίκας μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Κάγια Κάλας

Μία εβδομάδα αφότου η Χάρις μπήκε στα βιβλία ιστορίας, πέρα ??από τον Ατλαντικό, η Κάγια Κάλας έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας. Η χώρα έχει πλέον μια γυναίκα πρωθυπουργό και πρόεδρο.

  • Φεβρουάριος

Ζάρα Μοχάμεντ

Την 1η Φεβρουαρίου, η Ζάρα Μοχάμεντ έγινε η πρώτη γυναίκα και στις 29, το νεότερο άτομο που εκλέχθηκε ως Γενικός Γραμματέας του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό αντιπροσωπευτικό σώμα του έθνους.

Όπως είπε, ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους. «Νομίζω ότι μερικές φορές οι γυναίκες διστάζουν να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους, παρόλο που είναι περισσότερο από ικανές να το πράξουν», είπε χαρακτηριστικά.

 Σάρα Τόμας

Το Super Bowl, στις 7 Φεβρουαρίου, απολάμβανε πολλές πρώτες γυναίκες, με την Αμάντα Γκόρμαν  να είναι η πρώτη ποιήτρια και η Σάρα Τόμας να είναι  η πρώτη γυναίκα που σφύριξε  ως διαιτητής, ενώ οι βοηθοί προπονητές των Tampa Bay Buccaneers Μάραλ Χαβαντιφάρκαι Λόρτι  Λόκουστ  έγιναν οι πρώτες  γυναίκες προπονήτριες που κερδίζουν έναν τίτλο στο Super Bowl.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα καθόλου να είμαι η πρώτη σε κάτι από όλα αυτά, αλλά γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχω όχι μόνο στην κόρη μου, αλλά και στα νεαρά κορίτσια, στις γυναίκες παντού - και στους νέους άνδρες και στους άνδρες - είναι αξιοσημείωτος», είπε η Τόμας.

Γουίτνεϊ Γουλφ

Η  διευθύνουσα σύμβουλος της Bumble, εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμας  γνωριμιών έγινε στα 31 η νεότερη γυναίκα που έχει ιδρύσει εισηγμένη εταιρεία στις ΗΠΑ.

 «Αυτό θα πρέπει απλώς να χρησιμεύσει ως παράδειγμα ότι όλα είναι δυνατά και είμαι τόσο ενθουσιασμένη που παραδίδω το σκήπτρο στην επόμενη γυναίκα ώστε να με ξεπεράσει ως τη νεότερη γυναίκα», δήλωσε η Γουλφ μητέρα ενός παιδιού ενός χρόνου στο CNBC.

Μοναχή Νάταλι Μπέκαρτ

Η 11η Φεβρουαρίου ήταν επίσης μια σημαντική ημέρα για την πρόοδο της ισότητας των φύλων στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Γνωστή ως «η μοναχή της ιστιοπλοΐας» για την αγάπη της στη ναυσιπλοΐα και τις θάλασσες, η Γαλλίδα Νάταλι Μπέκαρτ  , έγινε η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο ως αναπληρώτρια γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχει δικαίωμα ψήφου στις συνελεύσεις, κάτι που έχουν ζητήσει πολλές γυναίκες. «Αυτό είναι ένα πολύ γενναίο σημάδι και μια πολύ προφητική επιλογή από τον Πάπα Φραγκίσκο», είπε στους δημοσιογράφους. «Ελπίζω επίσης να δείχνει μια συγκεκριμένη αλλαγή», πρόσθεσε.

Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα

Στις 15 Φεβρουαρίου, η πρώην υπουργός Οικονομικών στη Νιγηρία επιλέχθηκε ομόφωνα από τα 164 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ώστε  να είναι η νέα γενική διεθύντριά του - καθιστώντας την την πρώτη γυναίκα και την πρώτη Αφρικανή  που κατείχε ποτέ τη θέση. Η Οκόντζο-Ιουεάλα αναλαμβάνει σε μια δύσκολη στιγμή για τον ΠΟΕ.

Σέικο Χασιμότο

Η Σέικο Χασιμότο, πρώην υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, ανέλαβε τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πρόεδρος του Τόκιο 2020, αφού ο προκάτοχός της, Γιοσιχίρο Μόρι, παραιτήθηκε μετά την εναντίον του κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια ότι οι γυναίκες «μιλάνε πάρα πολύ». Μόνο πέντε από τα 24 μέλη της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι γυναίκες.

Η Χασίμοτο είναι επτά φορές Ολυμπιονίκης και κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 1.500 μέτρα του πατινάζ ταχύτητας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αλμπερτβιλ (1992), ενώ ήταν και πρωταθλήτρια στην ποδηλασία.

Τζασμίν Χάρισον

Όταν τα κουπιά της άγγιξαν την ακτή της Αντίγκουα στις 20 Φεβρουαρίου, μετά από 70 μέρες στη θάλασσα, η 21χρονη Τζασμίν Χάρισον έγινε η νεότερη γυναίκα που κωπηλάτησε μόνη της  στον Ατλαντικό.

Κλόε Ζάο

Στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών  στις 28 Φεβρουαρίου, η Ζάο έγινε η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής και μονάχα η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη σκηνοθεσία, για την ταινία Nomadland. Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο, έδωσε συγχαρητήρια στην Ζάο, η οποία  γεννήθηκε στο Πεκίνο,  στο Twitter, λέγοντας: «Ήρθε η ώρα!».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WEF

Διαβάστε επίσης

Έτσι θα βρείτε το άρωμα για σας - Ξεχωριστές συμβουλές για τη σωστή επιλογήΓυναίκα

Η επιλογή αρώματος είναι προσωπική και υποκειμενική υπόθεση. Συνδέεται με μνήμες, εμπειρίες και καταστάσεις ζωής. Οι λάτρεις και γνώστες των αρωμάτων ξέρουν να μεταφράζουν τις διαφ...

Η λέξη που αφαιρεί μεγάλη εταιρεία από 200 προϊόντα της μετά τις κατηγορίες ότι προωθεί στερεότυπαΓυναίκα

  Σε μεγάλες αλλαγές προχωρά ο κολοσσός Unilever, εκφράζοντας ανοιχτά την πρόθεσή του να απαλείψει από τα προϊόντα ομορφιάς την ένδειξη «normal». Αλλά και να σταματήσει το υπερβολι...

Δημιουργείται το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στην ΑθήναΓυναίκα

Τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πρότυπου συμβουλευτικού κέντρου γυναικών ανακοίνωσε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης...

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Κατάθεση ψυχής από οκτώ διευθύντριες ΜΕΘ - Η σκληρή καθημερινότητα την περίοδο της πανδημίαςΓυναίκα

Για τον καθημερινό "πόλεμο" κατά του κορονοϊού μιλούν διευθύντριες ΜΕΘ νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σε μια κατάθεση ψυχής, περιγράφουν ...

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Ανοιχτή συζήτηση με συμμετοχή της Μπεκατώρου στο Δήμο ΚαλλιθέαςΓυναίκα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, ο Δήμος Καλλιθέας πήρε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης με θέμα τη βία κατά των γυναικών. Η εκδήλωσ...

Μειώστε το άγχος εύκολα και για πάντα - Οι τρεις κινήσεις που θα σας αλλάξουν τη ζωήΓυναίκα

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να μας δημιουργήσουν έντονη ανησυχία και άγχος, όπως η παρουσίαση ενός μεγάλου project, το οποίο δουλεύαμε καιρό ή ακόμα και αιφνίδια γεγονότα που...

ΠτΔ: Ο μητρικός δεσμός καθορίζει τον τρόπο, με τον οποίο συνδεόμαστε με τον κόσμοΓυναίκα

  Με την ανάρτηση δυο προσωπικών της φωτογραφιών στο facebook, στις οποίες απεικονίζεται ίδια μαζί με την κόρη, τη μητέρα και την γιαγιά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σα...