ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρύο ντους: Τα οφέλη του για το σώμα και την ψυχολογία

Το Cold Shower Challenge είναι ήδη viral στο TikTok, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 140 εκατομμύρια views. Η αλήθεια όμως είναι πως το κρύο ντους δεν αποτελεί απλά ένα trend της εποχής, αλλά έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ψυχολογία μας, ακόμα και για την εικόνα της επιδερμίδας μας. Αρκεί να σκεφτούμε πως η Bella Hadid και η Irina Shayk χρησιμοποιούν τα παγάκια σαν μέρος της skincare ρουτίνας τους, εφαρμόζοντάς τα στο πρόσωπο το πρωί ή πριν από μια φωτογράφιση, για να καταπολεμήσουν το πρήξιμο, ένα από τα πολύ κλασικά beauty trends για λαμπερό δέρμα που γνωρίζουν όλα τα supermodels. Τώρα όλο το wellness ενδιαφέρον στρέφεται στο κρύο ντους, με την θερμοκρασία του νερού να ορίζεται κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου.


Τι προσφέρει το κρύο ντους;
Το κρύο νερό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό και πολλοί αθλητές κάνουν ένα παγωμένο ντους μετά την προπόνηση, για την καλύτερη υγεία των μυών. Επίσης συσφίγγει την επιδερμίδα και συστέλλει τους πόρους, γι’ αυτό και οι skincare guru προτείνουν να πλένουμε το πρόσωπό μας με κρύο νερό.

Το παγωμένο νερό όμως έχει οφέλη και στην ψυχική υγεία μας. Ειδικά το πρωί μπορεί να μας γεμίσει ενέργεια, ενεργοποιώντας πιο γρήγορα τον εγκέφαλο. Το κρύο ντους λειτουργεί σαν ένα σοκ στον οργανισμό, εκκρίνοντας ενδορφίνες, γνωστές και ως οι ορμόνες της χαράς, γεγονός που μπορεί να μειώσει το στρες ή να έχει θεραπευτική δράση κατά της κατάθλιψης.

 

Τα βήματα για ένα κρύο ντους:

Η πρώτη φορά δεν θα είναι και τόσο εύκολη, ειδικά αν έχετε συνηθίσει το καυτό νερό. Μπορείτε όμως να ακολουθήσετε κάποια βήματα που θα κάνουν την μετάβαση λίγο πιο ομαλή. Ξεκινήστε κανονικά το ντους με ζεστό νερό και χαμηλώστε σταδιακά την θερμοκρασία, σε πιο κρύο ή παγωμένο νερό τα τελευταία 10”. Κάθε φορά αυξάνετε την διάρκεια του ντους για 5”, ενώ παράλληλα κάνετε ασκήσεις αναπνοής για χαλάρωση, οι οποίες θα κάνουν λίγο πιο ευχάριστη την διαδικασία.

Δημοσιεύτηκε στο Vogue.gr – Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Διαβάστε επίσης

Έκθεση για τον Λούσιαν Φρόιντ διοργανώνεται πρώτη φορά στο Μουσείο Φρόιντ στο ΛονδίνοLifestyle

Η πρώτη έκθεση με έργα του Λούσιαν Φρόιντ που θα φιλοξενηθεί στην κατοικία του παππού του, Σίγκμουντ Φρόιντ, στο Λονδίνο θα περιλαμβάνει άγνωστα σχέδια και γράμματα που ρίχνουν φως...

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ εμφανίστηκε με τη σημαία της Ουκρανίας στην πρώτη συναυλία του για το 2022Lifestyle

Ο Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ κυμάτισε την ουκρανική σημαία, καθώς ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του για το 2022 στο Σπόκειν στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.   Στις 28 Απριλίου, το πρώ...