17 Μαρτίου - St Patrick's Day: Δέκα πράγματα για την μέρα που γιορτάζουμε την Ιρλανδία
Κάθε χρόνο εδώ και αιώνες την 17η Μαρτίου οι Ιρλανδοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου (St. Patrick' s Day), την ιρλανδική γιορτή ορόσημο, κατά την οποία όλα βάφονται πράσινα και παντού ο κόσμος καταναλώνει άφθονο αλκοόλ και κυρίως ιρλανδικές μπύρες.
Σήμερα ολόκληρη η Ιρλανδία θα βαφτεί πράσινη για τους εορτασμούς κατά τους οποίους χιλιάδες πολιτών θα συμμετάσχουν στις εκατοντάδες εκδηλώσεις. Στο Δουβλίνο θα γίνει για ακόμα μία χρονιά η παγκοσμίως γνωστή παρέλαση και η πομπή αναμένεται να διασχίσει μια πορεία 3 χιλιομέτρων, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Parnell.
Πλέον η γιορτή του Αγίου Πατρίκιου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο καθώς τείνει να αποσυνδεθεί από την καθολική εκκλησία και τους Ιρλανδούς και να γίνει μια συμβολική γιορτή της φιλίας και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων. Στο Σικάγο των ΗΠΑ, ολόκληρο το ποτάμι που διασχίζει την βάφτηκε ήδη πράσινο, μια παράδοση που ξεκίνησε το 1962.
Οι σύγχρονοι εορτασμοί έχουν ιδιαίτερα επηρεαστεί από τους εορτασμούς της Ιρλανδικής διασποράς, ιδιαίτερα εκείνοι στην Βόρεια Αμερική. Τα τελευταία χρόνια, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου έχει δεχτεί σημαντική κριτική για την υπερβολή εμπορευματικοποίησή της και για την προώθηση αρνητικών στερεοτύπων των Ιρλανδών.
1. Ο Άγιος Πατρίκιος δεν ήταν Ιρλανδός
Το πραγματικό του όνομα ήταν «Maewyn Succat». Γεννήθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα στην Βρετανία, από γονείς με ρωμαϊκή καταγωγή. Απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές και πουλήθηκε ως σκλάβος. Απέδρασε, επέστρεψε στην Βρετανία και βρήκε καταφύγιο σε μοναστήρι. Χρόνια μετά έγινε ιερέας, έλαβε το όνομα Πατρίκιος και επέστρεψε στην Ιρλανδία ως ιεραπόστολος, με στόχο τη διάδοση του Χριστιανισμού στη χώρα. Θεωρείται προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας και κατά την παράδοση είναι αυτός που την ημέρα της Κρίσης θα «κατατάξει» τους Ιρλανδούς.
2. Το χρώμα του Άγιου Πατρικίου δεν ήταν το πράσινο
Το χρώμα που παραδοσιακά συνδέεται με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το μπλε, υπάρχει μάλιστα μια συγκεκριμένη απόχρωση του μπλε που ονομάζεται «του Αγίου Πατρικίου».
Το πράσινο έγινε δημοφιλές από τον 18ο αιώνα, όταν προέκυψε η ιδέα το «τριφύλλι» να γίνει σύμβολο του κινήματος ανεξαρτησίας.
Κατά συνέπεια, το πράσινο έγινε το χρώμα των Ιρλανδών αυτονομιστών.
Κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετέχουν στους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου φορούν πράσινα.
Στο Σικάγο ο ποταμός, «βάφεται» πράσινος με φυσική μπογιά, επί πέντε ώρες.
3. Γιατί το τριφύλλι συνδέεται με τον Άγιο Πατρίκιο;
Χρησιμοποιούσε το τριφύλλι για να εξηγήσει το μυστήριο της Αγίας Τριάδας στους παγανιστές.Ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα μπορούν να είναι ξεχωριστές οντότητες και μια ταυτόχρονα. Στις ημέρες μας, το τριφύλλι, ειδικά το σπάνιο «τετράφυλλο», θεωρείται ότι φέρνει τύχη.
4. Έδιωξε ο Άγιος Πατρίκιος τα φίδια από την Ιρλανδία;
Οι επιστήμονες διαψεύδουν τον θρύλο, υποστηρίζοντας ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν φίδια στην Ιρλανδία.
5. Γιατί η επέτειος γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου;
Ο Άγιος Πατρίκιος απεβίωσε στις 17 Μαρτίου 461. Σύμφωνα με την παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, η ημέρα θανάτου ενός Αγίου, είναι η ημέρα που μπαίνει στον Παράδεισο. Είναι εθνική γιορτή, όχι μόνο στην Ιρλανδία αλλά και στο νησί Μονσεράτ της Καραϊβικής, που ιδρύθηκε από Ιρλανδούς πρόσφυγες. Στην Βόρεια Ιρλανδία είναι αργία.
6. Μέχρι το 1970 οι παμπ ήταν κλειστές
Σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, μέχρι το 1970, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου ήταν θρησκευτική γιορτή, κάτι που σήμαινε ότι κανείς δεν επιτρεπόταν να εργάζεται. Στη συνέχεια, όταν έγινε εθνική γιορτή, ο νόμος άλλαξε και οι παμπ άνοιξαν για τους εορτασμούς. Στις μέρες μας πολλοί επικρίνουν τους εορτασμούς, λέγοντας ότι έχουν χάσει τον θρησκευτικό τους χαρακτήρα, λόγω της άκρατης εμπορευματοποίησης.
7. Μια γιορτή για τους απανταχού Ιρλανδούς
Οι εορτασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο περιλαμβάνουν παρελάσεις, φεστιβάλ και τα επονομαζόμενα «ceilithe» (πάρτι με παραδοσιακή κέλτικη μουσική και χορό).
Η πρώτη παρέλαση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου έγινε στην Νέα Υόρκη, τη δεκαετία του 1760.
Σήμερα, 33,3 εκατομμύρια Αμερικανοί (το 10,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ) έχουν ιρλανδικές ρίζες. Στην Ιρλανδία ζουν 4,59 εκατομμύρια. Ένας από τους βασικούς λόγους της αθρόας μετανάστευσης ήταν ο «λιμός της πατάτας» στα τέλη της δεκαετίας του 1840, όταν πολλοί Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ, 16 πόλεις ονομάζονται Δουβλίνο.
8. Η ιρλανδική διασπορά
Κατά παράδοση, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ο πρόεδρος της Ιρλανδίας χαρίζει στον ομόλογό του των ΗΠΑ ένα κρυστάλλινο κύπελλο με τριφύλλια.
Εορτάζεται σε πολλές άλλες χώρες, όπου υπάρχει ικανή ιρλανδική διασπορά, ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αργεντινή, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου εορτάζεται σε περισσότερες χώρες από οποιαδήποτε άλλη εθνική εορτή
9. Τι συμβολίζουν οι καλικάντζαροι;
Κατά την ιρλανδική παράδοση, οι καλικάντζαροι είναι φύλακες μπαούλων με χρυσάφι, στην άκρη του ουράνιου τόξου.
10. Η ημέρα της Guinness
Οι πωλήσεις της μπίρας Guinness εκτοξεύονται την ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Κατά μέσο όρο 5,5 εκατομμύρια ποτήρια της περίφημης μαύρης μπίρας πωλούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Στις 17 Μαρτίου όμως, καταναλώνονται πάνω από 13 εκατομμύρια.