ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν κοιμήθηκες καλά; Μπορεί να φταίει το τραγούδι που σου "κόλλησε" - Τι αποκαλύπτει έρευνα

 

Τα αποτελέσματα μελέτης ειδικών ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε για λίγη μουσική πριν τον ύπνο μας. Ο ρόλος των "σκουληκιών του αυτιού".
 
 
Όλοι ξέρουμε ότι το να ακούμε μουσική λίγο πριν κοιμηθούμε είναι μία τεχνική που βοηθά στο να έχουμε έναν καλό ύπνο. Ωστόσο, έρευνα που επικαλείται η "Daily Mail" και η οποία δημοσιεύθηκε στο Psychological Science, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.
 
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το να χαλαρώνουμε με μουσική ίσως είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουμε πριν πέσουμε για ύπνο καθώς είναι αυξημένες οι πιθανότητες να βιώσουμε ένα «σκουλήκι του αυτιού». Έτσι αποκαλείται, στην εν λόγω έρευνα, το κομμάτι που «κολλάει» στο μυαλό μας.
Εφόσον αυτό συμβαίνει τακτικά, δηλαδή μία ή περισσότερες φορές τον χρόνο, υπάρχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουμε κακό ύπνο, με περισσότερη υπνοβασία, κάτι που μπορεί να προκαλέσει υπνηλία την επόμενη ημέρα.
 
 
Τα συγκεκριμένα ευρήματα εγείρουν αμφιβολίες γύρω από την κοινή πεποίθηση ότι η μουσική κάνει καλό στον βραδινό μας ύπνο.
 
 
Αυτό πίστευε άλλωστε το 87% των συμμετεχόντων, αλλά η έρευνα έδειξε ότι πράγματι, «όσοι άκουγαν περισσότερη μουσική, έκαναν πιο κακό ύπνο».
 
Τα «σκουλήκια των αυτιών», τα οποία σχεδόν όλοι βιώνουμε, μπορεί να είναι κάποιος ρυθμικός τόνος τον οποίο μπορούμε πιο εύκολα να θυμόμαστε.
 
 
Σύμφωνα με έρευνα του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Σεν Άντριους, τα πιο συχνά από αυτά τα τραγούδια είναι το «We Will Rock You» των Queen και το «Happy» του Φάρελ Γουίλιαμς.
 
 
Η ιατρική ορολογία για τα «σκουλήκια των αυτιών», είναι «ακούσιες μουσικές εικόνες». Είναι ακίνδυνες παρότι ένα τραγούδι όταν παίζει επαναλαμβανόμενα στο κεφάλι μας, μπορεί να γίνει ενοχλητικό.
 
 
Σύμφωνα με τον γιατρό Αμίρ Χομαγιούν Τζαβαντί από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, «είτε πραγματικά ακούμε μουσική είτε φανταζόμαστε την ίδια μουσική, συμβαίνει το ίδιο πράγμα στον εγκέφαλο» και συνεχίζει λέγοντας πως και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει «αυξανόμενη δραστηριότητα στον πρωτογενή ακουστικό φλοιό, μία περιοχή που κανονικά επεξεργάζεται τους ήχους. Ωστόσο με ένα "σκουλήκι του αυτιού", δεν υπάρχει ήχος, απλά συμβαίνει στο κεφάλι μας».

 

Γιατί τα «σκουλήκια του αυτιού» αναπτύσσονται τη νύχτα

 
Αυτό που δεν έχει ακόμα ερευνηθεί, είναι κατά πόσο τα «σκουλήκια των αυτιών» συμβαίνουν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
Ο γιατρός Μάικλ Σκούλιν, από το Πανεπιστήμιο, ερεύνησε το συγκεκριμένο ζήτημα περπατώντας τη νύχτα με έναν ήχο να χτυπά το κεφάλι του.
 
 
Στην πρώτη έρευνα που αποτελείται από δύο μέρη, 199 ενήλικες ρωτήθηκαν για τη μουσική που ακούν πριν τον ύπνο, τη συχνότητα του «σκουληκιού του αυτιού» και την ποιότητα του ύπνου.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 77% βίωσε «σκουλήκια του αυτιού» τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ημέρας και το ένα τρίτο κατά τη διάρκεια της νύχτας, το οποίο μάλιστα ήταν και πιο ενοχλητικό.
 
 
Όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες άκουγαν μουσική πριν τον ύπνο, τόσο πιο πιθανό ήταν να «πιάσουν» ένα «σκουλήκι του αυτιού» την νύχτα και που συνδέεται με την αύξηση των διαταραχών κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 
 
Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, αποδείχθηκε ότι η ορχηστρική μουσική οδηγούσε σε διπλάσια «σκουλήκια του αυτιού» ίσως επειδή όταν δεν υπάρχουν στίχοι, «ο εγκέφαλος δουλεύει πιο πολύ για να προσθέσει λόγια», ανέφερε ο γιατρός Τζαβάντι.
 
 
Τα «σκουλήκια του αυτιού» αναπτύσσονται πιο εύκολα όταν υπάρχει χαμηλό επίπεδο συγκέντρωσης, για τον λόγο αυτό η ώρα του ύπνου θεωρείται η πιο κατάλληλη.
 
 
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον γιατρό, τη νύχτα ο εγκέφαλος είναι πιο χαλαρός και επιτρέπει την ανάπτυξή τους.
 
Για να εμποδίσουμε την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο γιατρός Σκούλιν προτείνει ένα δεκάλεπτο συγκέντρωσης σε κάτι (πριν κοιμηθούμε), όπως, πχ., στο να γράψουμε ένα ημερολόγιο, ώστε να αποσπάσουμε την προσοχή του εγκεφάλου.
 
 
«Αν όντως ακούτε μουσική πριν τον ύπνο, επιλέξτε κάτι ήρεμο και μη οικείο», τόνισε ο γιατρός Τζαβάντι.
 
 
 
 
 
Πηγή: sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

Με τους γονείς κάτω από την ίδια στέγη έως τα 34 - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ΕλλάδαLifestyle

  Οι δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας 18-34 ετών ζουν με τους  γονείς  τους, σύμφωνα με στοιχεία της  Eurostat , φέρνοντας την Ελλάδα στην 6η θέση σε λίστα με 35 ευρωπαϊκές χώρες στ...

Ινδία: Ο Κομμουνισμός, ο Μαρξισμός και ο Λενινισμός θα... παραβρεθούν στον γάμο του ΣοσιαλισμούLifestyle

  Στη νότια Ινδία τελείται αύριο Κυριακή μια κάπως ιδιαίτερη τελετή: στον γάμο του Σοσιαλισμού θα παραβρεθούν τα αδέρφια του, ο Κομμουνισμός και ο Λενινισμός, και ο ανιψιός του, ο ...

"Χρυσή" συμφωνία για τον Τριαντάφυλλο - Η συνεργασία-βόμβα στη νυχτερινή διασκέδασηLifestyle

Νέες αποκαλύψεις για το επόμενο επαγγελματικό βήμα του Τριαντάφυλλου έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Οι μετοχές του πρώην παίκτη του Survivor φαίνεται πως έχουν ανέβει πολύ και ...

Ο Ρος και η Ρέιτσελ αποκάλυψαν ότι ήταν και στην πραγματικότητα ερωτευμένοιLifestyle

Έπειτα από δέκα χρόνια προβολής και 17 χρόνια μετά το τελευταίο επεισόδιο, "Τα Φιλαράκια" εξακολουθούν να έχουν τα μυστικά τους και ένα από τα μεγαλύτερα αποκαλύφθηκε σήμερα στο επ...

Οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγουςLifestyle

Όσοι κάνουν φυτοφαγική διατροφή έχουν πιο υγιές «προφίλ» βιοδεικτών στο σώμα τους σε σχέση με όσους τρώνε κρέας και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος, σύμφωνα μ...

Τελικά το μέγεθος μετράει; Στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως οι Έλληνες σύμφωνα με έρευναLifestyle

Μια παγκόσμια έρευνα του worlddata βάζει στόχο να σπάσει όλα τα στερεότυπα συγκρίνοντας τον μέσο όρο πεών σε 88 χώρες.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα η χώρα μ...