ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Χόλυγουντ θύμα σε ταινία τρόμου με... απρόβλεπτο τέλος - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Aβεβαιότητα εξακολουθεί να στοιχειώνει τα κινηματογραφικά στούντιο, την ώρα που δειλά δειλά οι κινηματογραφικές αίθουσες ανοίγουν σε μια σειρά από χώρες.

 

Οι θερινοί κινηματογράφοι ανοίγουν από σήμερα στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει έστω και με τις αναγκαίες αποστάσεις και τη μείωση της χωρητικότητας και στα σινεμά αρκετών χωρών της Ευρώπης. Το ερώτημα είναι αν θα δούμε άμεσα ταινίες, που ήταν προγραμματισμένες για την άνοιξη και έμειναν στα συρτάρια των εταιριών παραγωγής λόγω κορωνοϊού ή θα πρέπει κατ'αρχήν να αρκεστούμε σε επαναλήψεις.

Η κινηματογραφική βιομηχανία δέχτηκε ένα θανάσιμο πλήγμα από την πανδημία και το σενάριο ανάκαμψής της ακόμα δεν έχει γραφτεί. Μεγάλος χαμένος το Χόλυγουντ, που έλπιζε να μπει σταδιακά σε ρυθμούς επιστροφής στα γυρίσματα, αλλά βλέπει τώρα την χώρα να απειλείται με νέο χάος λόγω και των αλλοπρόσαλων αποφάσεων του προέδρου της.

Είναι ενδεικτικό ότι το περίφημο «box office» κατέγραψε το Μάιο έσοδα περίπου 400.000 χάρις σε κάποιες ταινίες, που παίζονται σε κινηματογράφους drive in. Ο μέσος όρος για τον Μάιο τα προηγούμενα χρόνια ήταν γύρω στο 1 δισ. δολάρια, καθώς είναι ο μήνας που σηματοδοτεί την αρχή της θερινής σεζόν. Ακόμα και σε έναν παραδοσιακά άγονο μήνα, όπως ο περασμένος Φεβρουάριος, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της πανδημίας, οι εισπράξεις ήταν 638 εκατομμύρια δολάρια. Μετά ήρθε ο κορωνοϊός.

Οι παράπλευρες απώλειες αυτής της κατάστασης είναι πολλές και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα χρυσά συμβόλαια των μεγάλων σταρς. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι που απασχολούνται στη βιομηχανία ψυχαγωγίας έχουν χάσει τη δουλειά τους, εκτιμούσαν πριν από μερικές ημέρες οι Los Angeles Times. Η περιοχή των στούντιο έχει μετατραπεί σε στοιχειωμένο τοπίο. Κάποια δειλά πρώτα γυρίσματα ξεκίνησαν πάντως στο εξωτερικό, σε χώρες με χαμηλότερους δείκτες κρουσμάτων όπως είναι η Τσεχία, η Γαλλία ή η Πολωνία και πάντα υπό αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Το Netflix ξεκίνησε μια παραγωγή στην επίσης «ασφαλή» Ισλανδία.

Ενα αξιοσημείωτο πρόβλημα σχετίζεται με το γεγονός ότι καμιά ασφαλιστική εταιρία δεν δέχεται να ασφαλίσει τα γυρίσματα μιας ταινίας για το ενδεχόμενο πλήγματος της από την covid 19. To εμπόδιο είναι ανυπέρβλητο ειδικά για τους μικρότερους ανεξάρτητους παραγωγούς. Δεν μπορούν να πάρουν τραπεζικό δάνειο χωρίς «ρήτρα ολοκλήρωσης» της ταινίας, εγγυώμενοι δηλαδή ότι η ταινία θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, αυτό απαιτεί να υπάρχει προηγουμένως ασφάλιση. Ενας πραγματικός φαύλος κύκλος.

Ορισμένοι εκπρόσωποι του κλάδου απαιτούν την εισαγωγή ενός νέου ομοσπονδιακού νόμου, ο οποίος θα υποχρεώνει τους ασφαλιστές να αποδεχθούν επίσης αξιώσεις, που σχετίζονται με την ασθένεια μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αλλά προς το παρόν ο πρόεδρος Τραμπ έχει άλλες σκοτούρες, απάντηση στο συγκεκριμένο αίτημα δεν υπάρχει και όλοι απλώς αγωνιούν και ελπίζουν ότι κάποια στιγμή ο ιός θα αρχίσει να υποχωρεί.

 

Διαβάστε επίσης

Φαροφύλακας: Το μοναχικότερο επάγγελμα στον κόσμο - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Θα αντέχατε έξι μήνες σε ένα νησί με μοναδική παρέα τα ψαροπούλια και τον άνεμο; Περίπου 1.000 Αυστραλοί πιστεύουν ότι μπορούν και δήλωσαν εθελοντές για τα νησιά Maatsuyker στην Τα...

Τζορτζ Κλούνεϊ κατά του ρατσισμού: Πανδημία που μας μολύνει 400 χρόνια και δεν έχουμε εμβόλιο Lifestyle

"Ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε. Αυτή είναι η δική μας πανδημία. Μας μολύνει όλους και εδώ και 400 χρόνια δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να βρούμε εμβόλ...

Ζωγράφισαν στο πρωτοσέλιδο των N.Y. Times με τα ονόματα νεκρών από τον ιό, τον Τραμπ να παίζει γκολφLifestyle

Ο εορτασμός της Memorial Day στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ με το να ταξιδεύει στη Βιρτζίνια για να παίξει γκολφ το ίδιο Σαββατοκύριακο που το φύλλο των Τάιμς της Νέας Υόρκης κυκλ...