ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά την διάρκεια του Πάσχα

 

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα και προετοιμαζόμαστε για το πασχαλινό τραπέζι, θα πρέπει να θυμόμαστε να ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες κατά τον χειρισμό των τροφίμων και ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών, που αυτές τις μέρες καταναλώνονται περισσότερο. Συγκεκριμένα:

  • Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.
  • Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
  • Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
  • Βεβαιωθείτε ότι αποψύχετε το κρέας ακολουθώντας τα σωστά βήματα: η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι. Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.
  • Αποψύξτε το αιγοπρόβειο κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
  • Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους.
  • Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία <4oC.
  • Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
  • Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160oC. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63oC και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.
  • Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3-4 ημέρες.

Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι >32oC). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ?4oC, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74oC.

  • Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον χειρισμό των τροφίμων.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία για ωμά κρέατα, με ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό του κοτόπουλου καθώς επίσης διαφορετικές επιφάνειες για τα υπόλοιπα τρόφιμα (ωμά λαχανικά κλπ.).

Διαβάστε επίσης

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβώνΥγεία

  Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών που ονομάζονται υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση. Αυτό διαπιστώνει μ...

Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν μέρα και νύχταΥγεία

Οι καρδιακοί θάνατοι αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια των καυσώνων, όπου οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες και την ημέρα και τη νύχτα, ενώ ορισμένοι τύποι καρδιακών παθήσεων είν...

ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειoδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειώνΥγεία

  Σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία αποτελούν τα μη αδειοδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών (κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες- ATMP). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (Eur...

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς ένα κοινό φάρμακο σταματά την εξάπλωση ορισμένων καρκίνωνΥγεία

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν πώς η ασπιρίνη μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση ορισμένων καρκίνων. Τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστη...

Μελέτη: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στα φρούτα και τα λουλούδια εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες των μικροπλαστικώνΥγεία

  Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λουλούδια τα ζωντανά τους χρώματα φαίνεται να εξουδετερώνουν μερικές από τις πιο επικίνδυνες επιδράσεις των μικροπλαστικών ...

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη λάθος χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρουςΥγεία

Με αφορμή πληθώρα δημοσιευμάτων από πολλές και ποικίλες πηγές σχετικά με τη χρήση ενέσιμων αντιδιαβητικών φαρμάκων για τη διαχείριση του σωματικού βάρους, ο ΕΟΦ κρίνει σκόπιμο να ε...

Πολιομυελίτιδα: Aσυνήθιστα υψηλός αριθμός ανιχνεύσεων του ιού στην Ευρώπη σύμφωνα με το ECDC και τον ΠΟΥΥγεία

  Ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ανιχνεύσεων του ιού της πολιομυελίτιδας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες υπογραμμίζει τη σημασία του να διατηρήσουμε την Ευρώπη α...

Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα: Ο καθηγητής Σύψας εξηγεί τι είναι και πώς προσβάλλει τον οργανισμόΥγεία

Η εξέλιξή της είναι ραγδαία, ενδεχομένως ακόμη και μέσα σε λεπτά της ώρας, εξηγεί στη LiFO ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων - Ποια είναι τα συμπτώματα Χρύσα Γρίβα/lifo....