ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι τοξικές χημικές ουσίες που περιέχονται στις συσκευασίες τροφίμων διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα

 

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από την Ελβετία ανακάλυψαν ότι από τις περίπου 14.000 γνωστές χημικές ουσίες που περιέχονται στις συσκευασίες τροφίμων, οι 3.601 (περίπου το 25%) έχουν ανιχνευθεί στο ανθρώπινο σώμα σε δείγματα αίματος, μαλλιών και μητρικού γάλακτος.

Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν μέταλλα, πτητικές οργανικές ενώσεις, υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), φθαλικές ενώσεις και πολλές άλλες που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και προκαλούν καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology», δεν εξέτασε άμεσα τη συσχέτισή τους με συγκεκριμένες ασθένειες. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν πως ο κατάλογος με τις χημικές αυτές ουσίες που συνέταξαν, μπορεί να βοηθήσει τη μελλοντική έρευνα για τους κινδύνους για την υγεία.

«Υπάρχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με δυσμενή αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η Τζέιν Μούνκε, μία από τις συγγραφείς της μελέτης. «Και αυτές οι χημικές ουσίες διαρρέουν από τις συσκευασίες» σημείωσε.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν από τη συσκευασία των τροφίμων στο ίδιο το τρόφιμο. Το πόσες χημικές ουσίες – και σε ποιες ποσότητες – εξαρτάται από τον τύπο της συσκευασίας και τον τύπο του τροφίμου. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν την ταχύτερη διαρροή χημικών ουσιών στα τρόφιμα. Επίσης, τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή υψηλή οξύτητα τείνουν επίσης να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τη συσκευασία τους, όπως και τα τρόφιμα που μπαίνουν σε μικρότερα δοχεία – όσο πιο στενό είναι το δοχείο, τόσο μεγαλύτερη επαφή έχει με το τρόφιμο που βρίσκεται μέσα.

Για να πραγματοποιήσουν την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες έκαναν μια καταγραφή των χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στις συσκευασίες τροφίμων ή στον εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων και στη συνέχεια έψαξαν σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων ιστών για στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι χημικές ουσίες είχαν ανιχνευθεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Μπορεί να μην συνειδητοποιούμε ότι οι (κυρίως) πλαστικές συσκευασίες προσθέτουν χημικές ουσίες στα τρόφιμά μας, αλλά είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης για τον άνθρωπο», δήλωσε ο Τόμας Ζέλλερ, ομότιμος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Πρόκειται για μια πρώιμη ένδειξη ότι επιβλαβείς χημικές ουσίες – σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες – εισέρχονται στον ανθρώπινο πληθυσμό» συμπλήρωσε.

Οι περισσότερες χημικές ουσίες που διαρρέουν από τις συσκευασίες τροφίμων προέρχονται από τα πλαστικά, αλλά όχι όλες.

«Πιθανώς το χειρότερο είναι το ανακυκλωμένο χαρτί και το χαρτόνι», δήλωσε η ερευνήτρια. «Και ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο να το χωνέψουμε».

Ο Έρικ Σέα, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Χημείας, ενός εμπορικού ομίλου χημικών, σημείωσε ότι τα μέλη του κάνουν εκτεταμένες επιστημονικές αναλύσεις για να επαληθεύσουν την ασφάλεια των υλικών τους. «Η έκθεση αναφέρεται σε ευρείες κατηγορίες χημικών προϊόντων, καθένα από τα οποία έχει μοναδικές χρήσεις και προφίλ, οπότε είναι προβληματικό να τα βάλουμε όλα στην ίδια κατηγορία», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη για καλύτερες δοκιμές των συσκευασιών τροφίμων και για περαιτέρω κανονισμούς σχετικά με το τι θεωρείται ασφαλές να τοποθετείται μέσα σε αυτές.

«Πρέπει να σκεφτούμε εποικοδομητικούς τρόπους για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια αυτών των υλικών. Αυτό που με ανησυχεί πολύ είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει» κατέληξε η επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: Washington Post

Διαβάστε επίσης

UNICEF: Η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερα από 1 στα 3 παιδιά στην ΕλλάδαΥγεία

  Με κεντρικό μήνυμα «Μια Μεγάλη Γιορτή για άσκηση και διατροφή», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, στο ΟΑΚΑ η πρώτη ανοικτή για το κοινό εκδήλωση ενημέρωσης για την παιδι...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024: Ο δρόμος για να βάλουμε σε προτεραιότητα την ψυχική μας υγείαΥγεία

H Ψυχολόγος (MSc)- Ψυχοθεραπεύτρια, Ιωάννα Τσαμπαλάτη-Βακαλοπούλου μας εξηγεί γιατί η ψυχική μας υγεία πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα.   Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024 ...

ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες φαρμάκου για αρθροπάθειες και μυοσκελετικές παθήσειςΥγεία

Την ανάκληση παρτίδων φαρμάκου , που χορηγείται σε αρθροπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις , ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων . Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΦ: « Ανάκληση τ...

Αντίθετοι οι παθολόγοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από τους φαρμακοποιούςΥγεία

  Την αντίθεσή της στη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού από φαρμακοποιούς εκφράζει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας. Οι παθολόγοι εκφράζουν επίσης την απορία τους «γι...

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πολλαπλά τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από τους γονείς στα παιδιάΥγεία

  Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, προκειμένου να ενισχύσουν τ...

Η σωματική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από 200 ασθένειεςΥγεία

Η ενασχόληση με τη συνιστώμενη εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα, είτε συγκεντρωμένη σε μία-δύο ημέρες είτε κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να μειώσει τον κίνδ...

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2Υγεία

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγ...