ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe».

 

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

Μ.Κουζινοπούλου*

 
* ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

UNICEF: Η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερα από 1 στα 3 παιδιά στην ΕλλάδαΥγεία

  Με κεντρικό μήνυμα «Μια Μεγάλη Γιορτή για άσκηση και διατροφή», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, στο ΟΑΚΑ η πρώτη ανοικτή για το κοινό εκδήλωση ενημέρωσης για την παιδι...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024: Ο δρόμος για να βάλουμε σε προτεραιότητα την ψυχική μας υγείαΥγεία

H Ψυχολόγος (MSc)- Ψυχοθεραπεύτρια, Ιωάννα Τσαμπαλάτη-Βακαλοπούλου μας εξηγεί γιατί η ψυχική μας υγεία πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα.   Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024 ...

ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες φαρμάκου για αρθροπάθειες και μυοσκελετικές παθήσειςΥγεία

Την ανάκληση παρτίδων φαρμάκου , που χορηγείται σε αρθροπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις , ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων . Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΦ: « Ανάκληση τ...

Αντίθετοι οι παθολόγοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από τους φαρμακοποιούςΥγεία

  Την αντίθεσή της στη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού από φαρμακοποιούς εκφράζει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας. Οι παθολόγοι εκφράζουν επίσης την απορία τους «γι...

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πολλαπλά τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από τους γονείς στα παιδιάΥγεία

  Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, προκειμένου να ενισχύσουν τ...

Η σωματική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από 200 ασθένειεςΥγεία

Η ενασχόληση με τη συνιστώμενη εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα, είτε συγκεντρωμένη σε μία-δύο ημέρες είτε κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να μειώσει τον κίνδ...

Οι τοξικές χημικές ουσίες που περιέχονται στις συσκευασίες τροφίμων διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμαΥγεία

  Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από την Ελβετία ανακάλυψαν ότι από τις περίπου 14.000 γνωστές χημικές ουσίες που περιέχονται στις συσκευασίες τροφίμων , οι 3...