ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Kraken: Αυτά είναι τα συμπτώματα της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

Η μετάλλαξη Kraken, του κοροναϊού, εμφανίστηκε και στην Ελλάδα,  και μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα, όμως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί είναι είναι μεγάλος, καθώς είναι άκρως μεταδοτική και «χτυπά», ακόμα και αυτούς που ήδη έχουν μολυνθεί ή/και είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ενδεικτικό είναι ότι η  Kraken ή αλλιώς XBB.1.5, που ανήκει στην οικογένεια Όμικρον, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εμφανίστηκε σε αρκετές χώρες. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, έχει γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή. Ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν δείχνουν ότι προκαλεί σοβαρή νόσηση. Οι ειδικοί, ναι μεν περιμένουν, περισσότερα κρούσματα και -ίσως- αύξηση νοσηλειών, όχι όμως στις ΜΕΘ.

Τα συμπτώματα

Η  αυξημένη μεταδοτικότητα, δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.

« Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος…το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά. Όσο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ανήκουν σε πιο ευάλωτες ομάδες, είπε πως «οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από εκεί και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο».

 

Ξεγελά το ανοσοποιητικό

Όπως σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος (ΕΡΤ), η υποπαραλλαγή Κράκεν, είναι σίγουρα πιο μεταδοτική.

«Αρχίζει να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι για κάποιους ανθρώπους που είχαν covidτο φθινόπωρο, μπορούν ξαναπάθουν, λόγω της ικανότητας των μεταλλάξεων της παραλλαγής να επαναμολύνουν», σημείωσε και εκτίμησε πως:

«Θα δούμε πολλά κρούσματα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και λόγω επαναμολύνσεων. Για το αν είναι πιο θανατηφόρο αυτό το στέλεχος του ιού, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να δούμε αν αυτό θα αποδειχθεί. Οι γενετικές αλλαγές δεν φαίνεται να ενέχουν καμία πιθανότητα θανατηφόρας εξέλιξης ή αύξησης της θνησιμότητας. Το λέω αυτό γιατί αυτό που περιμένω να δούμε είναι περισσότερα κρούσματα covid, ίσως να αυξηθούν κάποιες νοσηλείες, αλλά όχι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν νομίζω ότι αυτό το στέλεχος θα είναι πιο θανατηφόρο».

Πώς θα προστατευθούμε

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και καθηγητή Παιδιατρικής, Θεοκλή Ζαούτη, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως παρουσιάζει πιο σοβαρή νόσο ή αυξάνει τον κίνδυνο για θάνατο.

Ο ίδιος, τόνισε (Open), πως όπως φαίνεται, τα εμβόλια καλύπτουν και σε αυτή την περίπτωση από σοβαρή νόσηση ή θάνατο.

«Ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο εργαλείο προστασίας. Δεν είναι τέλειο όσον αφορά στο να κολλήσει κάποιος, το θέμα είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο από τη σοβαρή νόσηση. Τα εμβόλια λειτουργούν πάρα πολύ αποτελεσματικά για αυτόν τον σκοπό», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτικό σεμινάριο από το «Άλμα Ζωής» για γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού και επιθυμούν να γίνουν εθελόντριεςΥγεία

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού κι επιθυμούν εθελοντικά να στηρίξουν πρακτικά και συναισθηματικά άλλες γυναίκες με την `ίδια διάγνωση, διοργα...

 Καρδιακή ανεπάρκεια: Μοναξιά και κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνοΥγεία

Προβλήματα στην καρδιά προκαλούν η κοινωνική απομόνωση αλλά κυρίως η μοναξιά που νιώθουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με νέα μεγάλη κινεζο-βρετανική επιστημονική μελέτη. Ειδικότερα, αυτού ...

Έρευνα: Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η υγιεινή διατροφή επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένουςΥγεία

Ένας γενικότερα υγιεινός τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με πιο αργή απώλεια της μνήμης στους ηλικιωμένους, δείχνει μια νέα μεγάλη κινεζική επιστημονική έρε...

Έρευνα: Τα υπολείμματα αντιβιοτικών στα λύματα αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγείαΥγεία

Τα  υπολείμματα αντιβιοτικών στα λύματα  και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές γύρω από την  Κίνα και την Ινδία  συμβάλλουν στην  μικροβιακή αντοχή , προειδοποι...

Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς επηρεάζει η κόπωση λόγω της πανδημίας την πρόθεση εμβολιασμού κατά της Covid-19Υγεία

Το  Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ  πραγματοποίησε μια  μελέτη  για να διερευνήσει  τον τρόπο με τον οποίο η κόπωση λόγω της πανδημίας επιδρά στην πρόθεση εμβολιασμού  κατά της COVID-...

Επιδείνωση σε όλες τις ιώσεις – Πότε θα κορυφωθεί το «κύμα» της γρίπηςΥγεία

Προβληματισμός επικρατεί για το «κοκτέιλ» γρίπης και κοροναϊού καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος χτύπησ...