ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παιδιά με καρδιακές παθήσεις μπορεί να υποστούν προσβολή από τα βιντεοπαιχνίδια

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά, μερικές φορές ακόμη και θανατηφόρα, περιστατικά σε παιδιά με προϋπάρχουσες και σπάνιες καρδιακές παθήσεις.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HeartRhythm και με επικεφαλής μια διεθνή ομάδα ερευνητών, η μελέτη εξέτασε 22 περιπτώσεις στις οποίες παιδιά ηλικίας επτά έως 16 ετών με καρδιακές παθήσεις παρουσίασαν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και επακόλουθη απώλεια συνείδησης κατά τη διάρκεια βιντεοπαιχνιδιών.

Από αυτά τα 22 παιδιά, έξι υπέστησαν καρδιακή προσβολή και τέσσερα πέθαναν.

Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να πετάξουν τα συστήματα Xbox των παιδιών τους, η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν παιδιά με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν εξαιρετικά περιορισμένος, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ληφθούν υπόψη με μια υγιή δόση σκεπτικισμού.

«Η μελέτη είναι σχετικά μικρή, αλλά βρήκαμε έναν αριθμό περιπτώσεων όπου παιδιά που συμμετείχαν ενεργά σε βιντεοπαιχνίδια είχαν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο», εξήγησε ο Shubhayan Sanatani, διευθυντής καρδιολογίας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βρετανικής Κολομβίας του Βανκούβερ του Καναδά και ένας των συγγραφέων της μελέτης.

Τα βιντεοπαιχνίδια με θέμα τον πόλεμο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια με θέμα τον πόλεμο έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί ποια βιντεοπαιχνίδια πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά με καρδιακές παθήσεις.

Οι γιατροί πίσω από τη μελέτη επιμένουν ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για κανέναν γονέα. Αυτές οι συνθήκες, τόνισε ο Σανατάνι, είναι «ευτυχώς σπάνιες».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η μελέτη, τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι κάτι που οι γονείς άρρωστων παιδιών έπρεπε να φοβούνται στο παρελθόν. Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό.

Μικρές αλλαγές μπορούν να σώσουν ζωές

«Παρόλο που είναι γνωστό ότι τα ανταγωνιστικά αθλήματα και ορισμένες δραστηριότητες υψηλού κινδύνου προκαλούν αρρυθμικά φαινόμενα σε ευαίσθητα άτομα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια συνήθως δεν περιλαμβάνονται στις συστάσεις που δίνονται σε οικογένειες με προαρρυθμικές διαγνώσεις», έγραψαν οι ερευνητές, σύμφωνα με το Futurism.

Έτσι, η μελέτη είναι αρκετά μικρή, αλλά δείχνει ότι μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά για όσους πάσχουν από σπάνιες παθήσεις μπορούν να σώσουν ζωές.

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Εμφανίστηκαν τρία νέα υποστελέχη – Πόσο ανησυχητικά είναι τα νέα δεδομέναΥγεία

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος ...

Ο ύπνος έως πέντε ώρες το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο για πολλαπλές χρόνιες παθήσειςΥγεία

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες το βράδυ, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση πολυνοσηρότητας, δηλαδή ταυτόχρονα τουλάχιστον δύο ...

Η συνήθης σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης συνδέεται με βελτίωση της κατάθλιψηςΥγεία

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης που εκπονήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού- ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με...

Harvard: Αρκούν 3 απλές αλλαγές στις συνήθειες μας για να δυναμώσουμε την καρδιάΥγεία

  Με μόλις τρεις αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να θωρακίσουμε την υγεία της καρδιάς μας υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ         Oι έντονοι ...