ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα έμβρυα στη μήτρα βρίσκουν αποκρουστική τη γεύση της σαλάτας λάχανο που τρώει η μαμά

Τα μωρά στη μήτρα είναι μεγάλοι θαυμαστές των καρότων, αλλά όχι τόσο των φυλλωδών πράσινων λαχανικών – και το δείχνουν στα πρόσωπά τους, ανέφεραν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Durhamστη βορειοανατολική Αγγλία δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν η πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν διαφορετικά σε διάφορες μυρωδιές και γεύσεις πριν γεννηθούν.

Μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε 4D υπερήχους σαρώσεις 100 εγκύων γυναικών και ανακάλυψε ότι τα μωρά που εκτέθηκαν σε γεύσεις καρότων έδειξαν απαντήσεις «γέλιου-προσώπου». Αντίθετα εκείνα που εκτέθηκαν σε γεύσεις όπως του λάχανου έδειξαν περισσότερες φατσούλες κλαψιάρικες «cry-face».

Ο επικεφαλής μεταπτυχιακός ερευνητής Beyza Ustun δήλωσε: “Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά μπορούν να δοκιμάσουν και να μυρίζουν στη μήτρα, αλλά βασίζονται σε αποτελέσματα μετά τη γέννηση, ενώ η μελέτη μας είναι η πρώτη που βλέπει αυτές τις αντιδράσεις πριν από τη γέννηση.

Οι άνθρωποι βιώνουν τη γεύση μέσω ενός συνδυασμού γεύσης και οσμής.

Στα έμβρυα, πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της εισπνοής και της κατάποσης του αμνιακού υγρού στη μήτρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, περιελάμβανε επιστήμονες από το Εργαστήριο Έρευνας Εμβρύων και Νεογνών του Ντάραμ (Durham’s Fetal and Neonatal Research Lab and Aston University in Birmingham ) και το Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας.

Συμμετείχε επίσης μια ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Βουργουνδίας της Γαλλίας.

Οι ομάδες πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να εμβαθύνουν στην κατανόηση της ανάπτυξης των υποδοχέων της ανθρώπινης γεύσης και όσφρησης καθώς και της αντίληψης και της μνήμης.

Η μία εκ των συντακτών της έρευνας, η καθηγήτρια Jackie Blissett, του πανεπιστημίου Aston, είπε: «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι επαναλαμβανόμενες προγεννητικές εκθέσεις γεύσης μπορεί να οδηγήσουν σε προτιμήσεις για εκείνες τις γεύσεις που βιώνονται μεταγεννητικά.

«Με άλλα λόγια, η έκθεση του εμβρύου σε λιγότερο «αρεστές» γεύσεις, όπως το λάχανο, μπορεί να σημαίνει ότι συνηθίζει αυτές τις γεύσεις στη μήτρα.

«Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί εάν τα έμβρυα εμφανίζουν λιγότερο «αρνητικές» απαντήσεις σε αυτές τις γεύσεις με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αποδοχή αυτών των γεύσεων όταν τα μωρά τις γεύονται για πρώτη φορά έξω από τη μήτρα».

Διαβάστε επίσης

Khosta-2: Nέος ιός που δεν «τον πιάνουν» τα εμβόλια του κορονοϊού – Τι ξέρουν οι επιστήμονες μέχρι τώραΥγεία

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κορονοϊό στις νυχτερίδες, ικανό να μολύνει ανθρώπους και να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία από τα εμβόλια COVID-19. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε...

Θ. Πλεύρης: Αρχές Οκτωβρίου τα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού Ο4 και Ο5Υγεία

Από τις  αρχές Οκτωβρίου  θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών με τα  επικαιροποιημένα εμβόλια  κατά των  μεταλλάξεων  του  κορονοϊού Ο4 και Ο5 . Α...

Συστάσεις Επιτροπής για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Πότε και ποιοι πρέπει να το κάνουν άμεσαΥγεία

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλιαέχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγ...

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, προειδοποιεί μελέτηΥγεία

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων  έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από εκείνους που καταναλώνουν τις λιγότερες, σύμφωνα μ...

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την έναρξη των εμβολιασμών – Οι πρώτες πληροφορίεςΥγεία

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών και την παραλαβή των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά του κορονοιού, θα ενημερώσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών . Απομένει να γίνει γνωστή η ημε...