ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα έμβρυα στη μήτρα βρίσκουν αποκρουστική τη γεύση της σαλάτας λάχανο που τρώει η μαμά

Τα μωρά στη μήτρα είναι μεγάλοι θαυμαστές των καρότων, αλλά όχι τόσο των φυλλωδών πράσινων λαχανικών – και το δείχνουν στα πρόσωπά τους, ανέφεραν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Durhamστη βορειοανατολική Αγγλία δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν η πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν διαφορετικά σε διάφορες μυρωδιές και γεύσεις πριν γεννηθούν.

Μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε 4D υπερήχους σαρώσεις 100 εγκύων γυναικών και ανακάλυψε ότι τα μωρά που εκτέθηκαν σε γεύσεις καρότων έδειξαν απαντήσεις «γέλιου-προσώπου». Αντίθετα εκείνα που εκτέθηκαν σε γεύσεις όπως του λάχανου έδειξαν περισσότερες φατσούλες κλαψιάρικες «cry-face».

Ο επικεφαλής μεταπτυχιακός ερευνητής Beyza Ustun δήλωσε: “Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά μπορούν να δοκιμάσουν και να μυρίζουν στη μήτρα, αλλά βασίζονται σε αποτελέσματα μετά τη γέννηση, ενώ η μελέτη μας είναι η πρώτη που βλέπει αυτές τις αντιδράσεις πριν από τη γέννηση.

Οι άνθρωποι βιώνουν τη γεύση μέσω ενός συνδυασμού γεύσης και οσμής.

Στα έμβρυα, πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της εισπνοής και της κατάποσης του αμνιακού υγρού στη μήτρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, περιελάμβανε επιστήμονες από το Εργαστήριο Έρευνας Εμβρύων και Νεογνών του Ντάραμ (Durham’s Fetal and Neonatal Research Lab and Aston University in Birmingham ) και το Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας.

Συμμετείχε επίσης μια ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Βουργουνδίας της Γαλλίας.

Οι ομάδες πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να εμβαθύνουν στην κατανόηση της ανάπτυξης των υποδοχέων της ανθρώπινης γεύσης και όσφρησης καθώς και της αντίληψης και της μνήμης.

Η μία εκ των συντακτών της έρευνας, η καθηγήτρια Jackie Blissett, του πανεπιστημίου Aston, είπε: «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι επαναλαμβανόμενες προγεννητικές εκθέσεις γεύσης μπορεί να οδηγήσουν σε προτιμήσεις για εκείνες τις γεύσεις που βιώνονται μεταγεννητικά.

«Με άλλα λόγια, η έκθεση του εμβρύου σε λιγότερο «αρεστές» γεύσεις, όπως το λάχανο, μπορεί να σημαίνει ότι συνηθίζει αυτές τις γεύσεις στη μήτρα.

«Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί εάν τα έμβρυα εμφανίζουν λιγότερο «αρνητικές» απαντήσεις σε αυτές τις γεύσεις με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αποδοχή αυτών των γεύσεων όταν τα μωρά τις γεύονται για πρώτη φορά έξω από τη μήτρα».

Διαβάστε επίσης

Αναπτύσσεται τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει ποιος είναι πιθανό να πάθει μακρά Covid-19Υγεία

Βρετανία: Αναπτύσσεται τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει ποιος είναι πιθανό να πάθει μακρά Covid-19   Αυτό το τεστ, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και φθηνά, θα αναλύει χ...

Έρευνα: Η τακτική άσκηση με βαράκια σε συνδυασμό με αεροβική μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτουΥγεία

Η συχνή άσκηση των ανθρώπων μέσης και τρίτης ηλικίας με βαράκια συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή και οποιαδήποτε άλλη αιτία, με μοναδική εξαίρεση τον...

Πειραματικό φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ επιβραδύνει κάπως την εξέλιξη, δείχνει κλινική δοκιμήΥγεία

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Eisai (Ιαπωνία) και Biogen (ΗΠΑ) ανακοίνωσαν ότι το νέο φάρμακο lecanemab που αναπτύσσουν από κοινού κατά του Αλτσχάιμερ , μείωσε κατά 27% – σε σχέση με ...

Το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με αμερικανική μελέτηΥγεία

Οι γυναίκες που έχουν άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους , γεννούν κατά μέσο όρο νωρίτερα σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η...

Aτμοσφαιρική ρύπανση: Η έκθεση στη βρεφική ηλικία ίσως προκαλεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλοΥγεία

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση εξ απαλών ονύχων προκαλεί αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση πριν από τα πέντε έτη ζωής, τόσο μεγαλύτερ...

Έρευνα: Ο καφές σχετίζεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη καρδιαγγειακή υγείαΥγεία

Η κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου , όπως δείχνει μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα...

Khosta-2: Nέος ιός που δεν «τον πιάνουν» τα εμβόλια του κορονοϊού – Τι ξέρουν οι επιστήμονες μέχρι τώραΥγεία

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κορονοϊό στις νυχτερίδες, ικανό να μολύνει ανθρώπους και να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία από τα εμβόλια COVID-19. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε...

Θ. Πλεύρης: Αρχές Οκτωβρίου τα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού Ο4 και Ο5Υγεία

Από τις  αρχές Οκτωβρίου  θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών με τα  επικαιροποιημένα εμβόλια  κατά των  μεταλλάξεων  του  κορονοϊού Ο4 και Ο5 . Α...