ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, προειδοποιεί μελέτη

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιαςαπό εκείνους που καταναλώνουν τις λιγότερες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά, τα πατατάκια, τα παγωτά, τα λουκάνικα, το συσκευασμένο ψωμί, τα δημητριακά με ζάχαρη, οι κονσερβοποιημένες ντομάτες, η κέτσαπ και η μαγιονέζα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικοτηατα σε πρόσθετη ζάχαρη, λίπος και αλάτι, επισήμαναν οι επιστήμονες.

Η αντικατάσταση αυτών των τροφίμων με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή ενός ατόμου, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».

«Αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα τροφίμων ή μόρια τα οποία έχουν αποδειχθεί σε άλλες μελέτες ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σκέψη και στις γνωστικές δεξιότητες ενός ατόμου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Huiping Li.

«Η έρευνά μας όχι μόνο διαπίστωσε ότι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αλλά και ότι η αντικατάστασή τους με υγιεινές επιλογές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε ο Δρ. Li.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την υγεία 72.083 ατόμων – 55 ετών και άνω – με βάση δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα, μια τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για την υγεία μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες- οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην έναρξη της μελέτης-παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Κατά την ολοκλήρωση της έρευνας, οι επιστήμονες διέγνωσαν 518 άτομα με άνοια.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση της διατροφής με την υγεία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, εστιάζοντας στην ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν. Διαπίστωσαν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν περίπου το ένα δέκατο της ημερήσιας διατροφής των ατόμων της ομάδας που κατανάλωνε τις λιγότερες ποσότητες, ή 225 γραμμάρια την ημέρα. Συγκριτικά, το 28% της ημερήσιας διατροφής των ατόμων της υψηλότερης κατηγορίας – 814 γραμμάρια την ημέρα – περιλάμβανε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα αναψυκτικά ήταν η κύρια κατηγορία τροφίμων που συνέβαλε στην υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακολουθούμενη από τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης και τα γαλακτοκομικά.

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι με κάθε αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων κατά 10%, αυξανόταν κατά 25% ο κίνδυνος άνοιας.

Αν και αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν άνοια, αλλά χρησιμεύουν μόνο ως συσχέτιση, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αν ένα άτομο αντικαθιστούσε το ένα δέκατο των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα – όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γάλα και κρέας – ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να μειωθεί κατά ένα πέμπτο.

«Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι μικρές και διαχειρίσιμες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία ενός ατόμου», δήλωσε ο Δρ Λι, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης τους.

ΠΗΓΗ: Independent 

Διαβάστε επίσης

Khosta-2: Nέος ιός που δεν «τον πιάνουν» τα εμβόλια του κορονοϊού – Τι ξέρουν οι επιστήμονες μέχρι τώραΥγεία

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κορονοϊό στις νυχτερίδες, ικανό να μολύνει ανθρώπους και να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία από τα εμβόλια COVID-19. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε...

Τα έμβρυα στη μήτρα βρίσκουν αποκρουστική τη γεύση της σαλάτας λάχανο που τρώει η μαμάΥγεία

Τα μωρά στη μήτρα είναι μεγάλοι θαυμαστές των καρότων, αλλά όχι τόσο των φυλλωδών πράσινων λαχανικών – και το δείχνουν στα πρόσωπά τους, ανέφεραν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη π...

Θ. Πλεύρης: Αρχές Οκτωβρίου τα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού Ο4 και Ο5Υγεία

Από τις  αρχές Οκτωβρίου  θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών με τα  επικαιροποιημένα εμβόλια  κατά των  μεταλλάξεων  του  κορονοϊού Ο4 και Ο5 . Α...

Συστάσεις Επιτροπής για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Πότε και ποιοι πρέπει να το κάνουν άμεσαΥγεία

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλιαέχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγ...