ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όμικρον – Νέες μελέτες δείχνουν να εξηγούν γιατί προκαλεί πιο ήπια νόσο

Η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού τείνει να προκαλεί ηπιότερη νόσο επειδή η λοίμωξη περιορίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν εισχωρεί βαθιά στους πνεύμονες, δείχνουν οι τελευταίες μελέτες.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι η Όμικρον μολύνει το ανώτερο τμήμα του σώματος. Σε αντίθεση με τις άλλες παραλλαγές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή πνευμονία» δήλωσε την Τρίτη ο Αμπντί Μαχαμούντ, διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πρόκειται για «καλά νέα», επισήμανε.

Δεδομένα από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η Όμικρον είναι έως και 80% λιγότερο πιθανό από τη Δέλτα να οδηγήσει στο νοσοκομείο, όμως το γιατί συμβαίνει αυτό παρέμενε ως τώρα ασαφές.

Μια πληθώρα νέων μελετών σε πειραματόζωα και ανθρώπινους ιστούς υποδεικνύει τώρα ότι η μειωμένη παθογένεια της Όμικρον σχετίζεται με τις ανατομικές προτιμήσεις της νέας παραλλαγής.

Σε ποντίκια και σε χάμστερ, η Όμικρον προκαλεί λιγότερες βλάβες στους πνεύμονες συγκριτικά με προηγούμενα στελέχη του πανδημικού κοροναϊού, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μεγάλη ομάδα ιαπώνων και αμερικανών ερευνητών. Τα συμπτώματα της Όμικρον ήταν γενικά ηπιότερα και η λοίμωξη περιοριζόταν κυρίως στη μύτη, το λαιμό και την τραχεία.

Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Βρίσκεται ωστόσο σε συμφωνία με άλλες αδημοσίευτες έρευνες σε ποντίκια και χάμστερ, όπως αυτή, αυτή και αυτή.

«Η εικόνα που σχηματίζεται είναι πως πρόκειται για ασθένεια που εκδηλώνεται κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα» δήλωσε στους New York Times o Ρόλαντ Έλις, υπολογιστικός βιολόγος στο Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη αδημοσίευτη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η οποία έδειξε ότι η Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό των πνευμόνων 10 φορές πιο αργά από το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Τα πειράματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα ανθρώπινων πνευμόνων, έδειξαν επίσης ότι, συγκριτικά με την παραλλαγή Δέλτα, η Όμικρον πολλαπλασιάζεται 70 φορές πιο γρήγορα στους βρόγχους, τους αεροφόρους σωλήνες που οδηγούν από την τραχεία στους πνεύμονες.

Σύμφωνα δε με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο λόγος που η Όμικρον δεν πολλαπλασιάζεται έντονα στο κατώτερο αναπνευστικό ίσως είναι ότι έχει μειωμένη ικανότητα πρόσδεσης στην πρωτεΐνη TMPRSS2 που υπάρχει σε πολλά από τα κύτταρα των πνευμόνων.

Εφόσον επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους, τα ευρήματα δείχνουν να εξηγούν γιατί η Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ίσως η προτίμηση που δείχνει η Όμικρον στο ανώτερο αναπνευστικό να είναι η εξήγηση και για την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής, αφού αυξάνεται, τουλάχιστον δυνητικά, ο αριθμός των ιικών σωματιδίων που εκπνέει ο ασθενής.

Αυτό πάντως παραμένει ανεπιβεβαίωτο, καθώς η υψηλή μεταδοτικότητα μπορεί να οφείλεται σε άλλα χαρακτηριστικά του ιού, όπως για παράδειγμα το πόσο επιζεί στον αέρα.

Διαβάστε επίσης

Το κόψιμο του τσιγάρου μετά από διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων βελτιώνει σημαντικά την επιβίωσηΥγεία

Οι ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων που σταματούν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της νόσου τους έχουν σημαντική βελτίωση κατά 29% στην επιβίωσή τους, σε σχέση με όσους συνεχίζουν το...

Κοροναϊός – Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στους νεφρούςΥγεία

Ο κοροναϊός μπορεί να μολύνει άμεσα τα κύτταρα των νεφρών και να προκαλεί βλάβες που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τη νεφρική λειτουργία, δείχνει νέα ευρωπαϊκή μελέτη. Η προσβολή των νε...

 Moderna – Θα χρειαστεί ενισχυτική δόση το Φθινόπωρο – Τι ισχύει με το εμβόλιο για την ΌμικρονΥγεία

Για την πιθανότητα να χρειαστεί τέταρτη ενισχυτική δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, καθώς όπως είπε «η αποτελεσματικότητα ...

Κορωνοϊός – Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να νοσήσατε και να μην το καταλάβετεΥγεία

Το να νοσεί κάποιος με κοροναϊό και να μην το αντιληφθεί είναι κάτι αρκετά διαδεδομένο. Ήπια ή καθόλου συμπτώματα συνοδεύουν αρκετές φορές τη νόσηση με αποτέλεσμα κάποιος να είναι ...

Κορωνοϊός – Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη από το Καμερούν, τα εμβόλια και την ΌμικρονΥγεία

Να μην μετατοπίζουμε τη συζήτηση στην κάθε μετάλλαξη που προκύπτει και να μη ρίχνουμε το βάρος σε αυτή ζήτησε ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γερο...