ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βόμβα: Η Όμικρον είναι στην ουσία καινούριος ιός – Νέα παραλλαγή του κοροναϊού εντοπίστηκε στη Γαλλία

Την άποψη ότι η Όμικρον, είναι «στην ουσία ένας καινούριος ιός», εξέφρασε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής.

«Αυξάνονται τα κρούσματα γιατί είναι σαν να ήμασταν όπως πέρυσι, χωρίς να έχουμε το εμβόλιο λίγο – πολύ. Ίδια κατάσταση, δεδομένου ότι η μεταδοτικότητά του δεν έχει να κάνει με το ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, δεν έχει και περιθώριο να είναι πιο μεταδοτικός, ήταν ήδη πολύ μεταδοτικός από τις προηγούμενες παραλλαγές. Ήρθε η Όμικρον η οποία δεν μπορούν πια ούτε αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, ούτε αυτοί που έχουν νοσήσει προηγουμένως, να αποτρέψουν τη λοίμωξη» σχολίασε στον Σκάι.

«Θα σαρώσει ό,τι βρει μπροστά της»

«Στην ουσία αυτό έχει γίνει, είναι ένας καινούργιος ιός, έχει πάρα πολλές μεταλλάξεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας… με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, να αντιπαρέλθουμε τη λοίμωξη», σημείωσε ο καθηγητής.

Για τη σωρεία κρουσμάτων στη χώρα μας, είπε ότι ο αριθμός αναπαραγωγής της πανδημίας είναι υψηλός ακριβώς για τους λόγους που αναφέρθηκαν. «Θα περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, κάποια στιγμή θα έχουμε κορύφωση, λογικά μέσα στον Ιανουάριο, θα σαρώσει ό,τι βρει μπροστά της η νέα παραλλαγή…» εκτίμησε.

Διευκρίνισε ότι «έχει διαφορά να είσαι εμβολιασμένος οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, ή οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσηση αντιπαρέρχονται πολύ καλύτερα τη λοίμωξη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις».

«Φαίνεται πιο ήπια… Κατά πόσον αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό ή στην ίδια την Όμικρον είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Κάνει λιγότερο συχνά πνευμονία απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά ιδιαίτερα σε ένα ηλικιωμένο άτομο που έχει παράγοντες κινδύνου, θα δούμε και πνευμονίες σε άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον σε μικρότερο βαθμό».

«Νέα παραλλαγή εντοπίστηκε στη Γαλλία»

Ερωτηθείς για τα νέα δεδομένα από τη Δανία, και τις εκτιμήσεις περί τέλους της πανδημίας σε δύο μήνες ο κ. Τσακρής σχολίασε ότι αυτό είναι το ευχάριστο σενάριο.

Όπως είπε, όλοι λίγο πολύ,  λόγω εμβολίου, λόγω προηγούμενης νόσησης θα έχουμε ανοσία που θα μας προφυλάξει. Πρόσθεσε ωστόσο, πως αν θυμηθούμε πως λειτουργούν οι κοροναϊοί, θα δούμε ότι υπάρχουν συνεχώς νέες παραλλαγές.

«Ήδη στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Για τα σχολεία δήλωσε πως εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες η ασφάλεια των παιδιών θα είναι μεγαλύτερη επιστρέφοντας στο σχολείο, να ανοίξουν, αν όχι καλό είναι να παραταθεί το άνοιγμα για μια εβδομάδα. «Μήπως τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο με εφαρμογή υγειονομικών μέτρων και του τέστινγκ;» διερωτήθηκε.

Διαβάστε επίσης

Κοροναϊός – Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στους νεφρούςΥγεία

Ο κοροναϊός μπορεί να μολύνει άμεσα τα κύτταρα των νεφρών και να προκαλεί βλάβες που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τη νεφρική λειτουργία, δείχνει νέα ευρωπαϊκή μελέτη. Η προσβολή των νε...

 Moderna – Θα χρειαστεί ενισχυτική δόση το Φθινόπωρο – Τι ισχύει με το εμβόλιο για την ΌμικρονΥγεία

Για την πιθανότητα να χρειαστεί τέταρτη ενισχυτική δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, καθώς όπως είπε «η αποτελεσματικότητα ...

Κορωνοϊός – Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να νοσήσατε και να μην το καταλάβετεΥγεία

Το να νοσεί κάποιος με κοροναϊό και να μην το αντιληφθεί είναι κάτι αρκετά διαδεδομένο. Ήπια ή καθόλου συμπτώματα συνοδεύουν αρκετές φορές τη νόσηση με αποτέλεσμα κάποιος να είναι ...

Κορωνοϊός – Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη από το Καμερούν, τα εμβόλια και την ΌμικρονΥγεία

Να μην μετατοπίζουμε τη συζήτηση στην κάθε μετάλλαξη που προκύπτει και να μη ρίχνουμε το βάρος σε αυτή ζήτησε ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γερο...

Όμικρον – Νέες μελέτες δείχνουν να εξηγούν γιατί προκαλεί πιο ήπια νόσοΥγεία

Η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού τείνει να προκαλεί ηπιότερη νόσο επειδή η λοίμωξη περιορίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν εισχωρεί βαθιά στους πνεύμονες, δείχνουν ο...

Όμικρον – Έως και 4 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα στους εμβολιασμένουςΥγεία

Η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον μάλλον οφείλεται στην ικανότητά της να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρει ο εμβολιασμός, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη στη Δανία, η οποία έδειξε ότι η ν...