ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την «πιο ανησυχητική παραλλαγή» του κοροναϊού

Ανησυχία έχει προκαλέσει από χθες σε όλο τον πλανήτη η νέα παραλλαγή του κοροναϊού. Σήμερα ο ΠΟΥ αναμένεται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την Β.1.1.529 όπως έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες, ενώ ο ιολόγος του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, Τομ Πίκοκ δήλωσε ότι «προς το παρόν είναι ελάχιστα τα κρούσματα της μετάλλαξης στην περιοχή της Αφρικής τα οποία έχουν ελεγχθεί. Αλλά θα πρέπει να αναλυθούν πολύ προσεκτικά λόγω του τρομακτικού προφίλ της παραλλαγής ως προς το προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας (λόγω των 32 μεταλλάξεων που ενσωματώνονται εκεί)».

Να τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την «μετάλλαξη της Μποτσουάνα»

Τι είναι η νέα παραλλαγή και γιατί είναι ανησυχητική;

Οι επιστήμονες εντόπισαν νέα παραλλαγή του κοροναϊού, την οποία ονόμασαν Β.1.1.529 και προς το παρόν βρίσκονται σε στάδιο διερεύνησής της. Ήδη έχουν καταγραφεί περίπου 50 κρούσματα στη Νότιο Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και τη Μποτσουάνα.

Η Β.1.1.529 διαθέτει έναν ιδιαίτερα ασυνήθιστο αριθμό μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή ενδέχεται να της επιτρέπουν να εισβάλλει στο ανοσοποιητικό σύστημα και να την καθιστούν πιο μεταδοτική, αναφέρουν οι επιστήμονες. Κάθε νέα παραλλαγή που είναι ικανή να προσπερνά την άμυνα των εμβολίων ή να μεταδίδεται ταχύτερα από την, κυρίαρχη πλέον, παραλλαγή Δέλτα, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική απειλή για την προσπάθεια του πλανήτη να αφήσει την πανδημία στο παρελθόν.

Πού ακριβώς εντοπίστηκε;

Οι πρώτες ενδείξεις από τα διαγνωστικά εργαστήρια δείχνουν ότι η παραλλαγή εμφανίζεται όλο και συχνότερα στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής και ίσως να είναι ήδη παρούσα και στις υπόλοιπες οκτώ επαρχίες της χώρας.

Στην καθημερινή ενημέρωση για τα ημερήσια κρούσματα σε όλη τη χώρα, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NICD) ανακοίνωσε 2.465 νέες λοιμώξεις κοροναϊού, δηλαδή υπερδιπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Το NICD δεν απέδωσε τη ραγδαία αύξηση στη νέα παραλλαγή, ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες της χώρας υποπτεύονται ότι αυτή ευθύνεται πράγματι.

Η Νότια Αφρική έχει επιβεβαιώσει περίπου 100 δείγματα ως Β.1.1.529, όμως η παραλλαγή έχει εντοπιστεί επίσης στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Στην τελευταία περίπτωση, φορέας ήταν ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική. Το 90% των νέων κρουσμάτων στην Γκαουτένγκ θα μπορούσαν να οφείλονται στη Β.1.1.529, σύμφωνα με επιστήμονες.

Τι διαφορές έχει από τις άλλες παραλλαγές;

Έμπειροι επιστήμονες περιέγραψαν την Πέμπτη το απόγευμα την Β.1.1.529 ως τη χειρότερη παραλλαγή που έχουν δει από την αρχή της πανδημίας. Διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα, δηλαδή το τμήμα του ιού που αξιοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για τον κοροναϊό. Συγκριτικά, η παραλλαγή Δέλτα έχει περίπου τις μισές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλώνεται, αλλά και να δυσκολέψουν τη δουλειά των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Η παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία το 2020, όμως έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Άλλες παραλλαγές που μας έχουν απασχολήσει ήταν η Άλφα (που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας), η Βήτα (που είχε γίνει αρχικά γνωστή ως «μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής») και η Γάμμα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία. Η απροσδόκητη εξέλιξη που παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα σημείωσαν πτώση, κάνει ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι παραλλαγές μπορούν «να μεταλλαχθούν τόσο ώστε να εξαφανιστούν από μόνες τους».

Έχουν εφαρμοστεί νέοι περιορισμοί;

Η Νότια Αφρική εντάχθηκε στη λίστα «κόκκινων προορισμών» της Βρετανίας. Η απαγόρευση πτήσεων αφορά επίσης τη Ναμίμπια, το Λεσότο, τη Μποτσουάνα, το Εσουατίνι και τη Ζιμπάμπουε. Η Σκωτία επιβεβαίωσε ότι όλες οι αφίξεις από τις χώρες αυτές θα πρέπει να αυτό-απομονώνονται και να κάνουν δυο μοριακά τεστ, ενώ όποιος φτάσει από τις συγκεκριμένες χώρες μετά το Σάββατο θα πρέπει να παραμείνει σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας.

Οι πρόσφατες αφίξεις από τη Νότια Αφρική πρόκειται να εντοπιστούν και να υποβληθούν σε τεστ σε μια προσπάθεια αποτροπής της εισόδου του νέου στελέχους στη χώρα.

Αντίστοιχα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τα ταξίδια των πολιτών του προς τον αφρικανικό νότο, με τη λίστα που εξέδωσε να περιλαμβάνει εκτός των παραπάνω έξι κρατών και τη Μοζαμβίκη. Παράλληλα, θα απαγορεύει την είσοδο ξένων ταξιδιωτών από την περιοχή στην επικράτειά του.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε στο Twitter ότι  «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή B.1.1.529».

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

Οι συμβουλές των ειδικών δεν έχουν αλλάξει: ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο μέσο προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας – και η πραγματοποίηση των επαναληπτικών δόσεων σε περίπτωση που έχει περάσει το προβλεπόμενο διάστημα από το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης

Προειδοποίηση για μεγάλη έξαρση της πανδημίας - Λάβετε επειγόντως μέτρα, λέει το ECDCΥγεία

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη-μέλη της EE να λάβουν «επειγόντως» μέτρα για την αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη και τον κίνδυνο «πολ...

Τρίτη δόση εμβολίου – To ECDC αναθεωρεί τις συστάσεις, προτείνει ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικεςΥγεία

Επικαλούμενο νέα στοιχεία από το Ισραήλ και τη Βρετανία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων αναθεωρεί τη σύσταση για τις αναμνηστικές δόσεις και τις προτείνει πλέον για όλους τ...

Κοροναϊός – Μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εφήβους δείχνει μελέτη της PfizerΥγεία

Το εμβόλιό της Pfizer κατά του κοροναϊούπροσέφερε ισχυρή μακροπρόθεσμη προστασία κατά του ιού, σε μια μελέτη τελευταίου σταδίου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εφήβων ηλικίας από 12 έω...

Μόσιαλος – Πόσες πιθανότητες έχουν να κολλήσουν και να νοσηλευτούν όσοι έκαναν την τρίτη δόσηΥγεία

Στη σημασία της αύξησης του εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού στους πολίτες άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economic...

Pfizer – Πράσινο φώς για χρήση πατέντας χαπιού κατά του κοροναϊού για παραγωγή γενοσήμου σε 95 χώρεςΥγεία

Η Pfizer, κατέληξε σε συμφωνία αδειοδότησης που θα επιτρέψει σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες, να παράγουν γενόσημα του χαπιού κατά της Covid19 σε φθηνές εκδόσεις σε 95 χώρες, ώστε να ε...