5 λόγοι για να τρώτε φρούτα και λαχανικά καθημερινά
Οι ειδικοί τονίζουν ότι καθημερινά πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, αλλά λίγοι από εμάς το τηρούν. Μήπως αν μάθουμε τα οφέλη, αποκτήσουμε ένα ακόμη κίνητρο για να το βάλουμε στόχο;
Στο πρωινό, στο μεσημεριανό, στο βραδινό και στα σνακ, οι φυτικές ίνες από φυσικές πηγές όπως φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν. Κι όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουμε καθημερινά, τόσο το καλύτερο σε βάθος χρόνου. Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό να τα βάλουμε στο διατροφικό μας πλάνο πιο σοβαρά;
Αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, της βιταμίνης C και του καλίου. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, έχουν σημαντική δράση στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA λόγω του φυλλικού οξέος και εξισορροπούν την αρτηριακή πίεση.
Είναι οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών που μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας, μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της πεπτικής υγείας, του εντέρου και συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού και κάποιων ειδών καρκίνου, χάρη στα αντιοξειδωτικά του και την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
Χαρίζουν χρώμα και φρεσκάδα στα πιάτα σας και μπορείτε να τα απολαύσετε με διάφορους τρόπους, είτε ως γαρνιτούρα, είτε ως κυρίως. Τα ψητά λαχανικά είναι πάντα μια καλή επιλογή για κυρίως, ενώ ένα ψητό φρούτο, όπως μήλο ή αχλάδι, με μέλι και κανέλα μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό, υγιεινό επιδόρπιο.
Είναι πιο βιώσιμες επιλογές σε σχέση με το κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές που βάζουμε συχνά στο πιάτο μας, τις οποίες αν μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε με φυτικές τροφές, θα παρουσιάζαμε μείωση στο ενεργειακό μας αποτύπωμα και σε βάθος χρόνου θα κάναμε τη διαφορά όσον αφορά το μέλλον του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.
Τι θεωρείται, όμως, μια μερίδα; Υπολογίστε ως μερίδα 80 γραμμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα, λαχανικά ή όσπρια και 30 γραμμάρια αποξηραμένα φρούτα.
Μήπως το επόμενό σας γεύμα να είναι μια φρουτοσαλάτα;