ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Πάνω 5% ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ από πέρυσι

Το 10% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 1.074.411 έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ  από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ήδη φέτος, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά, η αύξηση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κυμαίνεται περίπου στο 5%, η αύξηση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 φτάσει το 2%.

Εντυπωσιακή όμως είναι η αύξηση των περιστατικών διαβήτη κύησης που έφτασε φέτος το 26%, καθώς επίσης και του νεογνικού διαβήτη που άγγιξε το 24%, ενώ άλλοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν αύξηση 18%. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση ξεπερνά το 22%.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ διαμορφώνεται για το έτος 2021 ως εξής:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι (Ινσουλινοεξαρτώμενος): 48.688 άτομα
  2. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: 1.030.226
  3. άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: 23.490
  4. Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 15.264
  5. Νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης: 37
  6. Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις: 821

Όπως επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της: «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από 14.5.2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κλειδωθεί και συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα αποτυπώνουν για μία ακόμη φορά τη ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, για την πρόληψη της νόσου, αλλά και για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση στην εμφάνιση της νόσου. Η Ομοσπονδία, δηλώνει ακόμη, πρόθυμη να συμβάλλει και να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες της Πολιτείας, για ευεργετικά οφέλη τόσο στην κοινωνία όσο και στο Σύστημα Υγείας.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΥγεία

Η Pfizer, κατέληξε σε συμφωνία αδειοδότησης που θα επιτρέψει σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες, να παράγουν γενόσημα του χαπιού κατά της Covid19 σε φθηνές εκδόσεις σε 95 χώρες, ώστε να ε...

image descriptionΥγεία

Το «πράσινο φως» για τη χρήση δυο θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα σε ασθενείς με κορωνοϊό έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Πρόκειται για την πρώτη άδεια που δίνει ...

image descriptionΥγεία

Τον κώδωνα του κινδύνου για τηνμετάλλαξη Μ (Mu) του κοροναϊού, που είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα από ότι το αρχικό στέλεχος του ιού, κρούουν Ιάπωνες επιστ...

image descriptionΥγεία

Σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους διαπίστωσαν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, από τον πρώτο κύκλο θεραπείας τους με δισκία κλαδριβίνης, της πρώτης θεραπείας για την ...

image descriptionΥγεία

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουιμινάθαν, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, σημειώνοντας ότι έχουμε διανύσει το 60% της διαδρ...