ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανατροπή με AstraZeneca – Στοπ στους εμβολιασμούς για τους κάτω των 60 συστήνει η Επιτροπή Εμβολιασμού

Ανατροπή με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca καθώς η επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται στην κυβέρνηση να σταματήσει ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Αstrazeneca χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και πάνω.

Η επιτροπή στηρίζει την απόφασή της αυτή στο γεγονός ότι ήδη υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα, ενώ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή εισηγείται να μην γίνεται το εμβόλιο αυτό σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, ενώ παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια.

Επίσης, προτείνει ακόμη και σε όσους έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του AstraZeneca να αλλάξουν εφόσον το επιθυμούν το ραντεβού τους με άλλο εμβόλιο.

Περισσότερες διευκρινίσεις θα γίνουν στην απογευματινή ενημέρωση  από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβλάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται πάντως αξιωματούχος του ΕΜΑ δήλωσε την Κυριακή πως οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση εμβολίου της Astrazeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, εν μέσω φόβων για σπάνια πήξη του αίματος, αλλά και καθώς όλο και περισσότερα εμβόλια άλλων εταιρειών είναι διαθέσιμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα κάτω των συγκεκριμένων ηλικιών,  περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό, λόγω των σπάνιων περιπτώσεων πήξης του αίματος, κυρίως μεταξύ των νέων.

«Σε ένα πανδημικό πλαίσιο, η θέση μας ήταν και είναι ότι ο λόγος κινδύνου-οφέλους παραμένει ευνοϊκός για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με τον ιό, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Cavaleri είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA.»

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο: Σοβαρό πρόβλημα στα μάτια προκαλεί ο καφές- Προσοχή αν έχετε αυτό το υποκείμενο νόσημαΥγεία

Η καφεΐνη είναι… απαραίτητη για πολλούς για να ξυπνήσουν καλά το πρωί. Αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αν πίνετε πολλούς καφέδες (ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη) μπορεί να εκδηλώσε...

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες οδηγίες του EMA για τις θρομβώσεις και τα χαμηλά αιμοπετάλιαΥγεία

Επιπλέον συμβουλές σχετικά με τη θρόμβωση ή τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που εμφανίζονται μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca δίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως αν...

Φαρμακοποιοί στη Θεσσαλονίκη χορεύουν για τη ζωή και την ελευθερία στους ρυθμούς του Jerusalema (βίντεο)Ελλάδα

  Στους ρυθμούς του τραγουδιού Jerusalema χόρεψαν για να ξορκίσουν το άγχος και τις αγωνίες της καθημερινότητας 14 φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης έχοντας ως φόντο την πλατεία Αριστο...

Επιστήμονας προειδοποιεί: Θα υπάρξει Covid-26 και Covid-32 αν δεν βρούμε από πού προέρχεται η Covid-19Υγεία

Αν δεν δοθεί απάντηση στο ερώτημα για την προέλευση της Covid-19, το μέλλον της δημόσιας υγείας βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποιεί ο αμερικανός επιστήμονας Peter Hotez. «Θα υπάρχει...