ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμβόλια AstraZeneca και Pfizer: Στο 87% η αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση - Τι έδειξε έρευνα

Αποτελεσματικότητα 86,6% μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, εμφάνισαν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, σύμφωνα με δεδομένα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Νότια Κορέα.

Τα δεδομένα από την Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών της χώρας έδειξαν ότι το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού με την BioNTech, έχει 89,7% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μόλυνσης τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ εκείνο της AstraZeneca 86%.

Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε σε ένα δείγμα περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Νότια Κορέα ηλικίας 60 ετών και άνω. Διενεργήθηκε σε διάστημα δύο μηνών από τις 26 Φεβρουαρίου και περιέλαβε 521.133 πολίτες που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση είτε του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας, στα δεδομένα περιλαμβάνονταν 1.237 κρούσματα κορονοϊού και μόνο 29 ήταν από την κατηγορία των εμβολιασμένων.

"Αποδεικνύεται ότι και τα δύο εμβόλια παρέχουν μια υψηλή προστασία κατά της νόσου μετά την πρώτη δόση. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται και με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα καθώς το ποσοστό προστασίας αυξάνεται μετά την δεύτερη δόση", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα ευρήματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που η Σεούλ προσπαθεί να ανεβάσει ρυθμούς στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη ύπαρξη ζητημάτων ασφαλείας των εμβολίων αποθάρρυναν κάποιους πολίτες από το να εμβολιαστούν.

"Περίπου το 95% των ανθρώπων που πέθαναν από την covid-19 στη χώρα μας ήταν ηλικιωμένοι πολίτες άνω των 60 ετών και τα εμβόλια θα μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο γι' αυτούς τους ανθρώπους", δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Γιούν Τάε-χο. Σύμφωνα με τον Κορεάτη αξιωματούχου, η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες, περιλαμβανομένων των θρόμβων αίματος, είναι "υπερβολικά μικρή" και στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρενέργειες αυτές είναι ιάσιμες.

Στη Νότια Κορέα έχει μέχρι στιγμής εμβολιαστεί το 6,7% του πληθυσμού, δηλαδή των 52 εκατ. κατοίκων, ενώ στόχος της χώρας είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% προκειμένου να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέχρι τον Νοέμβριο.

Από σήμερα οι Νοτιοκορεάτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έχουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό και δεν έχουν συμπτώματα θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την επιστροφή τους από ταξίδι στο εξωτερικό, ώστε να ενθαρρύνεται με αυτόν τρόπο ο εμβολιασμός.

Στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν 676 νέα κρούσματα μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα να ανέρχεται 124.945, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 1.847.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: Λοίμωξη σε εμβολιασμένους υγειονομικούς με το εμβόλιο της Pfizer - Τι δείχνει νέα μελέτηΥγεία

Το εμβόλιο BNT162b2 της Pfizer/BioNTech έχει λάβει επείγουσα έγκριση για χορήγηση με βάση τα αποτελέσματα κλινικών μελετών που έδειξαν την προστασία που προσφέρει απέναντι στη συμπ...

Εμβόλιο Pfizer: Πιθανός κίνδυνος οιδήματος σε χρήστες ενέσιμων θεραπειών προσώπουΥγεία

Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε ενέσιμες θεραπείες προσώπου με τα λεγόμενα φίλερ ίσως αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο να εμφανίσουν πρήξιμο στο πρόσωπο μετά τη λήψη του εμβολίου της P...

Εμβόλιο Pfizer: Η μεγαλύτερη μελέτη σε πραγματικές συνθήκες - Πάνω από 95% η αποτελεσματικότητα - Πότε μειώνεταιΥγεία

Αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 95% κατά του κορονοϊού είναι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μ...

ΠΟΥ: Αποφύγετε το αλάτι – Τι ισχύει για πατατάκια, πίτες, γλυκά και επεξεργασμένο κρέαςΥγεία

  Νέες οδηγίες για τον περιορισμό του νατρίου στις τροφές, εξέδωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας πως η υπερβολική περιεκτικότητα αλατιού σε τρόφιμα και ποτ...

 Κοροναϊός: Σε ποια ηλικιακή ομάδα παρατηρείται απροθυμία εμβολιασμού στη χώρα μας Υγεία

Στις ευρωπαϊκές χώρες, η προσέγγιση για το θέμα του εμβολιασμού κατά του κορανοϊού ποικίλλει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Στη χώρα μας, πολλοί άνθρωποι έχουν συμμετάσχει τις τελε...