ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πώς γίνεται η ενδιάμεση (διαλείπουσα) νηστεία – Τι ισχύει με αδυνάτισμα και πρόληψη ασθενειών

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ενδιάμεση (διαλείπουσα) νηστεία μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στην βελτίωση της μεταβολικής υγείας και στην προστασία από ασθένειες, όπως το κρυολόγημα.

Η ενδιάμεση νηστεία είναι ένας τρόπος διατροφής, όπου μπορείτε να ακολουθείτε διατροφικούς κύκλους μεταξύ των περιόδων πρόσληψης τροφής και νηστείας. Δεν επηρεάζει το είδος των τροφών που καταναλώνετε, αλλά μόνο το αν και πότε θα μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για να εφαρμόσετε τη διαλείπουσα νηστεία, οι οποίες χωρίζουν την ημέρα ή την εβδομάδα σε επιμέρους χρονικές περιόδους πρόσληψης τροφής και νηστείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν έστω και άθελά τους αυτή την τεχνική, αφού θεωρητικά “νηστεύουν” κάθε φορά που κοιμούνται. Έτσι, ως συνολική μέθοδος διατροφής, η ενδιάμεση νηστεία μπορεί να είναι πραγματικά κάτι τόσο απλό, όσο το να επεκτείνετε τις περιόδους της ημέρας που “νηστεύετε”.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό παρακάμπτοντας το πρωινό και τρώγοντας το πρώτο σας γεύμα το μεσημέρι και το τελευταίο γεύμα σας μέχρι τις 8 το βράδυ το πολύ. Έτσι θα είστε επί της ουσίας σε κατάσταση νηστείας για 16 ώρες κάθε μέρα, και θα περιορίζετε το φαγητό σας σε ένα διατροφικό παράθυρο 8 ωρών. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μορφή διαλείπουσας (ενδιάμεσης) νηστείας, γνωστή και ως μέθοδος 16/8.

Η ενδιάμεση νηστεία είναι κάτι αρκετά εύκολο να εφαρμοστεί. Πολλοί άνθρωποι που την ακολουθούν αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα και έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Η πείνα δεν αποτελεί συνήθως σημαντικό πρόβλημα, εκτός από τις πρώτες ημέρες, μέχρι το σώμα σας να συνηθίσει να μην λαμβάνει τροφή για πιο μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η βασική αρχή είναι μία: απαγορεύεται κάθε τροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου της νηστείας, αλλά μπορείτε να πιείτε νερό, καφέ, τσάι και άλλα μη-θερμιδική ποτά.

Ορισμένες μορφές της διακοπτόμενης νηστείας επιτρέπουν μικρές ποσότητες τροφών με λίγες θερμίδες κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας. Η λήψη συμπληρωμάτων επιτρέπεται γενικώς τις ώρες της νηστείας, εφόσον δεν υπάρχουν θερμίδες σε αυτές.

 

 

Τι σας προσφέρει η διαλείπουσα νηστεία

 


Διαφόρων ειδών διεργασίες συμβαίνουν στον οργανισμό, όταν δεν τρώμε για αρκετές ώρες, προκειμένου να συνεχίσει το σώμα μας να αναπτύσσεται. Έχει να κάνει με τις ορμόνες, τα γονίδια και άλλες σημαντικές κυτταρικές διεργασίες επιδιόρθωσης.

Όταν νηστεύετε, μειώνεται σημαντικά το επίπεδο σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, ενώ αυξάνεται εκείνο της αυξητικής ορμόνης. Πολλοί άνθρωποι εφαρμόζουν την ενδιάμεση νηστεία, για να χάσουν βάρος, καθώς είναι ένας πολύ απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσετε τις θερμίδες και να κάψετε λίπος.

Άλλοι το κάνουν για τα μεταβολικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να βελτιώσει διάφορους παράγοντες κινδύνου και δείκτες για την υγεία.

Έρευνα δείχνει επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου-2, ο καρκίνος, η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες.

 

 

Πηγή: https://www.healthline.com

Διαβάστε επίσης

Ποιες χώρες κερδίζουν τη μάχη με τον κορωνοϊό -Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά με έναν πίνακα Κόσμος

  Οι διαφορετικές στρατηγικές που ακολούθησαν οι χώρες για την πανδημία του κορωνοϊού οδήγησαν σε ποικίλα αποτελέσματα. Χθες, σε μελέτη που παρουσίασε το Deep Knowledge Group, δημο...

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι 100 πιο ασφαλείς χώρες σήμερα -Σε ποια θέση βρίσκεται η ΕλλάδαΚόσμος

  Η Ελβετία είναι η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο αυτή τη στιγμή για τον κορωνοϊό, με το Νότιο Σουδάν να είναι η πιο επικίνδυνη χώρα και την Ελλάδα να βρίσκεται σε σχετικά υψηλή θέση...

Συναγερμός για δεύτερο κύμα κορωνοιού: «O ιός μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά»Κόσμος

  «Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα», τόνισε ο  καθηγητής  Νίκος Σύψας  και επανέλαβε την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός - Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα το...

Κορωνοϊός και εστίες υπερμετάδοσης - Το δεύτερο κύμα της πανδημίας - Εκτιμήσεις ΤσιόδραΥγεία

  Γιάννα Σουλάκη     Στην προσπάθεια τους οι επιστήμονες να κατανοήσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους η νόσος COVID-19 επεκτάθηκε σε επίπεδο πανδημίας, καταλήγουν σε ολοένα και ...

Κορωνοϊός: Τι είναι ο επιδημιολογικός δείκτης διασποράς «k» -Πώς σχετίζεται με τις εστίες υπερμετάδοσης Υγεία

  Διάσημος έχει γίνει πια -και στην Ελλάδα- ο δείκτης αναπαραγωγής/μετάδοσης R0 που δείχνει πόσο γρήγορα μια επιδημική νόσος όπως η Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνετ...

Άρχισε σε Αττικόν και Ευαγγελισμό η χορήγηση πλάσματος αίματος σε δυο ασθενείς με κορονοϊόΕλλάδα

  Σε δύο ασθενείς με κορονοϊό που πληρούσαν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, ξεκίνησε η χορήγηση πλάσματος αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης...

ΗΠΑ: Ένα λεπτό ομιλίας γεννά πάνω από 1.000 σταγονίδια με κορονοϊό - Μένουν στον αέρα τουλάχιστον οκτώ λεπτάΚόσμος

  Οι ερευνητές της ίδιας μελέτης εξετάζουν το ενδεχομένο ο κορωνοϊός να μεταδίδεται μέσω της απλής ομιλίας  Νέες ενδείξεις ότι τα χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται ...

Κορωνοϊός - Ισραήλ: «Εντοπίσαμε αντίσωμα που εξουδετερώνει τον ιό» ανακοίνωσε το υπουργείο ΆμυναςΥγεία

  Πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα από το Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ   Το Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ (IIBR) ολοκλήρωσε μια πρωτοποριακή επιστημονική έρε...