ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αμερικανική έρευνα: Ο ήλιος, η υγρασία και η ζέστη αποδυναμώνουν τον ιό

 

Ο κορονοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, μια ένδειξη ότι η πανδημία ίσως εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι.

 

Οι ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες. Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.

 

“Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα”, επεσήμανε ο Μπράιν.

 

“Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό”, τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορονοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά: “Ελπίζω οι άνθρωποι να χαίρονται τον ήλιο και, αν αυτός έχει επιπτώσεις στον κορονοϊό, αυτό είναι σπουδαίο”.

Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοδείξωτο ατσάλι, ο ιός χρειάζεται 18 ώρες για να χάσει τη μισή του ισχύ σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, εξήγησε ο Μπράιαν. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 6 ώρες και όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και το φως του ήλιου ο ιός χάνει τη μισή του ισχύ μόλις σε δύο λεπτά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα. Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ο ιός διατηρεί τη μισή του ισχύ για μία ώρα, αλλά όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου, χάνει τη μισή του ισχύ σε 90 δευτερόλεπτα, επεσήμανε ο Μπράιαν.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση κολχικίνης σε 60 Έλληνες ασθενείςΥγεία

Η διπλή τυφλή μελέτη παρατήρησης, ξεκίνησε πριν από 2 εβδομάδες στη χώρα μας και σε αυτή συμμετέχουν 120 ασθενείς   Mεγάλες ελπίδες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του κορονοϊού...

Η Βρετανία εξετάζει αν η μετάγγιση με πλάσμα από επιζώντες του ιού βοηθά τους ασθενείς.Κόσμος

  Η Βρετανία πρόκειται να συγκεντρώσει αίμα από ασθενείς του κορωνοϊού που ανέρρωσαν προκειμένου να εξετάσει αν η μετάγγιση πλάσματος από αυτούς μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση ά...

Μόσιαλος για κορονοϊό: 254 κλινικές δοκιμές εξετάζουν θεραπείες ή εμβόλια - Πότε αναμένονται αποτελέσματαΥγεία

  Ανάρτηση στο Facebook για τον κορονοϊό και τις εξελίξεις γύρω από τις κλινικές δοκιμές που εξετάζουν θεραπείες και φάρμακα έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος.   Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στου...

Ξεκινούν τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού κατ' οίκον – 500 κινητές μονάδες σε όλη την ΕλλάδαΥγεία

  “Κομάντο” αποκτά από την Τετάρτη το σύστημα Υγείας, καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, ξεκινούν επισκέψεις κατ΄οίκον από 500 ειδικές μονάδες, με ένα...

Κορωνοϊός: Νέο πειραματικό φάρμακο δίνει ελπίδες -Τι δήλωσε ο Τσιόδρας Υγεία

  Την ανακάλυψη πειραματικού φαρμάκου ενάντια στον κορωνοϊό από Κινέζους επιστήμονες ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα,...